Com atorgar una llicència CC al teu contingut digital

Recordem que només pel fet d'haver creat un material, fins i tot encara que no l'haguem publicat ni registrat, ja es generen drets d'autor exclusius per a nosaltres. A partir del moment de la creació tenim drets exclusius, tant morals com d'explotació, sobre l'obra. Per tant, si alguna persona vol utilitzar, modificar o redistribuir el nostre material (i no es pot acollir a cap de les excepcions previstes en la LPI) haurà de sol·licitar-nos permís exprés.


I si volem compartir?

En el cas que vulguem donar-li més difusió al material creat, compartir-lo amb altres persones i contribuir al coneixement lliure, tindrem dues opcions: marcar l'obra com de Domini Públic o aplicar una llicència Creative Commons.


Abans de llicenciar una obra amb CC

Abans de triar la llicència a aplicar al meu treball he de contestar les següents qüestions:

Una vegada tinguem clars tots aquests aspectes, podem procedir a aplicar al nostre recurs la llicencia CC seleccionada.


Com llicenciar una obra amb CC

En el cas que decidim llicenciar el treball amb CC hem de realitzar un procés molt senzill. Simplement, hem de consignar la llicència triada en el nostre treball.

Segons el tipus de material creat, durem a terme les següents accions:

1. Material en línia

En la web de Creative Commons ens faciliten una eina per a llicenciar un material en línia (recurs educatiu digital, blog, web, pdf enriquit, materials creats amb eines digitals com eXeLearning, H5p, Genially...). Passes a seguir:

1. Accedim a l'eina de Creative Commons.

2. Triam les condicions: Seleccionam les condicions que vulguem aplicar als drets d'explotació de la nostra obra. Sota, apareixerà la llicència adequada a les condicions seleccionades, indicant a més si és una llicència de Cultura Lliure o no.

3.  Completam dades d'autoria: Opcionalment, podem completar més dades per a facilitar l'atribució en cas que algú utilitzi el nostre treball.

4. Copiam el codi en el nostre material: Finalment, seleccionam la grandària de la icona a incorporar (normal / compacte), copiam el codi i l'aferram en el nostre material (bé el text que apareix en primer lloc, bé el codi html que es genera a continuació). D'aquesta manera, facilitam que els motors de cerca determinin de manera precisa quina és la llicència que cobreix la teva obra i com vols ser reconegut per ella.

2. Material fora de línia

Inclourem un text pla en la qual s'indiqui l'enllaç a la llicència triada (es recomana incloure també la icona de la mateixa):

Aquest treball està llicenciat sota CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.es)

També podem utilitzar l'eina disponible en la web de Creative Commons indicant en el Pas 3 que es tracta d'un material "fora de línia", així com el tipus de material concret ("format").

3. Material allotjat en plataformes externes (YouTube, Vimeo, Flickr...)

Algunes d'aquestes plataformes ens donen l'opció de triar la llicència amb la qual es publicarà el nostre material (per exemple, Vimeo ens permet triar qualsevol de les llicències CC, en el cas de YouTube només admet la llicència CC-BY a més de la seva llicència YouTube estàndard). Si la plataforma no disposa d'aquest sistema, podem incorporar la llicència dins del material (en la portada del document, al principi de l'àudio o vídeo...) o en la descripció del mateix (copiant el text enriquit obtingut amb l'eina de CC).

En aquesta pàgina de Wikipedia podem veure exemples concrets de com marcar els nostres treballs amb la llicència CC, en funció del format (imatge, vídeo, blog, àudio, presentació...).


Important

En el cas que haguem incorporat al nostre material continguts amb diferents llicències compatibles (per exemple, una imatge CC BY en un material CC BY-SA) o sota algunes de les limitacions i excepcions contemplades per la LPI (per exemple, una imatge amb copyright per a comentar-la sota dret de cita), hem d'indicar-ho clarament, de manera que no doni lloc a confusió. Atorgar una llicència CC a un material implica que tot el contingut està sota les mateixes condicions. Per tant, si algun element no té aquesta llicència ha de marcar-se clarament.

En aquest cas, podem incloure una nota en la llicència general del tipus: "Aquest material està baix llicencia CC BY, excepte els continguts indicats". Més informació i recomanacions en aquesta pàgina de Wikipedia.



En aquest videotutorial teniu un cas pràctic de com atorgar una llicència Creative Commons a les nostres creacions.

Crèdits

Aquest material "Guia pràctica de llicències d'ús per a docents" de l'IBSTEAM, està publicat sota llicència Creative Commons 4.0 International (BY-SA) adaptat del recurs original "Guía práctica de licencias de uso para docentes" del Proyecto EDIA de Cedec. 

Aquest curs i els seus materials es distribueixen amb llicència Creative Commons 4.0