TUTORIAL MEMÒRIA DE PRÀCTIQUES DEL CURS DE MONITOR/A

TUTORIAL MEMÒRIA DE PRÀCTIQUES DEL CURS DE MONITOR/A

Instruccions

Aquest tutorial d’ajuda complementa el guió de la memòria de pràctiques, cal que el llegiu atentament i el tingueu en compte a l’hora de fer les pràctiques per dues raons, la primera perquè el vostre tutor/a de pràctiques del centre de pràctiques us avaluarà també en funció d’aquest guió i la segona perquè en prengueu nota del què es demana a mida que aneu fent les pràctiques per estar al tanto de tot quan elaboreu la memòria.

A l’hora de fer la memòria copieu l’enunciat de totes les preguntes i enganxeu-les al document base, d’aquesta manera no us hi deixareu res.

Aquelles preguntes que per algun motiu no es puguin contestar (bé perquè no tenen justificació en el context en el qual s’han realitzat les pràctiques, bé perquè no es puguin respondre perquè no hi ha hagut intervenció directa de l’alumnes/a), s’haurà de justificar perquè no es contesten. Aquesta justificació pot ser per exemple: A les meves pràctiques no s’ha realitzat cap acampada o… a les meves pràctiques no he tingut oportunitat de fer... (Tot allò que no podem contestar perquè no ho hem fet o no hi hem participat ho podem deixar en blanc però amb una petita explicació dels motius pels quals no contestem la pregunta)

1. Preparació

1.1 Descriu el lloc on has fet les pràctiques: tipus d’activitat, espai utilitzat, entorn.

Aquí la documentació de pràctiques et serà de molta ajuda perquè és on hi consten aquestes dades.

1.2 Dates i durada de les pràctiques.

Aquí la documentació de pràctiques et serà de molta ajuda perquè és on hi consten aquestes dades.

1.3 Explica quina entitat ha organitzat l’activitat (casal, colònia...) on has fet les pràctiques.

Aquí la documentació de pràctiques et serà de molta ajuda perquè és on hi consten aquestes dades.

1.4 Descriu els participants a l’activitat (casal, colònia...): edats, gènere, procedència, característiques a destacar, etc.

Demana ajut al teu tutor de pràctiques del centre de pràctiques, pots posar el límits de les edats dels participants, quants nens i quantes nenes, i tot allò que consideris rellevant.

1.5 Quins valors s’han potenciat?

Si analitzes els objectius que heu treballat tindràs la clau dels valors que s’han potenciat

1.6 Quins objectius es pretenien aconseguir amb l’activitat (casal, colònia...)?

Descriu els objectius plantejats en el projecte educatiu del centre de pràctiques per a l’activitat en la qual has fet pràctiques

1.7 Com has col·laborat en l'adequació de la proposta als objectius de l'entitat així com als interessos i necessitats del grup de destinataris?

Si has treballat en l’adequació d’objectius, adaptant-los, seqüenciant-los, desgranant-los i fins i tots substituint-los, explica com ho has fet i pedr què, i si no hi has intervingut directament demana ajuda al teu tutor de pràctiques del centre de pràctiques perquè t’expliqui com s’ha fet.

1.8 Com has participat en la selecció de les activitats proposades en relació amb els entorns o espais on es desenvoluparan?

Si has seleccionat activitats explica en quins criteris t’has basat, i si no hi has intervingut directament demana ajuda al teu tutor de pràctiques del centre de pràctiques perquè t’expliqui com s’ha fet.

1.9 Com has col·laborat en la selecció i organització dels materials i recursos necessaris per al desenvolupament de les activitats a realitzar, anticipant-ne la possible necessitat?

Explica en quins criteris t’has basat per seleccionar els recursos materials i com els has organitzat, i si no hi has intervingut directament demana ajuda al teu tutor de pràctiques del centre de pràctiques perquè t’expliqui com s’ha fet.

1.10 Com has participat en el procés de presa de decisions sobre els aspectes que afecten les activitats a realitzar, i assumir els acords i decisions adoptats?

Explica les reunions de programació en les quals has participat, i si no hi has intervingut directament demana ajuda al teu tutor de pràctiques del centre de pràctiques perquè t’expliqui com s’ha fet.

1.11 Com has col·laborat en la selecció i preparació de les activitats, en equip si escau, atenent a la seva singularitat, al temps disponible i a que es facin amb un ritme i seqüència temporal adequada?

Explica com ha estat la teva experipència en els grups de treball de preparació d’activitats, i si no hi has intervingut directament demana ajuda al teu tutor de pràctiques del centre de pràctiques perquè t’expliqui com s’ha fet.

