CURS D'ATENCIÓ A LA DIVERSITAT - TDAH

CURS D'ATENCIÓ A LA DIVERSITAT, EDUCACIÓ INCLUSIVA: TDAH

Curs amb matrícula contínua: 

L'estudiant pot iniciar el curs en qualsevol data. Haurà de finalitzar el curs en un màxim de 2 mesos a partir de la data en què se li lliurin les claus d'accés.

CURS ON-LINE DE MATRÍCULA CONTÍNUA

Índex:

Unitats didàctiques del curs

TDAH-UD-O1: L'ATENCIÓ A LA DIVERSITAT A L'ESCOLA I AL LLEURE EDUCATIU

TDAH-UD-02: QUÈ ÉS EL TDAH I QUINS SÓN ELS SÍMPTOMES

TDAH-UD-03: INFANTS I ADOLESCENTS AMB TDAH

TDAH-UD-04: EDUCACIÓ EMOCIONAL I TDAH

TDAH-UD-05: EINES I RECURSOS PER EDUCAR INFANTS I ADOLESCENTS AMB TDAH

CARACTERÍSTIQUES DEL CURS

Presentació

En aquest curs volem oferir la possibilitat a totes les persones que formen part del món de l'educació, ja sigui en l'àmbit formal, no formal o informal, a donar una visió general del TDAH i com des de la nostra posició podem ajudar els infants i adolescents a conviure amb aquest trastorn perquè els limiti el menys possible en el seu creixement com a persona i tot el que això comporta.

Fa alguns anys gairebé no es coneixIen les raons per les quals infants amb uns nivells d’intel·ligència normal o superior a la mitjana presentaven importants dificultats per aprendre a escriure, a llegir o a seguir unes pautes de comportament social correctes. Avui en dia, gràcies al progrés de la neurociència i al millor coneixement del sistema nerviós central, podem donar respostes sostingudes a nivell científic a les incògnites per les dificultats d’aprenentatge.

L’aprenentatge, entès com l’adquisició de nous coneixements, és la funció més transcendent del nostre cervell. Durant els primers anys de la nostra vida aprenem una infinitat d’habilitats i adquirim coneixements que seran fonamentals per a la resta de la vida. Aquest aprenentatge es produeix per la interconnexió continuada entre el nostre cervell, com a principal òrgan de recepció i processament, i l’entorn com a font d’informació i estímuls. La capacitat d’aprenentatge al llarg de la vida és el que ens distingeix d’altres éssers vius.

L’òrgan del nostre cos responsable d’aquestes capacitats és el cervell, i el que fa que unes àrees cerebrals siguin millors o pitjors depèn en bona part dels nostres gens, tot i que l’entorn les pot modelar. Tanmateix, per molt que es provi de modificar una capacitat específica amb entrenament, no aconseguirem que una dificultat es converteixI en habilitat. Per més entrenament que rebi una persona no dotada per a la música o la física mai no aconseguirà tenir l’habilitat dels genis com ara Mozart o Einstein. Cadascú de nosaltres desenvolupa un perfil amb punts més forts i més febles, segons quin sigui el perfil d’habilitats, però especialment el de no habilitats, el pas per l’etapa escolar serà molt diferent.

De vegades la dificultat per a l’aprenentatge es troba en la capacitat per parar atenció, concentrar-se o aprendre a organitzar i planificar adequadament les tasques, la qual cosa impedeix un rendiment acadèmic d’acord amb el nivell d’intel·ligència.

Altres cops la diversitat funcional es troba en l’esfera de la conducta: en el control dels impulsos i de l’activitat motriu, o en altres casos la comprensió d’unes determinades situacions socials, en l’adaptació a situacions canviants, etc. Moltes d’aquestes habilitats són les que poden estar afectades en els infants amb diferents trastorns específics de l’aprenentatge.

Els baixos resultats acadèmics i en alguns casos de relació social, sumats a la incomprensió i/o als judicis equivocats sobre la manca d’esforç i de pautes educatives familiars, generen altres problemes de caire emocional en molts d’aquests infants i adolescents amb trastorns d'aprenentatge. La baixa autoestima, juntament amb els mals resultats escolars, sovint els submergeixen en un cercle viciós de difícil orientació i de nefastes conseqüències a nivell personal i social.

Els coneixements científics sobre el desenvolupament cerebral i els mecanismes que són subjacents en trastorns com ara la dislèxia, el Trastorn por dèficit d'atenció i hiperactividad (TDAH), el Trastorn d'aprenentatge no verbal (TANV), la sìndrome d’Asperger, la discalculia, han avançat de forma extraordinària. També tot i que a un ritme més lent, avancen els mètodes de tractament, habitualment consisteixen en la reeducació i, en alguna ocasió, en ajuda farmacològica. El tractament té com a objectiu que els infants puguin, malgrat la dificultat en una àrea específica, adquirir els coneixements fonamentals per aconseguir la titulació escolar. En alguns casos, fins i tot la formació universitària.

Quan parlem de reeducació en l’Educació Primària fem referència a millorar la capacitat de l'infant per un determinat aprenentatge, incidint en les funcions cerebrals deficients per mitjà de les ben desenvolupades. Posteriorment, en l’Educació Secundària, la capacitat de modificació o de plasticitat cerebral és molt baixa i la reeducació es basa fonamentalment en l'adaptació al trastorn i la recerca d'estratègies per compensar les dificultats.

El pronòstic a mitjà/llarg termini depèn de la detecció i tractament precoç i de l’adaptació escolar. És aquí on la nostra intervenció com a educadores i educadors és fonamental. S’han d’utilitzar molts recursos i els resultats no es veuran d’un dia per a l’altre, però és l’únic camí possible. Reconèixer la realitat és l’única manera de començar.

El TDAH o trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat, és un trastorn neurobiològic que es caracteritza per dificultats en l'atenció i el control d'impulsos i per hiperactivitat. Els símptomes poden variar en gravetat i es poden presentar de manera diferent en diferents infants i adolescents.

A llarg d'aquest curs a banda d'explicar en què consisteix aquest trastorn, donarem pautes i recursos per ajudar els infants i adolescents que el tenen per créixer com a persones, amb tot el que això implica. 

Objectiu del curs

Proporcionar els coneixements, les aptituds i les actituds necessàries per atendre correctament els infants i adolescents amb TDAH que participen a les nostres activitats d'educació en el lleure i proporcionar les eines que calen per gestionar aquest trastorn en aquestes activitats de lleure educatiu.

Unitats didàctiques del curs

Unitats didàctiques del curs

TDAH-UD-O1: L'ATENCIÓ A LA DIVERSITAT A L'ESCOLA I AL LLEURE EDUCATIU

TDAH-UD-02: QUÈ ÉS EL TDAH I QUINS SÓN ELS SÍMPTOMES

TDAH-UD-03: INFANTS I ADOLESCENTS AMB TDAH

TDAH-UD-04: EDUCACIÓ EMOCIONAL I TDAH

TDAH-UD-05: EINES I RECURSOS PER EDUCAR INFANTS I ADOLESCENTS AMB TDAH

Unitats de competència, capacitats