La mètrica catalana

Context

Quants de vosaltres sentiu música? Podria dir que quasi tots i de segur que no m'erraria de parer. Sentiu cançons formades per una música i una lletra que de vegades canteu o taral·legeu.

En el segle XII, al que actualment és el sud de França, apareix la poesia en una llengua romànica. És una poesia que es canta i, per tant, salvades les distàncies, seria l'equivalent actual de les lletres de la música que sentiu. De fet, en aquesta primera poesia d'inicis del segle XII, a les composicions amoroses, hom les anomenava cançons.

I per què m'hauria d'importar a mi una poesia vella de prop de vuit-cents anys? Doncs perquè avui dia moltes de les cançons o fins i tot pel·lícules segueixen, quasi al peu de la lletra, la manera com s'expressava l'amor en la poesia del segle XII, ja que per molt que ara tinguem força avenços tecnològics que en aquella època desconeixien, ens continuem enamorant, sentint i patint igual com passava a les persones del segle XII.

A més a més, és probable que també hàgeu vist vídeos d'influenciadors ("influencer" en anglès) o youtubers que et donen una interpre-tació més o menys encertada de la lletra de la cançó. No és si no un intent d'anàlisi de la lletra, igual com a classe es fan anàlisis de poemes-

Objectius d'aprenentatge

    • Mesurar versos en català a partir dels fenòmens de contacte vocàlic.

    • Conèixer els tipus de versos segons la mesura que presentin.

    • Diferenciar entre els tipus de rima que presenta la poesia catalana.

    • Distingir els verbs de les altres categories i dominar-ne la conjugació.

Metodologia i producte final

    • Exercicis pràctics i sobre els diferents objectius del punt anterior.

    • Com a producte final farem un examen del tema

Avaluació

    • L'examen val el 60% de la nota

    • Els exercicis valen el 20% de la nota. 2 dies sense tenir els exercicis fets és un 0 en aquest apartat.

    • El dossier val el 20% de la nota.

Sessions

Sessió 1

La poesia: una bella art

Històricament hi ha hagut el que es coneix com a sis belles arts fins que al segle XX s'hi va afegir la setena: el cinema. La poesia, doncs, (i per extensió la literatura) és una bella art. Les poesies trobadoresques eren compostes de música i lletra i, per tant, la lletra s'havien d'ajustar a un temps musical que es mesura en síl·labes.

Activitat 0

Activitat 1

Teoria tasca 1: Mètrica

Sessió 2

Les categoria verbal

En totes les llengües hi ha milers i milers de mots, però si no ens fixem en el significat que tenen sinó en com es comporten gramaticalment veurem que els milers i milers de paraules es poden agrupar en només nou conjunts anomenats categories que són: noms, adjectius, determinants, preposicions, pronoms, verbs, adverbis, conjuncions i interjeccions. En aquesta unitat veurem els verbs.

Activitat 2

Correcció de l'activitat 2

Sessió 3

Qui mana en la mètrica la llengua oral o la llengua escrita?

Pronuncia en veu alta el sintagma quina hora? Oi que no dius la primera a? (Si la pronuncies vol dir que no ho dius bé). Per tant, "quina hora" té quatre síl·labes escrites, però només en té tres d'orals. En aquest cas, a l'hora de saber quantes síl·labes té, només en comptarem tres. Així doncs, la llengua oral té tres procediments (l'elisió, la sinalefa i l'hiat) que cal tenir en compte si no volem enganyar-nos i mesurar bé els versos.

Activitat 3

Teoria tasca 2: Mètrica

Sessió 4

El present d'indicatiu i el present de subjuntiu

El present de l'Indicatiu en català és un temps verbal que representa el temps actual i serveix per a expressar una acció que és verídica en el present, un estat d'ésser i una veritat general.

L'indicatiu es contraposa al seu homòleg en subjuntiu que expressa desitjos, dubtes, incertesa, temor, possibilitat, voluntat o altres idees semblants .

Activitat 4

Document sense títol

Sessió 5

Qui mana en la mètrica la llengua oral o la llengua escrita?

La rima, que serveix per a donar ritme a l'expressió poètica, és la coincidència parcial o total d'uns sons en els versos per a produir un efecte de musicalitat. Pot donar-se en qualsevol posició del vers, si bé el més freqüent és que es produeixi al final i entre versos que no estiguin gaire allunyats, per a mantenir la memòria de la cadència a la ment del receptor.

Activitat 5

Teoria tasca 3: Rima

Sessió de repàs

Vols practicar pel teu compte per a preparar l'examen?

Aquesta és una activitat que no és obligatòria, però sí que és recomanable. Més avall hi trobareu una sèrie d'exercicis i també les solucions perquè pugueu preparar millor l'examen del primer tema.

Activitat extra

Correcció de l'activitat extra


Metodologia i producte final

    • Exercicis pràctics i sobre els diferents objectius del punt anterior.

    • Com a producte final farem un examen del tema