Aprenentatge basat en projectes (ABPr)

Qualitat pedagògica, al servei d’una formació excel·lent

L’Escola l’Empordà és una institució acadèmica de formació d’educadors i educadores en el lleure amb més de 20 anys d’història. El seu principal valor són les persones, els professors i les professores que amb la seva trajectòria professional i acadèmica estan al servei d’una formació excel·lent, amb un enfocament pedagògic propi. 

Aprenentatge basat en projectes (ABPr)

Fa anys que l’Escola l’Empordà ha optat per un aprenentatge basat en projectes (ABPr) basat en una metodologia on l’alumne/a és el veritable centre de l'aprenentatge i perquè té en compte les habilitats i actituds dels tot l'alumnat. Fa anys l’Escola l’Empordà ha optat per la Qualitat Pedagògica

Treballar dins i fora de l’aula de manera cooperativa

Treballar en equip, treballar de forma cooperativa sempre suposa un repte. Però precisament la cooperació és l’eina pedagògica que serveix perquè els nostres alumnes aprenguin per ells mateixos i dels altres companys de grup.

Els grups d'aprenentatge cooperatiu garanteixen la participació activa dels alumnes en les tasques intel·lectuals d'organitzar el material, explicar-ho, resumir- ho i integrar-ho a les estructures conceptuals existents.

En els espais d’aprenentatge el professorat de l'escola es converteixen en acompanyants:

a) Especificant bé el què han de fer els alumnes i deixant molt clars els objectius a aconseguir

b) Supervisant l'aprenentatge dels alumnes i intervenint en els grups per ajudar en la tasca o per millorar el desenvolupament individual, interpersonal i grupal de l'alumnat.

c) Avaluant l'aprenentatge dels estudiants i ajudants a determinar el nivell d'eficàcia amb el qual ha funcionat el seu grup.

Dins la programació de l’etapa presencial dels cursos s’estableixen unes hores destinades al Treball de l’Espai d’Aprenentatge Cooperatiu (TEAC): 

Dins l'etapa lectiva presencial hi ha tres tipus de TEAC:

a) Espais d’aprenentatge a l'aula amb professorat on aquest acompanya el treball cooperatiu de l'alumnat

b) Espais d'aprenentatge a l'aula sense professorat, on l'alumnat treballa en equip per tirar el projecte en comú

c) Espai d'aprenentatge fora de l'aula, on els grups de treball cooperatiu es veuen obligats a posar-se d'acord i organitzar-se per tirar el projecte en comú

És molt important que alumnat entengui que l’aprenentatge es fa a dins i a fora de l’aula i entre els alumnes mateixos. Que dins l’aula no hi ha ni de lluny tots els coneixements que calen per ser un bon monitor/a o director/a  i que el treball cooperatiu fora de l'aula simula perfectament el treball en equip necessari per formar part d'un equip de professionals de l'educació en el lleure.

Els grups d'aprenentatge cooperatiu garanteixen la participació activa de tot l'alumnat

No perquè el professorat parli més a l'aula, l'alumnat sabrà més

El professorat es converteix en un facilitador del coneixement

No perquè el professorat parli més a l'aula, l'alumnat sabrà més. 

Què significa això? Doncs que quan el professorat entra a l'aula, es preocupa més per allò que l'alumnat pugui aprendre per ell mateix que no per allò que el professorat serà capaç d'ensenyar-els-hi. 

El professorat es converteix en un facilitador del coneixement. 

La piràmide de l'aprenentatge del psiquiatre nord-americà William Glasser ens demostra que aprenem un 95% d’allò que expliquem i ensenyem als altres i només aprenem un 20% d’allò que escoltem 

Segons la piràmide de Willian Glasser: 

El 10% ho aprenem del que llegim. El 20% d’allò que escoltem. El 30% d’allò veiem . El 50% d’allò que veiem + escoltem . El 70% d’allò que discutim amb els altres . El 80% d’allò que fem . El 95% d’allò que ensenyem als altres  

És crucial entendre la diferència entre ensenyar i explicar a l'aula. Per ensenyar el professorat ha de creure amb el que ensenya, ha de motivar l’alumnat i d’aquesta manera ho encomana als alumnes.

Metodologia

Durant aquestes hores els alumnes elaboraran un treball en equip. Tal com hem explicat, durant l'espai d'aprenentatge els alumnes estaran en ocasions sols i en ocasions en presència d'un professor tutor que té la missió d'observar i avaluar (individualment) el treball en equip i donar suport al treball pròpiament dit.

