Trenco el silenci
1.073 dones han estat assassinades per les seves parelles o exparelles des que van començar a comptabilitzar-se en 2003
ART-CONCIÈNCIA
MEMÒRIA DEL DIRECTOR.
"L'ordre de les Coses" tracta sobre la violència de gènere, i des del principi hem decidit abandonar el camí de l'realisme i fer una interpretació simbòlica i intencionadament surrealista de la realitat per provocar així una resposta reflexiva en l'espectador, molt diferent de la que provoca la crua realitat mostrada tal qual. El curtmetratge intenta esglaiar renunciant en tot moment a mostrar la violència explícitament. Mitjançant l'ús de metàfores visuals (gotes d'aigua), es pretén transmetre la indefensió i el sofriment ocasionats pel maltractament i tots els seus efectes, mostrant els blaus però no els cops. En la història hi ha dos objectes protagonistes: el cinturó i la banyera. D'una banda, el cinturó és el símbol dels valors tradicionals que al llarg de moltes generacions han anat sotmetent a el gènere femení a favor de l'masculí. Ell pretén que aquest llegat de valors continuï, i espera que el seu fill Marquitos accepti el cinturó amb tot el que això implica. I encara que a el principi sembla que aconsegueix educar per a tal efecte, afortunadament a la fin decideix negar-s'hi. Aquesta negativa augmenta la frustració de Ma
A l'igual que un domador de lleons amb el seu fuet, Marcos fa servir el cinturó per domar els valors de Julia. No obstant això, ella es nega a passar per la pedra amagant el cinturó. No es rebel·la atacant al seu domador, sinó que es manté a l'expectativa, esperant. Realment, tots dos esperen que l'altre canviï, però això no passarà a menys que un cedeixi. I seria una relació satisfactòria sempre que quedés sempre clar qui domina a qui. Però el fet que ella es negui a acceptar-ho desespera, convertint-ho tot en un autèntic patiment per a ell.
L'altre element important en la història és la banyera on Julia troba el seu refugi i, a el mateix temps, la seva presó. Al llarg de la història l'aigua a la banyera és el fidel reflex dels sentiments i els estats d'ànim de la protagonista. Júlia, gota a gota, poc a poc, va reunint el coratge necessari per reaccionar. La banyera es va omplint a poc a poc fins a acabar desbordant-, de la mateixa manera que es desborden també els sentiments de Julia a una cascada irrefrenable i irreversible de dolor i ràbia acumulada durant tota una vida de patiment. I després d'inundar la cambra de bany, Julia ascendeix a la superfície, apareixent a la meitat de l'oceà, una cosa tan alliberador com aterridor, ja que després alliberar-se de una relació de maltractament una persona té la por d'enfrontar-se sola a el món, sentint-se insignificant com un nàufrag a la meitat de l'oceà. Haurà de nedar molt per trobar terra ferma i poder marcar el seu propiocamino a la sorra.
"L'ordre de les Coses" pretén posar de manifest el canvi de valors que afortunadament ha tingut lloc en la societat actual posant de manifest la injustícia de determinats valors que haurien de romandre obsolets. Pretén dir que hi ha llum a la fi de camí, i que encara que el camí està ple de patiment, mai és tard per trobar l'esperança. Les banyeres encallades a la riba de la mar són el símbol de la vida deixada enrere i les petjades a la sorra l'esperança de la vida nova que comença. El fet que hi hagi diverses banyeres vol dir que ella és una més de les dones que s'han alliberat de la seva particular presó.
"L'ordre de les Coses" és un curtmetratge que tracta sobre l'esperança. La falsa esperança en que una vida tràgica pugui canviar sola, i la veritable esperança en què una decisió presa a temps pot fer-nos començar una nova vida que segurament sigui millor.
L'ORDRE DE LES COSES
Nominada al Goya l'any 2011, dirigida pels germans César i José Esteban Alenda, aquest curt mostra en una successió d'encertades metàfores i recursos visuals, la problemàtica dels maltractaments. Així, des de la omnipresència de l'aigua com el valor i l'estat d'ànim de la protagonista, el nivell va variant, a aquest cinturó que Marc busca desesperadament a l'ésser l'herència que ha rebut des de jove.