1r de l'ESO

Els projectes SENTIM -Temps era temps i torno a tirar- i -Són bons tots els canvis?- parteixen d’un vessant crítica i humanitària. Treballem per entendre el món global, fent-nos ciutadans crítics i compromesos. Gràcies a l’encàrrec de la Irene López, una professora de Rubí que fa de voluntària al camp de refugiats de Lesbos, i l’Anna Oliet, co-editora del TN vespre, els alumnes estan creant uns jocs de taula basats en l’antiga Roma i uns podcasts climàtics per portar a l’acció les idees i opinions sobre la realitat del planeta. En el primer projecte treballem l’Imperi Romà i la Mediterrània com a punt de partida per treballar un món globalitzat i a la vegada, les diverses cultures que hi habiten. I pel que fa al segon projecte, treballem el canvi climàtic i fem palès els problemes que ens trobem a casa nostra i a la resta del món, degut a l’emergència climàtica actual. 

La llengua catalana és la llengua vehicular dels projectes perquè ens acosta al coneixement i ens connecta amb els sabers necessaris per a l’èxit de les propostes. Els i les alumnes treballen la llengua castellana a l’hora de crear el seu joc i les regles que el regeixen i l’estructura del seu Podcast. I la llengua anglesa s’utilitza per comunicar-se amb els nois i noies que hi jugaran, o per fer-se protagonistes d’un vídeo creatiu alhora que informatiu sobre els desastres naturals. Aquests primer projecte el vam fer arribar als i a les alumnes de les escoles de primària adscrites al nostre centre, i després, als alumnes refugiats de l’escola de Lesbos. El segon va dirigit a tota la nostra comunitat educativa.

L’avaluació d’aquests projectes té una visió universal. S’hi afegeixen elements de feedback amb una visió 360 en la qual el professorat, l’alumnat i els estudiants ofereixen possibilitats de millora constant durant el desenvolupament de la tasca. Creiem en la reflexió constant del que fem donant veu i vot als protagonistes -el propi alumnat- i valorem les aturades estratègiques necessàries. 

Els fils conductors de cadscún dels projectes són dues preguntes guia o clau. En "Temps era temps" i gràcies a l'encàrrec de la Irene ens preguntem: Quins jocs podem crear per poder ajudar a la Irene? En "Són bons tots els canvis?" ens demanem precisament això, si tots els canvis són bons.

Us deixem amb les pàgines web dels nostres projectes on hi podreu trobar les competències treballades, objectius, material, fotografies i productes finals.

El primer dels nostres projectes STEAM de 1r d'ESO, l'hem anomenat, "El Sistema Solar, casa nostra". S'endinsa en la temàtica de l'astronomia. Presentem als alumnes una visió propera del nostre sistema solar, desenvolupant activitats relacionades amb la matemàtica, la ciència, la física, la química, la tecnologia i les comunicacions informàtiques. Fem una visita a l'agrupació astronòmica de Sabadell, on ens deixen observar el Sol i on realitzem pràctiques profitoses pel nostre producte final.

Treballem en grups de 5 alumnes que assumeixen un rol diferent però essencial pel seu equip, aprenent a organitzar-se en l'àmbit digital. El nostre producte final es composa d'una infografia interactiva d'un planeta del nostre sistema solar, i un vídeo presentació  que l'acompanya. Els alumnes es posen en el paper d'expert explicant les característiques més importants, les missions espacials i curiositats del planeta treballat. Tot plegat, i com a punt final, muntarem una fira d'exposició de les infografies creades, convidant a les famílies a descobrir el treball realitzat per l'alumnat.

Al segon projecte l'hem titulat "Geometrikà". L'àmbit Steam es veu emmirallat en la geometria, els teoremes matemàtics de Tales i Pitàgores, les proporcions àuries, successions de Fibonacci, i el dibuix tècnic. La bàse que acompanya a totes aquestes disciplines és la Grècia clàssica.

Els 5 alumnes de cada grup assumeixen un rol diferent i s'organitzen digitalment. Com a producte final, els alumnes construeixen a escala el temple d'Atenea Niké de l'acròpoli d'Atenes. Utilitzaran eines de dibuix, de tall, de pintura. D'altra banda, duran a terme un timelapse del procés constructiu i el personalitzaran dedicant-li a una divinitat grega. Per últim faran una presentació digital als seus companys de classe.

Us deixem amb les pàgines web dels nostres projectes on hi podreu trobar les competències treballades, objectius, material, fotografies i productes finals.

Aquí teniu les memòries dels projectes SENTIM i STEAM