Queda a consideració del professorat utilitzar aquest espai tutoritzat també per ampliar o aprofundir en coneixements teòrics i pràctics en funció de les necessitats que aquest detecti o que els propis alumnes li demanin.

El treball consisteix en la preparació d’una intervenció educativa real (en el sentit que s'ha de fer com si s'hagués de portar a terme de debò, però, sense l'execució de la mateixa)

El treball consisteix en la preparació d’una intervenció educativa real (en el sentit que s'ha de fer com si s'hagués de portar a terme de debò

L'aprenentatge basat en projectes (ABPr)

L'aprenentatge basat en projectes (ABPr) és una metodologia educativa que promou l'aprenentatge actiu i significatiu a través de la realització d'un projecte. Aquesta metodologia posa l'èmfasi en el procés d'aprenentatge i en la resolució de problemes pràctics, en comptes de centrar-se en la memorització de continguts teòrics. 

En aquesta unitat didàctica, explorarem els conceptes bàsics de l'ABPr, les diferències entre l'ABP i l'ABPr, i com dissenyar i implementar un projecte educatiu. També veurem exemples d'aplicació de l'ABPr en diferents àrees de coneixement.

1.1 Conceptes bàsics de l'ABPr

L'aprenentatge basat en projectes (ABPr) és una metodologia pedagògica que implica la creació d'un projecte per part dels alumnes per a explorar i aprofundir en un tema determinat. Els alumnes han de treballar en equips per a investigar, dissenyar i presentar el seu projecte davant dels altres companys i el professorat.

El treball en equip és una part fonamental de l'ABPr, ja que els alumnes han de col·laborar per a investigar i dissenyar el seu projecte. A través de la col·laboració, els alumnes poden compartir coneixements i habilitats, així com desenvolupar les seves habilitats socials i emocionals. A més, treballar en equip també pot ajudar a augmentar la motivació dels alumnes i fomentar la sensació d'autoeficàcia. Al final del projecte, els alumnes presenten el seu treball davant dels seus companys i del professorat, permetent-los demostrar les seves habilitats i compartir les seves idees. 

Els projectes poden ser de diverses formes i dimensions, i poden incloure presentacions orals, treballs escrits, prototips, aplicacions informàtiques, entre altres. L'objectiu principal de l'ABPr és que els alumnes desenvolupin les seves habilitats de resolució de problemes, pensament crític, col·laboració i comunicació a través d'una experiència d'aprenentatge pràctica.

l'ABPr es basa en la creació i desenvolupament d'un projecte que impliqui als alumnes en un procés d'investigació i solució de problemes de manera autònoma i amb el suport del professorat. 

L'objectiu principal és que els alumnes apliquin els seus coneixements i habilitats en un context real i significatiu, i desenvolupin competències transversals com el pensament crític, la resolució de problemes, la col·laboració i la comunicació efectiva. A través de l'ABPr, els alumnes poden experimentar amb diferents rols i responsabilitats, treballar en equips i aprendre de manera autònoma.

l'ABPr permet als alumnes assumir diferents rols i responsabilitats en el procés d'aprenentatge, com ara liderar el grup, investigar, dissenyar i presentar el projecte. Això els ajuda a desenvolupar habilitats socials i emocionals, com ara la resolució de conflictes, la comunicació efectiva i la presa de decisions. També els permet treballar en equip i aprendre a través de l'experiència pràctica, ja que han de trobar solucions als problemes que sorgeixen durant el projecte. En definitiva, l'ABPr promou un aprenentatge més significatiu i autònom per als alumnes.

1.2 Diferències entre l'ABPr i l'ABP

L'ABPr és similar a l'ABP, però hi ha algunes diferències significatives. Mentre que en l'ABP els alumnes han de solucionar un problema concret, en l'ABPr han de dissenyar i realitzar un projecte que explorin una temàtica determinada. Això significa que l'ABPr ofereix als alumnes més llibertat i flexibilitat en la definició del seu projecte, ja que no estan limitats per un problema específic. D'altra banda, l'ABPr sol ser una metodologia més estructurada que l'ABP, ja que els alumnes han de seguir un procés establert per a la realització del seu projecte.

1.3 Com dissenyar i implementar un projecte educatiu

Per a dissenyar i implementar un projecte educatiu, és important seguir els següents passos:

1.3.1 Identificar l'objectiu del projecte

El primer pas per a dissenyar i implementar un projecte educatiu és identificar l'objectiu del projecte. Això implica definir què es vol aconseguir amb el projecte i quins són els resultats esperats per als alumnes. Aquest objectiu ha de ser clar i específic, i estar relacionat amb el contingut que s'està ensenyant.

Per exemple, si l'objectiu del projecte és aprendre sobre la sostenibilitat, els alumnes hauran de treballar en un projecte que els permeti explorar i comprendre les diferents dimensions de la sostenibilitat, i que els ajudi a comprendre la importància d'aquest concepte per al benestar del planeta i de les persones.

Resum es destaca la importància de tenir un objectiu clar i específic per al projecte educatiu, perquè això permet als alumnes enfocar el seu treball i als professors avaluat el seu progrés. També es recomana que l'objectiu sigui rellevant per als alumnes i estigui vinculat amb el contingut que s'està ensenyant. Finalment, s'indica que és important comunicar clarament l'objectiu als alumnes i assegurar-se que estiguin d'acord amb ell.

1.3.2 Seleccionar el tema del projecte:

En aquesta fase es decideix quin serà el tema del projecte que es desenvoluparà. És important que el tema sigui rellevant per als alumnes i estigui relacionat amb el contingut que s'està ensenyant. També s'ha de tenir en compte la disponibilitat de recursos i temps per a la seva realització. Es poden tenir en compte les preferències dels alumnes per a seleccionar el tema del projecte.

Algunes possibles temàtiques per a projectes educatius poden ser:

És important que el tema sigui rellevant per als alumnes i estigui relacionat amb el contingut que s'està ensenyant. També és important que el tema permeti als alumnes desenvolupar les seves habilitats i competències d'acord amb els objectius educatius del projecte.

1.3.3 Establir els criteris d'avaluació

En aquesta fase, es tracta d'establir quins seran els criteris i les rubriques que s'utilitzaran per avaluar el projecte. Aquests criteris han de ser clars i concisos, i han de reflectir els objectius i les competències que es volen desenvolupar en els alumnes.

Per exemple, si el projecte està relacionat amb la resolució de problemes, els criteris d'avaluació poden incloure l'habilitat per identificar el problema, proposar solucions viables, justificar les decisions preses i avaluar la eficàcia de la solució.

D'altra banda, si el projecte està enfocat a fomentar la col·laboració i el treball en equip, els criteris d'avaluació poden incloure l'habilitat per comunicar-se de manera efectiva, treballar en equip, assumir diferents rols i responsabilitats, i cooperar per arribar a un resultat comú.

És important que els criteris d'avaluació es comuniquin clarament als alumnes abans de començar el projecte, perquè sàpiguen quines són les expectatives i puguin treballar de manera efectiva per aconseguir-les.

Les rúbriques

Les rúbriques són una eina d'avaluació que permeten establir clarament els criteris i els estàndards d'èxit per als alumnes en un projecte. Una rubrica sol ser una taula amb diferents categories d'avaluació i descriptors que detallen els nivells de rendiment per a cada categoria.

Per exemple, si els alumnes estan treballant en un projecte sobre la història antiga, una rúbrica podria incloure categories com ara "Investigació", "Presentació oral" i "Col·laboració en equip". Sota cada categoria, es podrien incloure descriptors específics que detallen els nivells d'èxit per a cada categoria. Per exemple, sota la categoria "Investigació", podrien haver-hi descriptors com ara "Ha identificat i utilitzat fonts primàries i secundàries per a la investigació" o "Ha demostrat comprensió profunda dels conceptes clau de la història antiga".

Les rúbriques són útils perquè permeten als alumnes saber exactament què es espera d'ells i com seran avaluats en cada categoria. També són útils per als professors, ja que els proporcionen un marc clar per a l'avaluació i la retroalimentació dels alumnes.

