YLIOPPILASTUTKINTO

Lukio päättyy ylioppilastutkintoon. Ylioppilaskirjoitukset perustuvat tutkintoaineiden pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojaksojen oppimääriin. Myös ylioppilaskirjoituksiin valmistavat yo-kertausopintojaksot kannattaa ehdottomasti valita. Voit hajauttaa tutkintoosi kuuluvat kokeet kolmeen perättäiseen kertaan. 

Ylioppilastutkinto vaikuttaa keskeisesti siihen, millaisia suunnitelmia teet kurssivalintojesi ja opintojesi etenemisen suhteen. Ainevalinnoilla on myös merkitystä jatko-opintojesi kannalta. On siis hyvä jo ajoissa miettiä, missä järjestyksessä aiot osallistua ylioppilastutkintoaineiden kokeisiin ja miten saat tutkintoon vaadittavat kurssit mahtumaan opinto-ohjelmaasi. Keskustele valinnoistasi oman opinto-ohjaajasi kanssa. Sinulla on oikeus osallistua yo-kirjoituksiin, kun kirjoitettavan aineen kaikki pakolliset opintojaksot ovat suoritettuna. Aineenopettaja tarkistaa kaikkien ilmoittautuneiden opiskelijoiden kirjoitusoikeudet. Varmista, että opiskelet pakollisten opintojaksojen lisäksi myös valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot ja yo-kertausopintojaksot, niin menestyt kirjoituksissa! 

Jos sinulla on todettu keskivaikea tai vaikea lukihäiriö, sinun on mahdollista anoa erityisjärjestelyjä ylioppilaskirjoituksiin. Erityisjärjestely voi olla esim. lisäaikaa kirjallisiin kokeisiin tai erillinen koetila. Lukilausunnon tulee olla laadittu ennen kuin ilmoittaudut ensimmäiseen yo-kokeeseesi. Tutkintotodistukseen ei tule merkintää erityisjärjestelyistä ylioppilaskokeissa. Katso lisätietoja Opiskelun tuki –kohdasta. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee hankkia S2-opettajalta vieraskielisyystodistus ennen ensimmäiseen yo-kokeeseen ilmoittautumista. 


Ylioppilaskirjoituksiin valmistava tentti  

Keväällä ennen kirjoituksia abin kannattaa osallistua tentteihin niissä oppiaineissa, joita kirjoittaa. Tenttiin valmistautumiseen saadaan opettajalta ohjeet. Tenttitilaisuudessa tehdään yleensä sekä suullisia että kirjallisia tehtäviä. Tentit järjestetään juuri ennen kevään kirjoituksia lukuloman aikana ja niihin pitää erikseen ilmoittautua. Kysy lisää kirjoitusaineesi opettajalta.


YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN ILMOITTAUTUMINEN

Kevään ylioppilaskirjoituksiin ilmoittaudutaan marraskuussa.

Syksyn ylioppilaskirjoituksiin ilmoittaudutaan toukokuussa. 

Katso tarkat ajat oppaan kalenteriosasta. Ilmoittautuminen hoidetaan erikseen ilmoitettavalla tavalla. Seuraa tiedotusta Wilmassa.


YLIOPPILASTUTKINNON RAKENNE

Kaikkien kokelaiden on sisällytettävä tutkintoonsa äidinkielen ja kirjallisuuden koe / suomi toisena kielenä koe. Lisäksi tutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä eri tutkintoaineen koetta vähintään kolmesta seuraavasta ryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli ja reaaliaine. Tutkintoon tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe.

https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/k2022-tutkintouudistus

Oppivelvollisuuden laajeneminen koskee myös ylioppilastutkintoa. Maksuton ylioppilastutkinto koskee niitä opiskelijoita, jotka ovat aloittaneet lukion syksyllä 2021 tai myöhemmin. Oppivelvollisuuden piirissä oleva opiskelija voi ilmoittautua maksuttomasti viiteen ensimmäiseen kokeeseen.  


YLIOPPILASTUTKINNON SUUNNITTELU 

Kokelas voi lisäksi sisällyttää tutkintoonsa vaadittujen kokeiden lisäksi yhden tai useamman muun kokeen. Jatko-opintoihin pyrkimisen näkökulmasta kannattaa tarkistaa korkeakoulujen ylioppilastutkintotodistuksen pisteytysmallit https://yliopistovalinnat.fi/todistusvalinnan-pisteytykset-vuosina-2023-2025 ja https://www.ammattikorkeakouluun.fi/hakijalle/valintatavat/todistusvalinta/

Matematiikassa, toisessa kotimaisessa kielessä ja vieraissa kielissä järjestetään vaativuudeltaan kahden eri tason kokeet. Kokelas saa lukio-opinnoistaan riippumatta valita, kumman tason mukaiseen kokeeseen hän edellä mainituissa aineissa osallistuu. Kokelaan on kuitenkin sisällytettävä tutkintoonsa vähintään yksi vaativampi A-tason koe. Ylioppilastutkinto on valmis, kun ylioppilastutkintoon sisältyvät kokeet on suoritettu hyväksytysti.  

Opiskelija voi halutessaan suorittaa yhden tai useamman reaaliaineen kokeen. Yhdellä tutkintokerralla voi suorittaa korkeintaan kaksi eri ainereaalikoetta:

YLIOPPILASKOKEIDEN UUSIMINEN  

Hylätyn kokeen saa uusia kolmesti. Hylätty koe on uusittava kolmen seuraavan tutkintokerran aikana. Hylätyn kokeen voi uusia eri tasoisena, mikäli tutkintoon jää silti yksi A-tason koe. 

HUOM.: vaikka jokin kokeesi hylätään viimeisen hajautuskerran aikana, voit silti uusia hylätyn kokeen kolme kertaa seuraavan kolmen kerran aikana. 

Hyväksyttyä koetta voit uusia rajoituksetta, jolloin paras koetulos jää voimaan. 

Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen ylioppilastutkintoa voi täydentää uusilla oppiaineilla ja eri tasoisilla kokeilla. 

YLIOPPILASKOKEEN ARVOSTELU  

Ylioppilaskokeet arvioidaan seuraavin arvosanoin:  

L Laudatur 7 p 

E Eximia cum laude approbatur 6 p 

M Magna cum laude approbatur 5 p 

C Cum laude approbatur 4 p 

B Lubenter approbatur 3 p 

A Approbatur 2 p 

I Improbatur 0 p 

YO-TUTKÌNNON HYVÄKSYTTY SUORITTAMINEN JA KOMPENSAATIO

YO-tutkinto on valmis, kun ylioppilastutkintoon kuuluvat kokeet on suoritettu hyväksytysti. Alin hyväksytty arvosana on A (approbatur). Jos jokin ylioppilastutkinnon kokeista ei mene läpi (=improbatur), sinulla on silti mahdollisuus valmistua kompensaatioperiaatteen avulla. 

Jos kokelas on suorittanut tutkintoon vaadittavista viidestä kokeesta yhden kokeen hylätyllä arvosanalla ja neljä hyväksytyllä arvosanalla, hän saa näistä neljästä kokeesta kompensaatiopisteitä yllä mainitun taulukon perusteella. Kokelaan saamat kompensaatiopisteet lasketaan yhteen, ja 10 kompensaatiopistettä kompensoi hylätyn arvosanan. Jos kokelas on suorittanut enemmän kuin viisi koetta, hänelle otetaan kompensaatiopisteiden laskemisessa huomioon tutkintoon vaadittavista kokeista ne neljä koetta, jotka tuottavat korkeimman kompensaatiopistesumman. Ylimääräisistä kokeista ei anneta kompensaatiopisteitä. Kompensaatiomenettely tehdään automaattisesti, mikäli kokelas ei sitä erikseen kiellä. 


YLIOPPILASTUTKINTOTODISTUS  

Ylioppilastutkintolautakunta antaa ylioppilastutkintotodistuksen, kun kaikki tutkintoon sisältyvät yo-kokeet ja lukion oppimäärän mukaiset opinnot on suoritettu hyväksytysti. Ylioppilastutkintotodistuksen lisäksi saat myös lukion päättötodistuksen. Ylioppilastutkintotodistukseen merkitään suoritettujen kokeiden tasot ja arvosanat - ei kuitenkaan mainintoja erityisjärjestelyistä.

Syksyllä 2023 valmistuvilla ylioppilailla lukion oppimäärässä vaadittavat opintojaksot tulee olla suoritettuina marraskuun alkuun mennessä. 

Keväällä 2024 valmistuvilla ylioppilailla lukion oppimäärässä vaadittavat opintojaksot tulee olla suoritettuina toukokuun alkuun mennessä.  

Mikäli opintojaksoja puuttuu, rehtori lähettää ylioppilastutkintolautakunnalle tiedon, että kokelas ei voi valmistua. Ylioppilastutkintotodistus tilataan lukiolle sen jälkeen, kun kaikki vaadittavat opintojaksot on hyväksytysti suoritettu. 

DIGITAALISIIN YLIOPPILASKOKEISIIN VALMISTAUTUMINEN  

Kaikki ylioppilaskokeet ovat digitaalisia. Kokelaalla on oltava oma tietokone mukana ja hänen on itse osattava käynnistää koneensa muistikulta. Tarkista ajankohtaiset päätelaitevaatimukset ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta www.ylioppilastutkinto.fi. Opiskelijan on myös itse osattava käyttää tarvittavia digitaaliseen kokeen ohjelmia. Koetilanteessa ohjelmien käyttämiseen ei anneta neuvoja. Digitaalista koetta harjoitellaan lukio-opintojen aikana.  

YO-KOKEISIIN LIITTYVÄT INFOTILAISUUDET JÄRJESTETÄÄN ETÄYHTEYDELLÄ to 24.8., ti 23.1. ja ti 7.5. INFOSSA KÄSITELLYT ASIAT JULKAISTAAN JÄLKIKÄTEEN KOTISIVUILLA.