Els projectes transversals.

Què són aquests projectes?

Un projecte transversal és una situació d'aprenentatge treballada amb metodologia ABP  (Aprenentatge basat en Projectes)

Els projectes que s'estan desenvolupant en aquest moment estan plantejats per als 3 primers cursos de l'ESO.

El proper curs, els i les alumnes de 4rt de l'ESO també treballaran d'aquesta manera.

Cada aprenent experimenta 4 projectes durant el curs, dos amb base curricular de llengües i història, i 2 amb base curricular de ciències, matemàtiques i tecnologia. Als primers els anomenem SENTIM i als segons STEAM.

Tot i que treballem per trimestres, els projectes es divideixen en quadrimestres. Redistribuïm els alumnes en 4 grups classe, i a cada quadrimestre treballen un projecte de cada.

Procurem barrejar alumnes de diferents aules per a afavorir el coneixement de l'alumnat de cada nivell i obrir-nos a diferents maneres de fer i pensar. El treball cooperatiu i les tècniques utilitzades pel professorat a l'hora de guiar els alumnes també ajuda a que això sigui  possible.

Tots els projectes responen al currículum treballat de manera concreta dins les assignatures de cada àrea, i utilitzant els sabers apresos amb el professorat de la matèria els posen en pràctica al elaborar els seus productes finals.

Podríem dir que és una comunió de maneres de fer, que busca la motivació intrínseca de l'alumnat per poder aconseguir la qualitat desitjada, tal i com resa el lema del nostre centre.

D'on venen aquests projectes?

El projectes transversals sorgeixen d'un aprenentatge de la comunitat educativa del nostre centre, gràcies als projectes ERASMUS + i STEAMCAT

Us deixem les seves  pàgines web i vídeos on hi trobareu els objectius pel nostre centre i els aprenentatges fets fins al moment.

Però no només això. Torre del palau també ha començat amb 2 projectes nous de centre, el FAIG i l'AVANCEM.

Les comissions educatives i els membres del claustre involucrats en els projectes estan desenvolupant els objectius pel nostre centre, però estem segurs que volem que els projectes SENTIM i STEAM siguin part important d'aquest creixement com a referent dins del nostre territori.

Voldríem també donar les gràcies a l'INS SIX i l'INS Matadepera, que ens van acollir i ensenyar com treballaven els seus projectes. Gràcies a la seva feina i el seu bon saber fer, el nostre centre s'ha pogut inspirar i crear el que aquí us presentem.

Per últim dir que el professorat s'ha format amb metodologia ABP amb l'experta Montse Irún (@montseirun ), professora de l'Ins Joan Oro de Lleida, la UDL i formadora de la Generalitat de Catalunya i del Col.legid de Doctors i Llicenciats en filosofia i lletres de Catalunya.

Com són aquests projectes?

Els nostres projectes estan: 

1.- Connectats amb la realitat del nostre entorn, afavorint la socialització amb la realitat que ens envolta gràcies a les visites dels experts o les sortides plantejades.

2.- Enllaçats amb el nou currículum i el decret que marca la Generalitat de Catalunya.

3.- Pensats per treballar les competències basant-se en els sabers presentats a les matèries, tot i ser versàtils i flexibles. És a dir, es poden adaptar a les realitats de cadascú.

4.- Mesurats i dissenyats per poder avaluar el coneixement adquirit durant i al finalitzar l'ABP.