Les Verges


Les verges


La festivitat de les Verges

La festa de les Verges se celebra el dia de santa Úrsula, dia 21 d’octubre


Origen

Quin dia és avui? Avui fan festa santa Úrsula i onze mil verges. Hi ha moltes versions de la llegenda, però les hagiografies medievals conten que Úrsula, pressionada pel seu pare, s’havia de casar amb un príncep i demanà, que a canvi de perdre la seva virginitat, deu donzelles ho continuassin essent. El que realment passà és que n’hi aparagueren onze mil i totes juntes se n’anarena a Roma a rebre baptisme i, en tornar, es trobaren els huns d’Atila, que pretenien abusar sexualment d’elles.

La història conta com totes s’hi resistiren, fins i tot Úrsula, qamb la qual Atila es volia casar, i per això foren brutalment assassinades.


Com ho celebram?

La vigília d’aquesta festa es canten serenates davant dels balcons de les al·lotes fadrines i aquestes, en agraïment, conviden els sonadors a menjar els bunyols, ensucrats o banyats amb mel i un poc de mistela.


Un temps, les al·lotes reunides en colles recorrien els carrers del pobles agafades per les mans i cantaven. De tant en tant, entraven dins les cases del poble i deien: “Que hi ha res par a les verges?” A les donzelles, els donaven cançons i flors, mentre que als cavallers mistela i bunyols.


A Palma, els fadrins que tenien relacions amoroses enviaven una banda de música a fer serenates a la seva estimada. Això sí, segons els mitjans econòmics dels festejador, les cançons eren més llargues o més curtes.


Ara, els joves surten al carrer, treuen guitarres, compren clavells i dediquen cançons a les al·lotes. Per la seva banda, les al·lotes els ofereixen una palangana de bunyols i un glop de mistela.

Bunyols de moniato i patata