3r de l'ESO

Els projectes Sentim de 3r pretenen desenvolupar la comunicació oral i escrita tant en català, castellà i anglès.


El primer projecte, Som Torre!, té com a objectiu l’elaboració d’una revista digital amb notícies, articles d’opinió, entrevistes, reportatges i passatemps que estiguin directament relacionats amb el nostre dia a dia. 

Per poder escriure, es presenten les diferents tipologies textuals i les seves característiques. També es posa en valor el que implica buscar informació, la correcció gramatical i lèxica, la importància de les imatges i de les fonts fidedignes. 

El segon projecte, En sintonia, vol crear una emissora de ràdio al nostre centre. L’alumnat ja coneix el llenguatge periodístic, però ara l’han de traslladar a la paraula parlada i cada equip haurà de preparar un programa de uns 30’ màxim de durada.

Per fer-ho treballaran la dicció, la sintaxi i els signes de puntuació que donen fluïdesa al text.

Hauran d’observar programes, pensar en un que pugui ser d’interès pels nois i noies del nostre centre, fer la planificació i el guió, triar música, i fer una sintonia.  A més, aplicaran  els seus coneixements digitals a la gravació i edició del programa. Hauran de ser redactors i redactores, locutors i locutores, tècnics i tècniques … Tot un repte!

Tot això sense deixar de banda el treball cooperatiu i les eines digitals.

L’avaluació dels dos projectes tindrà una vessant formadora. Durant el procés de creació de la revista o del programa de ràdio hi ha un feedback continu i imprescindible, no només per part del professorat, sino també dels companys i companyes. L’elecció del tema, la recerca d’informació, la redacció i posterior correcció impliquen debat, justificació i presa de decisions que donen peu a una millora constant. També es posarà en valor l’autoavaluació, la reflexió personal sobre el procès i els resultats obtinguts. Els instruments dels que ens ajudarem per fer-ho seran rúbriques, bases d’orientació i formularis.

Us deixem amb les pàgines web dels nostres projectes on hi podreu trobar les competències treballades, objectius, material, fotografies i productes finals.

El nostre 1r projecte STEAM de 3r d’ESO, s’anomena “LA CURSA”. L’objectiu és fer totes les tasques necessàries per poder realitzar un esdeveniment esportiu. Consta de diferents activitats relacionades amb l’Educació Física: reconeixement del recorregut, permisos i normes, distribució de les tasques el dia de la cursa,  Tecnologia: disseny d’un formulari d’inscripció i d’una App de resultats, Física i Química: concentració de sals minerals, Biologia: càlcul del ritme cardíac abans i després de fer una activitat física, Visual i plàstica: disseny del Logo per l’elaboració dels dorsals dels participants i el Cartell publicitari i Matemàtiques: fer un estudi estadístic després de passar un formulari relacionat amb els hàbits alimentaris, esportius,...


Iniciem el projecte amb una xerrada per part de les persones que lideren el Consell Esportiu del Vallès Occidental.

Els alumnes s’organitzen en grups de 5 i cadascun assumeix un rol diferent però important en l’organització digital. El producte final és la realització del Cartell plublicitari i els Dorsals pels participants, el Formulari d’inscripció i un Quadern de viatge on inclou totes les activitats que han anat fent durant el transcurs del projecte mitjançant un Sites. Com a punt Final es realitzarà La Cursa amb els alumnes de la resta del nivell.


El segon projecte STEAM de 3r d’ESO l’hem anomenat “Les 5 R’s”: Reduir - Reciclar - Reutilitzar - Reparar - Recuperar. Iniciarem el projecte amb un vídeo impactant sobre els residus que generem en un dia. A posteriori observarán el que generen ells mateixos en una setmana. Iniciem amb l’activitat de Matemàtiques: anirem al supermercat a observar els diferents envasos que trobem en els lineals, fent el càlcul d’àrees i volums dels envasos, Física i Química: Materials dels envasos, Biologia: On hi ha microplàstics?, Tecnologia: Residu Zero i Economia Sostenible. També cada dues setmanes cada grup serà el responsable de buscar, preparar i exposar al grup classe una notícia relacionada amb el Fil Conductor del projecte, la pregunta clau: Podem reduir els residus que generem? Com a producte final reutilitzaran materials i fabricaran un Boc’n Roll, estoig o portamonedes i per finalitzar faran una exposició dels seus productes.


Els alumnes treballaran en grups de 4 i cadascú tindrà un rol diferent però important per l’organització digital.


L’avaluació d’aquests projectes serà mitjançant l’avaluació de les diferents activitats, les quals tindran un feedback en la qual el professorat i l’alumnat ofereixen possibilitats de millora durant el desenvolupament de la tasca. També farem les aturades estratègiques necessàries. Durant el transcurs del projecte es faran dues Coavaluacions i Autoavaluacions: una en la meitat del projecte i l'altra en l'última sessió. En aquesta última sessió també realitzaran una breu prova sobre els conceptes treballats i una valoració i propostes de millora del projecte.

Us deixem amb les pàgines web dels nostres projectes on hi podreu trobar les competències treballades, objectius, material, fotografies i productes finals.

Aquí teniu les memòries dels projectes SENTIM i STEAM