1.12 Com has sabut i com has identificat i com has proposat, en col·laboració amb els responsables, activitats que promoguin la generació de valors, la socialització, la participació i els hàbits de vida saludable, i has actuat de forma coherent?

Explica en què t’has basat per escollir activitats específiques que promoguin aquests valors, i si no hi has intervingut directament demana ajuda al teu tutor de pràctiques del centre de pràctiques perquè t’expliqui com s’ha fet.

1.13 Com has establert de forma efectiva, motivadora i educativa la comunicació entre tu i les persones participants?

Explica que has fet intencionadament per promoure la comunicació amb els participants.

1.14 Com has col·laborat en la selecció dels centres d'interès o eixos de l'animació? I com els adequat a l’entorn i al context, recursos, etc.

Explica com has escollit els centre d’interès o eixos d’animació i en què t’has basat, i si no hi has intervingut directament demana ajuda al teu tutor de pràctiques del centre de pràctiques perquè t’expliqui com s’ha fet.

1.15 Quins centres d’interès o eixos d’animació hi ha hagut al llarg de les teves pràctiques?

Enumera’ls i explica’ls

1.16 Com has participat en la selecció i desenvolupament de les activitats en relació a centres d'interès, mantenint la coherència educativa i la motivació?

Explica en què t’has basat per escollir les activitats relacionades amb els centres d’interès o eixos d’animació, i si no hi has intervingut directament demana ajuda al teu tutor de pràctiques del centre de pràctiques perquè t’expliqui com s’ha fet.

1.17 Explica quina ha estat la seqüència de les activitats, vinculades als centres d'interès, de manera eficaç i coherent en el transcurs del programa d'activitats.

Escriu detalladament el pla d’activitats relacionades amb el centre d’interès o eixos d’animació

2. Realització

2.1 Com has realitzat una presentació ordenada i motivadora d'una de les activitats proposades?

Explica amb detall una activitat de la qual tu n’has estat el responsable o hagis participat directament i com s’ha presentat als participants, ho hagis fet tu o no.

2.2 Com has participat, juntament amb els responsables, en l'organització de les persones que hi participen.

Explica si s’han fet grups entre els participants, si han estat estables o no i per quins motius i amb quins criteris.

2.3 Explica els procediments de repartiment de tasques i responsabilitats dintre de l'equip de treball?

Qui feia què i quines responsabilñitats tenia cadascun dels membres de l’equip de dirigents i tu mateix

2.4 Com has col·laborat en la posada en marxa de l'acció?

Explica quin ha estat el teu paper al llarg de les pràctiques pel que fa a la realització pedagògica del projecte amb els participants

2.5 Com has sabut adaptar-te a les circumstàncies no previstes i als suggeriments del grup participant

Explica amb quins imprevistos t’has trobat i com has reaccionat i quin paper hi ha tingut l’equip de dirigents

2.6 Quins ítems s’han avaluat?

Explica què heu avaluat.

2.7 Quines tècniques d’avaluació s’han fet servir i quan?

Explica com heu avaluat i quan ho heu fet

2.8 Descriu quins impresos us han donat per avaluar i en cas contrari què us hagués estat útil en aquest sentit

Explica si us han donat algun imprés o formulari per avaluar (tant si és en paper com telemàtic) i si no us han donat explica quins impresos us haguessin anat bé per fer-ho

2.9 Com has participat en l'elecció i la seqüenciació de les activitats de dinamització grupal, d'acord amb les característiques culturals i socials dels participants

Explica quin ha estat el teu paper escollint dinàmiques i seqüenciant-les

2.10 Has aplicat alguna tècnica grupal (dinàmica de grup) adaptada a les diverses situacions que s’han presentat durant les pràctiques.

Explica les dinàmiques que has portat a terme i quines dificultats t’has trobat a l’hora de realiotzar-les

2.11 Què has fet per afavorir la comunicació, la integració i la cohesió de tots els membres del grup?

Explica què has fet tu per millorar la comunicació, la integració i la cohesió dels participants

2.12 Com has aplicat les diverses tècniques i recursos d'animació contribuint al gaudi i al creixement personal i grupal?

Quines tècniques d’animació has posat en pràctica i en quines circumstàncies

2.13 Com has aplicat dels procediments adequats per a la gestió de conflictes de forma efectiva?

Explica conflictes que s’hagin produit i com els has afrontat. has hagut de fer el paper de mediador?

