LES 5 R's

Què és "LES 5 R's"?

L'objectiu d'aquest projecte és veure la importància que té l'acció individual i col·lectiva, aprofundint no només en el coneixement i anàlisi de la situació actual sinó oferint propostes i actuacions per contribuir a la conscienciació sobre la necessitat de reduir, reciclar, reutilitzar, reparar i recuperar. 

El projecte Les 5 R's és un projecte per dur a terme a 3r d'ESO en les matèries Biologia, Física, Matemàtiques i Tecnologia.

La pregunta que ens guiarà al llarg de tot el projecte és la següent: 

"Podem reduir els nostres residus?"

Faran diferents activitats dedicades a treballar les 5 R's: veure els residus que generem, altres a observar els diferents envasos que hi ha al mercat, els diferents materials ... Fins i tot, passaran a la part pràctica, investigant i creant envasos d'ús domèstic com un Boc'n roll, un necesser, un estoig, un portamonedes... a partir de materials reutilitzats.

Tot orientat a respondre la pregunta guia, "Podem reduir els nostres residus?"

Què volem aconseguir?

Les competències que volem aconseguir amb aquest projecte són les següents:

Planificar, dissenyar i desenvolupar solucions a problemes tecnològics amb autonomia i actitud creativa, tot aplicant el procés tecnològic, coneixements interdisciplinaris i treballant de manera ordenada i cooperativa, per resoldre problemes o necessitats de manera eficaç, innovadora i sostenible.  

Aplicar de manera apropiada diferents tècniques i coneixements interdisciplinaris, tot utilitzant eines, seguint la planificació i el disseny sostenible previ per construir solucions tecnològiques que donin resposta a necessitats en diferents contextos.  

Descriure, representar i intercanviar idees o solucions a problemes tecnològics, utilitzant els mitjans de representació, simbologia i vocabulari adequats, així com els instruments i els recursos disponibles, utilitzant les eines digitals per argumentar, comunicar i difondre informació. 

Fer ús ètic, sostenible i ecosocialment responsable de la tecnologia, identificant les repercussions i les aportacions, per valorar l’impacte del desenvolupament tecnològic a la societat i a l’entorn. 

Dissenyar, desenvolupar i comunicar el plantejament i les conclusions de recerques dins de l’àmbit escolar, incloent la formulació de preguntes i d’hipòtesis i la seva contrastació experimental, seguint els passos de les metodologies pròpies de la ciència, com l’experimentació i la cerca d’evidències, cooperant quan calgui, per indagar en aspectes relacionats amb la biologia i la geologia.

Analitzar els efectes de determinades accions sobre el medi ambient i la salut, basant-se en els fonaments de les ciències físiques i químiques, per fer propostes d’acció per decidir de manera informada en problemàtiques actuals i adoptar hàbits que minimitzin els impactes mediambientals, que siguin compatibles amb un desenvolupament sostenible i que permetin mantenir i millorar la salut individual i col·lectiva.

Argumentar la idoneïtat de les solucions d’un problema, avaluant les respostes obtingudes a través del raonament i la lògica matemàtica, per verificar la seva validesa i generar noves preguntes i reptes.

Vincular i contextualitzar les matemàtiques amb altres àrees de coneixement, interrelacionant conceptes i procediments, per resoldre problemes i desenvolupar la capacitat crítica, creativa i innovadora en situacions diverses. 

Tipus de producte final

El producte final serà la creació d'un envàs d'ús domèstic com un Boc'n roll, un necesser, un estoig, un portamonedes, una joguina,... a partir de materials reutilitzats.

Què ens ha aportat estar al grup CETE+ d'Erasmus +? 

En Les 5 R's treballem 3 punts claus del projecte ERASMUS+ que estem duent a terme a Torre del Palau.

1.- Inclusivitat de l'alumnat dins de l'aula Ordinària. Els alumnes amb dificultas estanintegrats dins de l'aula ordinaria mitjançant el treball cooperatiu dut a terme durant tot el projecte. Attenem a les necessitats educatives especials gràcies als companys d'equip i la tutorització regular del professorat de manera específica i integradora (cada professor turoritza 2 grups de 4 alumnes solament)

        2.- El treball amb les eines 2.0. Els alumnes es comuniquen amb la professorat de Lesbos mitjançant les reds socials del professorat, i creen els seus jocs i instruccions gràcies a les eines mòbils que tenen als seu abast (mòbil, tablet i portàtil)

3.- Els ODS. El producte final del projecte és crear un joc per grups que s'envia a l'escola del camp de refugiats de Lesbos. La idea és que els nostres alumnes puguin aportar un granet de sorra al desenvolupament i ensenyament dels nens i nenes que hi viuen, escapant de la guerra, la fam i la pobresa.  En aquest projecte treballem 4 dels 17 ODSs presentats per les Nacions Unides: