2n de l'ESO

Els projectes SENTIM -"Once upon a time in Torre del Palau" i "I aquí, qui mana?"- parteixen d’un vessant crítica on la història i la cultura tenen molt a dir en un món globalitzat. Si a primer de l'ESO els projectes SENTIM ens fan adonar-nos de les necessitats que ens envolten, a 2n  posem fil a l'agulla descobrint com la història i la nostra manera de viure en l'actualitat van de la mà.  

Aquest cop som nosaltres els que anem a buscar als experts. En "Once upon a time in Torre del Palau" els alumnes visiten les esglésies de Sant Pere de Terrassa, patrimoni de la  ciutat i amb candidatura a patrimoni de la humanitat de la UNESCO.  Són els mateixos tècnics de la regidoria de turisme qui ens fan l'encàrrec, elaborar unes noticies temporals per a poder contestar una pregunta guia que és el fil conductor de tot el projecte: "Què era important per a la gent que vivia a l'època medieval?"

En "I aquí, qui mana?" els diferents sistemes polítics del planeta es posen damunt la taula per a poder ser analitzats i criticats. El projecte i les seves activitats ens acompanyen fins al nostre propi govern local. Visitem el nostre ajuntament i tenim una xerrada amb l'alcalde de Terrassa. Ell mateix ens fa l'encàrrec final, elaborar un programa electoral per la nostra ciutat contestant-nos així la pregunta guia: Com ens governem?

Tot i que la llengua vehicular dels projectes és la catalana, en aquest nivell el Castellà i l'anglès prenen el protagonisme. Descobrim els contes del Conde Lucanor, a Geofrey Chaucer i perquè se l'anomena el pare de la llengua i literatura anglesa. També aprenem sobre l'origen de la nostra arquitectura, la societat i la cultura de l'edat mitjana. A més a més, ens convertim en periodistes polítics i defensem candidatures a les eleccions americanes. Posant en pràctica el nostre coneixement, els sabers i les competències del nou currículum, els alumnes donen forma a les seves pròpies idees dissenyant un programa electoral, donant-los llibertat en les decisions que prendran.

L’avaluació d’aquests projectes té una visió universal. S’hi afegeixen elements de feedback amb una visió 360 en la qual el professorat, l’alumnat i els estudiants ofereixen possibilitats de millora constant durant el desenvolupament de la tasca. Creiem en la reflexió constant del que fem donant veu i vot als protagonistes -el propi alumnat- i valorem les aturades estratègiques necessàries. 

Us deixem amb les pàgines web dels nostres projectes on hi podreu trobar les competències treballades, objectius, material, fotografies i productes finals.

El primer projecte STEAM a treballar a 2n d’ESO s’anomena “La qualitat de l’aire”. Aquest projecte té com a objectiu treballar sobre la contaminació  a les aules, un tema crucial per a la salut i el benestar dels estudiants i professors. La mala qualitat de l'aire pot causar mals de cap, fatiga i dificultats per concentrar-se, cosa que afecta directament la dinàmica de treball i benestar diària a l'aula. El projecte convida a reflexionar sobre com ha canviat la qualitat de l'aire al llarg del temps i quins factors hi han contribuït. S'explorarà el tema dels contaminants ambientals, identificant els possibles perills a què podem estar exposats.

Un aspecte clau del projecte és donar importància a una correcta ventilació i com això millora la qualitat de l'aire a l'aula.

Per poder fer un estudi basat en dades treballarem amb una estació meteorològica creada per al projecte. Està equipada amb múltiples sensors i actuadors i aprofitant coneixements adquirits pels nostres alumnes a 1r d'ESO sobre disseny en 3D i programació per blocs reforçarem aquests aprofundint una mica més en ells i els introduirem a l'anàlisi gràfic amb les dades capturades via web de la nostra estació.


El segon projecte STEAM a treballar l’hem titulat “La fira de la ciència”. Els alumnes podran escollir, en base a les inquietuds personals, 3 projectes d'àmbits diferents entre les 6 propostes següents:


Matemàtiques: El gran viatge de Pitàgores / Jocs matemàtics

Tecnologia : EL magnetisme i l’electricitat / Generadors: la pila de volta

Ciències: Transformacions del material reciclat: una obra d’art interactiva / Hidrogen, el combustible del futur?


Cada projecte té una durada de 10 hores aproximadament. Aprofundeix en un tema en concret, reciclatge, energies renovables, generació elèctrica, forces fonamentals de la natura, Pitàgores i no menys importants descobrir les meravelles del món dels nombres jugant.

"La fira de la ciència" demana una sèrie de tasques programades en 4 sessions a realitzar majoritàriament de forma individual. I un producte final a realitzar en grup: una obra d'art?, una presentació oral o amb vídeo de traspàs d'informació a la resta del grup, una revista en format digital, un pòster o una notícia en format web. Els alumnes treballaran en grups de 4 assumint dins del grup un rol diferent a cada projecte. L’avaluació d’aquests projectes serà mitjançant l’avaluació de les diferents activitats i del producte final de cada projecte. 

La darrera sessió del projecte, el dia de la Fira,  es dedicarà a l'exposició i explicació per part de cada grup dels seus tres projectes a la resta dels seus companys.

Us deixem amb les pàgines web dels nostres projectes on hi podreu trobar les competències treballades, objectius, material, fotografies i productes finals.

Aquí teniu les memòries dels projectes SENTIM i STEAM.