El món màgic dels contes

Context

El conte, al ser una narració escrita en prosa, generalment breu, constitueix una de les primeres aproximacions dels infants al món de la literatura, però no tots els contes van adreçats als infants. Els contes poden ser tant de caràcter fictici com real. El conte, en tant que gènere (o subgènere) literari, té les seves pròpies característiques; és una forma destacada dins de la narrativa breu i, a diferència de la novel·la, presenta una màxima concentració narrativa i més intensitat. Té una il·lustre tradició escrita de segles, a la qual caldria afegir una important tradició oral.

Objectius d'aprenentatge

    • Llegir amb bona entonació i bona pronúncia contes en català.

    • Comprendre contes.

    • Escriure relats breus en forma de conte.

    • Conèixer les regles d'accentuació i de la dièresi.

    • Aplicar correctament les regles d'accentuació i de la dièresi.

    • Practicar la distinció entre les vocals obertes i les tancades.

Metodologia i producte final

    • Exercicis pràctics i sobre els diferents objectius del punt anterior.

    • Com a producte final farem un recull de contes de 2n.

Avaluació

    • Els conte val el 50% de la nota

    • El guió del conte val el 10% de la nota

    • Els exercicis valen el 20% de la nota

    • L'actitud a classe val el 10 % de la nota.

    • L'ús del català a classe val el 10% de la nota.

Sessions

Edita aquest menú des de la pestanya Pàgines

Mostra

Sessió 1

Les rondalles

Una rondalla és un conte fabulós, normalment popular, i és com tradicionalment s'han anomenat els contes a les terres de llengua catalana, especialment al País Valencià i a les Illes Balears, ja que la majoria de contes populars acostumen a contenir elements fabulosos.

La rondalla combina elements de fantasia, de llegenda i reals. La trama sol ser molt senzilla, amb situacions i personatges comuns a tots els pobles i cultures; els personatges, plans, i el temps i l'espai indeterminats. Destinada especialment a l'entreteniment dels infants alhora que té intenció moralitzadora. La rondalla té un caràcter anònim, a més, les rondalles pertanyen a un patrimoni col·lectiu que remet ocasionalment a la cultura indoeuropea.

Text 1

Activitat 1

Sessió 2

Accentuació

En català gairebé totes les paraules tenen una síl·laba tònica, però a diferència del francès en què la tònica sempre és la darrera oral, aquesta síl·laba pot variar de lloc en català. Així doncs, tenim mots aguts, plans i esdrúixols. I a partir d'aquesta classificació la normativa catalana té unes regles d'accentuació que ens permeten que, encara que no hàgim vist mai el mot abans, sapiguem com es pronuncia.

Activitat 2

Sessió 3

les vocals obertes en català

Quantes vocals hi ha en català? La resposta és que varia segons els dialectes. El català general en té 7, les 5 de l'alfabet més la e i la o obertes. Al balear encara n'hi ha més, 8, ja que tenen una vocal neutra oberta. Al rossellonès, però, no distingeixen entre vocals obertes i tancades i és per això que només en tenen 5. Vosaltres, com a parlants del català central, n'heu de pronunciar 7. Com que en altres llengües, com ara el castellà del centre peninsular no es fa la distinció entre vocals obertes i tancades, aquells que tenen com a llengua materna el castellà no saben pronunciar les vocals obertes i tenen molts dubtes per saber quan una vocal és oberta o tancada. Però com que tot s'aprèn en aquesta vida, poden aprendre quan hi ha vocals obertes en català? I tant que sí.

Activitat 3

Sessió 4

Continuem un conte

Una de les maneres de demostrar que es domina la dimensió literària consisteix a saber reescriure textos literaris. Nosaltres avui, de reescriptura de textos literaris en farem només el final. Per tant, aquí us deixo el prinicipi d'un conte ben famós de què vosaltres heu de reescriure la fi.

Activitat_4















































Com ho farem? Doncs començarem fent una "pluja d'idees" de contes que ja coneixeu i ens adonarem que també hi ha una altra sèrie d'històries, contes també, que no en sabíeu res, són els contes més literaris. Veurem, doncs, les diferències entre literatura popular i culta.

Llegirem com a mostra "EL Raspall" d'en Pere Calders i el comentarem.

  • Treballarem l'estructura que ha de tenir aquest tipus de narracions.

  • Tot seguit farem lectura i comprensió de boniques històries, tot treballant el lèxic, l'estil i de mica en mica anirem ampliant els nostres coneixements.

La història d'un mig pollastre.

Les sabates de cent llegües.

He canviat d'ofici.

Un llum.