PROBLEMÀTIQUES SOCIALS

OBJECTIUS

La matèria Problemàtiques Socials busca proporcionar als estudiants una visió interdisciplinària dels problemes socials rellevants, mitjançant l'anàlisi de situacions concretes amb implicacions globals i locals. L'objectiu és despertar l'interès per les ciències socials i fomentar el pensament crític. 


Aquesta matèria es divideix en tres grans blocs de continguts: el primer gira al voltant de les sobiranies, el segon tracta sobre l’emergència climàtica i el tercer bloc s’organitza entorn de la població i les migracions. Es combinen diverses perspectives com la històrica, sociològica, política, econòmica, antropològica, demogràfica, psicològica o mediambiental per analitzar situacions d'actualitat amb vessants globals i locals, relacionades amb els interessos dels estudiants.


Es busca estimular el pensament crític plantejant situacions que generin curiositat i posicionament davant dilemes i qüestions controvertides, amb competències argumentatives i la proposta d'alternatives per abordar els reptes globals. S'encoratja la participació dels estudiants en la vida pública, contribuint al desenvolupament de la consciència ciutadana i democràtica.


L'objectiu principal de l'assignatura és desenvolupar i potenciar l'interès per a les ciències socials i fomentar el pensament crític. Aquesta matèria està vinculada a la comprensió de les causes i conseqüències dels conflictes actuals.


Els problemes socials tractats són situacions controvertides amb implicacions socials i impacte directe en l'entorn, que requereixen solucions i propostes d'actuació complexes. Les activitats proposades permeten als estudiants aplicar les competències de les ciències socials en contextos diversos.


A títol d'exemple, els reptes trimestrals poden abordar temes com la globalització, l'esclavitud moderna, el comerç d'armes, l'accés a l'habitatge, l'educació i la salut, les migracions, la protecció dels drets dels infants, els sistemes agraris respectuosos amb el medi ambient, la participació ciutadana i la democràcia participativa.

 


RECOMANACIONS

Es recomana als alumnes interessats en Sociologia, Ciència Política i Gestió Pública, Dret, ADE, Història, Educació Primària, Educació social, Periodisme, Comunicació audiovisual…