2.14 Has aplicat tècniques d'animació de grups, fomentat el desenvolupament de la vida en grup de les persones que els constitueixen, i facilitat la gestió dels possibles conflictes?

Has aplicat alguna dinàmica per distendre la tensió dels participants, per animar-los, per solucionar conflictes. Com ho has fet i per què?

2.15 Com has motivat i incentivat a la participació en les activitats atenent a les necessitats i singularitats de cada grup i persona participant?

Quin ha estat el teu paper com animador de les activitats i què has fet per engrescar a la participació.

2.16 Com has identificat, en col·laboració amb els responsables, les actuacions que indiquin que la comunicació s'estableix de forma efectiva, motivadora i educativa entre el/la monitor/a i les persones participants

Heu fet algun sistema d’avaluació d’indicadors o observacions directes per saber que hi ha comunicació efectiva, motivador i educativa entre tu i els participants, i si no hi has intervingut directament demana ajuda al teu tutor de pràctiques del centre de pràctiques perquè t’expliqui com s’ha fet.

2.17 Com has aplicat les tècniques i recursos d'expressió plàstica, musical, oral, gràfica, audiovisual, etc., en el desenvolupament de les activitats, dintre del projecte o centre d'interès?

Explica totes les activitats que hagis participat tu que responguin a aquesta tipologia.

2.18 Com has col·laborat en l'organització i desenvolupament d'activitats en les quals s'incloguin la dansa, el joc dramàtic i les expressions de cultura, esport i folklore popular?

Explica totes les activitats que hagis participat tu que responguin a aquesta tipologia.

2.19 Com has utilitzat els procediments i llenguatges tècnics contemporanis, així com els recursos tecnològics disponibles (audiovisuals, informàtics, etc.)?

Aquí has d’explicar la utilització de les TIC’s en les teves pràctiques, tant amb els participants, com amb l’equip de dirigents com amb tu mateix.

2.20 Quines propostes d'activitats han promogut la creativitat del personal participant?

Explica les activitats o aspectes d’activitats que hagin fet aquesta funció de promoure la creativitat

2.21 Com s’han identificat i desenvolupat els diferents tipus de joc d'acord amb els objectius plantejats, l'edat i el nivell maduratiu de les persones que hi participen i el context en el qual es desenvolupen.

Explica la tipologia de jocs que s’han fet i quan s’han utilitzat

2.22 Com has col·laborat en la preparació i posada a la disposició de materials i recursos dels diferents jocs?

Explica quina ha estat la teva participació quan es jugava

2.23 Com s’han desenvolupat d’activitats en el mitjà natural considerant els seus elements i condicionaments, a fi d'assegurar que es compleixen les normes de seguretat?

Explica què s’ha tingut en compte a l’hora de programar i realitzar activitats en el medi natural

2.24 Quines tècniques i eines han estat necessàries per a la consecució dels objectius proposats, les propostes i recursos de l'educació ambiental, i les característiques dels destinataris?

Explica objectius treballats d’educació ambiental, activitats realitzades i recursos emprats.

2.25 Com s’han utilitzat i presentat les tècniques de conservació de l'equip i material d'acampada i excursionisme garantint la seva salubritat i durada, tant individual com de grup

Cas que s’hagin realitzat excursions i acampades, com s’ha gestionat el material, quines instruccions s’han donat, com s’ha conservat, etc., tant individual com col·lectiu.

2.26 Com s’han utilitzat les tècniques d'orientació referides a diferents contextos i amb material divers, segons els casos, per garantir la integritat dels participants i la intenció de l'activitat (llegir mapes, orientar plànols, utilitzar brúixoles o sistemes GPS, definir i confeccionar itineraris, etc.)

Explica si s’ha organitzat activitats d’orientació en el medi i com s’han realitzat

2.27 Com s’han aplicat les tècniques de muntar i desmuntar tendes de campanya segons els accidents geogràfics, tipus de terreny i climatologia en els quals es desenvolupi l'activitat, atenent a la disposició del material i la seva conservació

2.28 Com s’han identificat els elements i possibles situacions de risc en la realització de les activitats per a garantir la salut i seguretat de les persones que hi participen, així com del context en les quals es realitzen?

Explica quina ha estat la gestió del risc de la salut i seguretat dels participants: com s’ha avaluat i quines accions preventives s’han pres per a minimitzar-lo, en cadascuna de les activitats que s’han programat

2.29 Com s’han establert les mesures i mitjans de prevenció necessaris i adequats a l'avaluació de riscos realitzada, a fi d'evitar malalties, contagis o accidents i minimitzar els riscos?

