FILOSOFIA, FI

Antti Kuusela, FT, aku
045 340 6616
antti.kuusela@eduvantaa.fi 

Filosofinen ajattelu tarkastelee koko todellisuutta ja eri tapoja hahmottaa sitä. Sen kysymyksenasettelujen tunteminen on olennainen osa yleissivistystä. Filosofisen ajattelun opiskeleminen harjaannuttaa punnitsemaan käsitysten perusteluja järkiperäisesti. Se auttaa näkemään, miten eri tieteenalojen ja ajatteluperinteiden käsitykset rakentuvat ja eroavat toisistaan. Kun opiskelijat paneutuvat filosofisiin kysymyksiin, joihin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja, he oppivat muodostamaan ja perustelemaan omia näkemyksiään sekä samalla kunnioittamaan toisenlaisia perusteltuja näkemyksiä. 

Filosofiassa arviointi kohdistuu ajattelun taitojen ja keskeisten käsitteiden hallintaan sekä kykyyn ilmaista filosofista ajattelua. Tämä tarkoittaa kykyä kriittisesti eritellä ja arvioida informaatiota, hahmottaa ja täsmentää sen käsitteellistä rakennetta sekä esittää asiasta perusteltu näkemys. Kurssit arvioidaan kurssitöiden ja kokeen perusteella. 

LOPS 2021

PAKOLLINEN OPINTOJAKSO 

FI1 Johdatus filosofiseen ajatteluun, (2 op) 

Sisältö: mitä filosofia on, filosofinen kysymyksenasettelu sekä ajattelu filosofian perinteessä ja ajankohtaisissa aiheissa, filosofisia peruskysymyksiä: henki ja aine, vapaus ja välttämättömyys, tiedon ja informaation, arkitiedon ja tieteellisen tiedon sekä tieteen ja pseudotieteen ero, miten väitteitä muodostetaan, koetellaan ja perustellaan joissain lukion oppiaineissa 

Kirja: Kirja: Argumentti 1: Johdatus filosofiseen ajatteluun (Sanoma Pro) ISBN: 978- 952-63-3709-8 

VALINNAISET OPINTOJAKSOT 

FI2, Etiikka (2 op)

Opintojaksolla tarkastellaan etiikan kysymyksiä: Millaista on hyvä elämä? Millainen on hyvä ihminen? Mihin arvot perustuvat? Mikä tekee teoista oikeita tai vääriä? Näitä kysymyksiä pohditaan yhdessä ja niiden kautta tutustutaan erilaisiin filosofien esittämiin teorioihin. Opintojakso on hyödyllinen myös elämänkatsomustiedon kirjoittajille. 

Kirja: Argumentti 2 Etiikka (Sanoma Pro) ISBN: 978-952-63-5709-6 

FI3, Yhteiskuntafilosofia (2 op)


Opintojaksolla tutustutaan muunmuassa oikeudenmukaisuuden, vapauden, tasa-arvon ja vallankäytön käsitteisiin ja niiden merkitykseen yksilöiden, yhteisöjen ja instituutioiden toiminnassa. Opintojaksolla opitaan arvioimaan filosofisesti yhteiskunnan rakennetta. Tavoitteena on, että opintojakso auttaa ajankohtaisten yhteiskunnallisten kysymysten arvioimisessa filosofian keinoin. 

Kirja: Argumentti 3 Yhteiskuntafilosofia (Sanoma Pro) ISBN: 978-952-63-6018-8 

FI4, Totuus (2 op)

Opintojaksolla tutustutaan filosofisiin teorioihin  totuudesta, tiedosta, todellisuuden luonteesta ja tieteestä. Tavoitteena on ymmärtää kielen merkitystä todelliuuden hahmottamisessa sekä oppia arvioimaan havainnon ja tiedon sekä tieteellisten teorioiden suhdetta totuuteen.

Kirja: Argumentti 4 (Sanoma Pro)

KOULUKOHTAINEN VALINNAINEN OPINTOJAKSO 

FIS05 FILOSOFIAN YO-KERTAUS 

Kurssi on koulukohtainen syventävä kurssi. Kurssilla syvennetään ja kerrataan aiemmin opittuja kokonaisuuksia. Tavoitteena on hankkia paremmat valmiudet filosofian ainereaalikokeen kirjoittamiseen. Kurssilla harjoitellaan reaalikokeeseen vastaamista, kehitytään oman tekstin kirjoittajana ja tutustutaan arviointiohjeisiin. 

Mahdollinen kirja: Ilmoitetaan kurssin alussa.