La millor paella que et menjaràs mai

(El text instructiu escrit)

Context

Els éssers humans no sols aprenem quan anem a escola sinó que continuem aprenent al llarg de tota la vida. I quan no anem a escola i no tenim cap professor que ens guiï com podem aprendre? Doncs en la gran majoria de casos d'una manera autodidacta seguint les instruccions que ens ha deixat algú.

De fet, és el mètode que fem servir sovint quan comprem un moble barat que l'hem de muntar nosaltres, quan volem saber com funciona un aparell, quan volem aprendre a jugar a un joc o quan volem fer un plat que no coneixem... Per tant, el text instructiu inscrit és el text que ens ensenya a fer una cosa, per mitjà d'unes intruccions precises que anem llegint de manera ordenada.

Objectius d'aprenentatge

    • Comprendre instruccions escrites.

    • Conèixer les característiques dels textos instructius.

    • Saber donar instruccions escrites.

    • Distingir els verbs de les altres categories i dominar-ne la conjugació.

Metodologia i producte final

    • Exercicis pràctics i sobre els diferents objectius del punt anterior.

    • Com a producte final farem un receptari de segon amb una recepta escrita tradicional de la cada família.

Avaluació

    • La recepta escrita val el 50% de la nota

    • Els exercicis valen el 25% de la nota. 2 dies sense tenir els exercicis fets és un 0 en aquest apartat.

    • El dossier val el 25% de la nota.

Sessió 1

La papiroflèxia

De segur que quan éreu petits feieu algunes figures de paper com ara vaixells o avions que eren super fàcils de fer. Ara bé, heu provat mai a fer altres figures una mica més elaborades a partir d'unes instruccions escrites? Doncs si no n'has fetes mai ara tens la possibilitat de fer-ne una i si ets un expert de la papiroflèxia tens l'oportunitat de mostrar les teves destreses a tota la classe. Som-hi!

Activitat 1

Sessió 2

Les característiques del text instructiu

No és el mateix llegir una descripció d'una persona, que una notícia, que una exposició o que les instruccions per al rentaplats. Així doncs, cada text té unes característiques diferents. Llegiu la teoria de la dreta sobre les característiques que presenta el text instructiu i respongueu a les preguntes de l'activitat 2

Activitat 2


Document sense títol

Sessió 3

Preparem la recepta

Ja sabeu que heu de preparar una recepta escrita que mengeu a casa. Però, atenció, atura't un moment i mira la imatge que tens a la dreta. Sempre, abans de redactar un text, hem de preparar-lo i això és el que farem en aquest apartat. Així doncs, heu d'emplenar el document que teniu en l'activitat 2 després d'haver parlat amb la vostra família sobre una recepta que feu a casa.

Activitat 3

Sessió 4

La recepta de cuina

Un dels exemples més característics dels texts instructius són les receptes de cuina. la cuina dels Països Catalans és molt diversa. Avui ens fixarem en una recepta molt famosa internacionalment i que és típica del País Valencià: la paella.

Activitat 4


Sessió 5

Una recepta catalana

La paella és una recepta bona, però a les terres de llengua catalana n'hi ha moltes receptes més com ara l'escalivada. En aquesta recepta hi ha molts noms: els nom és una categoria lingüística que en català té unes regles molt determinades per a formar-ne el gènere (masculí i femení) i el nombre (singular i plural)

Activitat 5

Regles de formació del gènere i nombre