Explica quina ha estat la gestió del risc de malalties, contagis o accidents dels participants: com s’ha avaluat i quines accions preventives s’han pres per a minimitzar-lo, en cadascuna de les activitats que s’han programat

2.30 Identifica els elements, i la seva localització, dels diferents nivells d'intervenció sanitària, protecció civil i seguretat, per a facilitar la intervenció segons els nivells d'urgència i gravetat de les situacions?

Explica quins han estat els vostres recursos i on estaven localitzats per tal d’intervenir en els casos apuntats a la pregunta.

2.31 Quins han estat els protocols establerts en cas d'accident, malaltia o evacuació?

Explica els protocols d’actuació que teníeu previstos per a aquests casos.

2.32 Has sabut identificar i utilitzar els elements bàsics d'una farmaciola, així com procedir a la seva revisió i reposició d'elements, si escau?

Explica quins elements bàsics tenia la vostra farmaciola, on estava ubicada i si estava actualitzada

2.33 Explica com has aplicat les tècniques bàsiques de primers auxilis en una situació d'emergència?

Si no has participat directament, explica com ho han fet.

3. Avaluació

3.1 Fes la teva pròpia avaluació de l’activitat (casal, colònia...) on has fet les pràctiques: lloc, organització, programa, planificació, realització, equip de monitors, participants, recursos materials…

Fes una anàlisis crítica del teu lloc de pràctiques, utilitza els criteris proporcionats pel propi curs o per tu mateix, sempre contrastant entre allò que és i allò que hauria de ser.

3.2 Fes una avaluació crítica de la teva participació a l’activitat (casal, colònia...):

3.2.1 Fes una autoavaluació i explica com has manifestat el suficient equilibri, maduresa personal i social i responsabilitat, així com una actitud de servei i disponibilitat, al prestar servei a les persones que participen en les activitats?

Es un exercici d’autocrítica, sigues exigent.

3.2.2 Fes una autoavaluació i explica si has servit de model, per a les persones que participen en els programes d'activitats, d'hàbits de vida saludable i dels valors que es volen transmetre?

Es un exercici d’autocrítica, sigues exigent.

3.2.3 Fes una autoavaluació i explica com has demostrat capacitat d'empatia amb les persones que participen en els programes d'activitats?

Es un exercici d’autocrítica, sigues exigent.

3.2.4 Fes una autoavaluació i explica com has evidenciat capacitat d'iniciativa, creativa, expressiva, i relacional en el desenvolupament de les activitats?

Es un exercici d’autocrítica, sigues exigent.

3.2.5 Fes una autoavaluació i explica si disposes del suficient cabal d'activitats, tècniques i recursos per a plantejar una oferta d'activitats rica i variada?

3.2.6 Fes una autoavaluació i explica si has sabut comportar-te responsablement tant en les relacions humanes com en els treballs que s’han de realitzar?

Es un exercici d’autocrítica, sigues exigent.

3.2.7 Fes una autoavaluació i explica com has respectat els procediments i normes del centre de treball?

Es un exercici d’autocrítica, sigues exigent.

3.2.8 Fes una autoavaluació i explica com has emprés amb diligència les tasques segons les instruccions rebudes, tractant que s'adeqüin al ritme de treball de l'empresa?

Es un exercici d’autocrítica, sigues exigent.

3.2.9 Fes una autoavaluació i explica com t’has integrat en els processos de producció del centre de treball?

Es un exercici d’autocrítica, sigues exigent.

3.2.10 Fes una autoavaluació i explica com has utilitzat els canals de comunicació establerts?

Es un exercici d’autocrítica, sigues exigent.

3.2.11 Fes una autoavaluació i explica com has respectat en tot moment les mesures de prevenció de riscos, salut laboral i protecció del medi ambient

Es un exercici d’autocrítica, sigues exigent.

3.3.1 Quins aspectes teòrics del curs de monitors/es t’han estat específicament útils per a la realització de les pràctiques

No cal que facis una relació molt llarga en funció de la importància dels continguts, sinó que escolleixis els que han estat més rellevants per a tu.

3.3.2 Finalment fes una valoració general de tot el curs de monitors/es

Ara ja has acabat el curs, l’etapa presencial on vas conviure amb els companys, l’etapa no-presencial on et vas haver d’enfrontar amb tu mateix i l’etapa de pràctiques que tal vegada hagi estat la més vivencial. Ara tens la perspectiva per avaluar el curs de monitors/es des de la distància i de forma global, intenta ser el màxim d’objectiu.