Geometriká

Què és "Geometriká"

Geometriká és el segon projecte STEAM de 1r d'ESO. L'objectiu és intentar seguir els passos dels matemàtics, científics i arquitectes grecs. Serem capaços d'imitar-los per poder crear un temple com ells?

Què volem aconseguir?

Al treballar per projectes hi ha moltes competències de les assignatures STEAM que treballem simultàniament. En destaquem les següents, tot i que durant tot el projecte n'apareixen d'altres:

Matemàtiques. Competència específica 6: Vincular i contextualitzar les matemàtiques amb altres àrees de coneixement, interrelacionant conceptes i procediments, per resoldre problemes i desenvolupar la capacitat crítica, creativa i innovadora en situacions diverses.

Durant tot el projecte s'apliquen les matemàtiques per resoldre problemes derivats de l'arquitectura i l'enginyeria, gràcies als Teoremes de Pitàgores i Tales.


Tecnologia. Competència específica 3:  Aplicar de manera apropiada diferents tècniques i coneixements interdisciplinaris, tot utilitzant operadors, sistemes tecnològics i eines, seguint la planificació i el disseny sostenible previ per construir solucions tecnològiques que donin resposta a necessitats en diferents contextos. 

Sempre que els alumnes construeixen una maqueta entra en joc la creativitat i les diferents eines tecnològiques per a poder assolir el seu obejctiu.

Biologia. Competència específica 1: Interpretar fenòmens de la naturalesa, predient i argumentant el seu comportament a partir de models, lleis i teories propis de la biologia i la geologia per apropiar-se de conceptes i processos propis de la ciència.

Quan fem servir la successió de Fibonacci aplicada a la naturalesa o parlem de les relacions del nombre d'or en la naturalesa, estem aplicant aquesta competència específica.

El producte final

El producte final neix de és una maqueta on es pugui aplicar diferents coneixements que han assolit al llarg del projecte. La pregunta guia que regeix el projecte és la següent: 

"Podem aplicar coneixements que tenien els antics grecs en la construcció d'un temple?"

En aquest sentit els alumnes, distribuits en grups, crearan una maqueta del temple d'Atenea-Niké.  Durant les sessions del projecte aprendran el Teorema de Pitàgores i el de Tales que els hi serviran per a poder interpretar les mesures reals del temple per a que en puguin fer un a escala.

Què ens ha aportat estar al grup CETE+ d'Erasmus +? 

En El Sistema Solar, casa nostra treballem 3 punts claus del projecte ERASMUS+ que estem duent a terme a Torre del Palau.

1.- Inclusivitat de l'alumnat dins de l'aula Ordinària. Els alumnes amb dificultas estanintegrats dins de l'aula ordinaria mitjançant el treball cooperatiu dut a terme durant tot el projecte. Attenem a les necessitats educatives especials gràcies als companys d'equip i la tutorització regular del professorat de manera específica i integradora (cada professor turoritza 2 grups de 4 alumnes solament)

        2.- El treball amb les eines 2.0. Els alumnes es comuniquen amb la professorat de Lesbos mitjançant les reds socials del professorat, i creen els seus jocs i instruccions gràcies a les eines mòbils que tenen als seu abast (mòbil, tablet i portàtil)

3.- Els ODS. El producte final del projecte és crear un joc per grups que s'envia a l'escola del camp de refugiats de Lesbos. La idea és que els nostres alumnes puguin aportar un granet de sorra al desenvolupament i ensenyament dels nens i nenes que hi viuen, escapant de la guerra, la fam i la pobresa.  En aquest projecte treballem 4 dels 17 ODSs presentats per les Nacions Unides:



Durant el projecte parlem d'aquests ODS quan ens referim a les polis gregues.