Amb  un exemple d'hort escolar, aquí tenim una possible rúbrica per avaluar els projectes dels alumnes:

Coneixement del tema

- Coneixement adequat dels cultius seleccionats / 5

- Coneixement dels materials necessaris per a l'hort / 4

- Coneixement dels cicles de cultiu /3

Disseny del projecte

- Planificació adequada dels espais / 5

- Selecció adequada dels materials / 4

- Consideració de les necessitats dels cultius / 3

Implementació del projecte

- Nivell d'implicació del grup / 5

- Organització i col·laboració en el treball / 4

- Utilització correcta dels materials i recursos / 3

Resultats del projecte

- Cultius exitosos i productius / 5

- Cumpliment dels objectius i les expectatives / 4

- Creativitat i innovació en la solució de problemes / 3

Presentació del projecte

- Claredat i coherència en la presentació / 5

- Utilització adequada dels recursos visuals / 4

- Capacitat per respondre a preguntes i aportar més informació / 3

Aquesta rubrica permet als alumnes saber exactament què se'ls està demanant i al professorat avaluar de manera objectiva i justa. També ajuda a establir expectatives clares i a motivar els alumnes a esforçar-se per aconseguir-les.

1.3.4 Planificar les etapes del projecte:

Planificar les etapes del projecte és un pas important per a assegurar que el projecte s'executa de manera efectiva. Això implica establir un calendari de tasques, assignar responsabilitats i establir els terminis de lliurament.

Per exemple, si el projecte és sobre la creació d'un jardí escolar, les etapes podrien ser:

Així, cada grup té assignades tasques específiques i un termini per completar-les. A més, també hi ha un termini final per a la presentació davant de la classe.

1.3.5 Treballar en equip

Per a una bona implementació dels projectes d'aprenentatge, és important que els alumnes aprenguin a treballar en equip de manera efectiva. Alguns aspectes que poden ajudar a fomentar el treball en equip són:

Així mateix, el professorat també pot proporcionar als alumnes eines i recursos que els ajudin a treballar en equip de manera efectiva, com ara tallers de treball en equip, activitats que fomentin la col·laboració, i eines de gestió de projectes.

1.3.6 Presentar el projecte

El pas final en el disseny i implementació d'un projecte educatiu basat en projectes és la presentació del mateix. Això pot incloure la creació de materials visuals per acompanyar la presentació, com ara presentacions en PowerPoint o vídeos, i la preparació de la presentació oral en si mateixa.

És important que els alumnes siguin ben preparats per a la presentació, que inclou la pràctica de la comunicació efectiva i la preparació per a possibles preguntes i qüestions que puguin sorgir durant la presentació. També es pot considerar la invitació de membres externs de la comunitat educativa per a assistir a la presentació i proporcionar retroalimentació als alumnes.

Resum En general, la presentació del projecte ha de ser una oportunitat per als alumnes per a demostrar el seu coneixement i habilitats, i per a compartir el seu treball amb els seus companys i el professorat.

Una presentació creativa del projecte pot fer que els alumnes siguin més engrescats i motivats per a presentar el seu treball davant del públic. Algunes idees creatives per a presentar un projecte són:

En resum, hi ha moltes maneres creatives de presentar un projecte, i és important que els alumnes tinguin l'oportunitat de ser creatius i expressar-se a través de la presentació del seu treball.

1.3.7 Avaluar el projecte: 

El professorat ha de avaluar el projecte i proporcionar una retroalimentació als alumnes per ajudar-los a millorar i continuar desenvolupant les seves habilitats. 

L'avaluació del projecte ha de basar-se en els criteris preestablerts i en la rubrica, i ha de ser justa i transparent per a tots els alumnes. És important que els alumnes també puguin autoavaluar-se i avaluar als altres membres del grup per a fomentar la reflexió i la col·laboració. La retroalimentació del professorat i dels companys pot ser una oportunitat per als alumnes per aprendre i millorar per a futures experiències d'aprenentatge basades en projectes.

RESUM

En aquesta unitat didàctica s'ha abordat l'aprenentatge basat en projectes (ABPr), que és una metodologia pedagògica que involucra als alumnes en la creació i desenvolupament de projectes pràctics.. A més, s'ha explicat com dissenyar i implementar un projecte educatiu a través de l'identificació dels objectius del projecte, la selecció del tema, l'establiment dels criteris d'avaluació, la planificació de les etapes del projecte, el treball en equip, la presentació del projecte i l'avaluació del projecte per part del professorat. s'han proporcionar exemples d'aplicació de l'ABPr en diferents àrees de coneixement. 

En general, l'ABPr té com a objectiu principal que els alumnes desenvolupin les seves habilitats de resolució de problemes, pensament crític, col·laboració i comunicació a través d'una experiència d'aprenentatge pràctica i creativa.