WILMA & OPPIMISYMPÄRISTÖT

Saat opintojen aloittamisen yhteydessä opintosihteeriltä sähköpostitse Wilman ja oppimisympäristöjen käyttäjätunnukset ja salasanat. Lisäksi saat ohjeita. Tutustu ohjeisiin huolella! 

Käytä kaikessa opiskeluun liittyvässä koulun antamaa @opp.eduvantaa.fi-sähköpostiosoitetta.

Toisessa vantaalaisessa oppilaitoksessa opiskeleva käyttää oppimisympäristöissä (itslearningissä, Clasroomissa, digikirjojen MPass-tunnistautumisessa ym.) oman oppilaitoksensa tunnusta, mutta Wilmassa etälukion tunnusta. 

Varialaiset käyttävät oman pääkoulunsa tunnusta.

Wilman ja itslearningin mobiilisovellukset 

Lataa puhelimeesi Wilman ja itslearningin mobiilisovellukset, jolloin saat mm. nopeasti luettua Wilma-viestejä ja opettajan itslearningiin laittamia ilmoituksia sekä tehtävien palautteita. Linkki Wilman Appin lataamiseen löydät Wilman etusivulta ja itslearningin App löytyy sekä App Storesta että Google play -kaupasta. 

Tietokoneella kannattaa käyttää Chrome-selainta! 

Wilma on “sähköinen sihteeri”, jonka kautta voit tehdä opintojaksovalintoja, seurata suorituksiasi ja arvosanojasi sekä tarkastella ja muuttaa opiskelusuunnitelmaasi (tutkintotavoitteisten opiskelijoiden HOPS:ia). 

Wilman kautta voit lähettää opettajille pikaviestejä, ja opettajat käyttävät pääasiassa Wilmaa tiedottaessaan etälukion asioista. Wilmaan tulleesta viestistä saat tiedon sähköpostiisi, mikäli sähköpostiosoitteesi on ajan tasalla. Wilma-viestin sisältö sinun täytyy käydä lukemassa kirjautumalla Wilmaan, ellet ole ladannut puhelimeesi Wilman mobiilisovellusta. 

Wilmassa voit myös seurata opintojesi edistymistä (kohta “Tuntimerkinnät”). Opettajat merkitsevät viikoittain Wilmaan opintojesi etenemisen käyttämällä ”tuntimerkintää”. Mikäli olet palauttanut tehtävät aikataulun mukaan, ”tuntimerkintä” on vihreä. Jos merkintä on punainen, näet ”tuntimerkinnän” selityksestä, mitä sinulla on palauttamatta. 

Valittavissa olevat seuraavan periodin opintojaksot näkyvät Wilmassa LOPS2021-opintotarjottimella. Pakolliset ja valinnaiset opinnot näkyvät erivärisinä. Tarjottimet avautuvat klikkaamalla Wilman Etusivun ylävalikosta Kurssitarjotin ja sen jälkeen valitse oikealta “Muuta valintojasi” ja edelleen valitse vasemmalta periodi (Opintotarjotin_2023-2024_etälukio, Etälukion x. periodi). Valintasi teet klikkaamalla opintojakson koodia, jolloin se näkyy tummennettuna. Valintoja ei tarvitse erikseen tallentaa. Jos klikkaat vahingossa väärää koodia, niin saat korjattua sen klikkaamalla samaa koodia uudelleen. Opintojaksojen koodit on selitetty Oppiaineet-välilehdellä kunkin opintojakson kuvauksen yhteydessä. Wilman käyttöön liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä opintosihteeriin. 

Itslearning on verkko-opiskeluympäristö, jossa on opintojakson opiskeluun liittyvät tärkeät ohjeet. 

Opinnoissa käytetään muitakin oppimisympäristöjä (SanomaPro, Otava, Googlen Classroom). Näihin kirjautumiseen opettaja lähettää ohjeet Wilma-viestillä periodin alkaessa. Käy siis etälukion Wilmassa viimeistään periodin toisena päivänä. Jos valitsemasi opintojakson kurssihuonetta ei itslearningissä näy sinulle periodin toisena arkipäivänä, ota yhteyttä opettajaan. 

Heti periodin alkaessa mene itslearningiin. Heti aloitussivulla näet sinulla olevat opintojaksot. Valitse niistä haluamasi, jolloin avautuu ns. “Yleisnäkymä”. Löydät sieltä opintojaksosi ohjeet, tietoa aikataulusta ja tehtävistä, arviointikäytänteistä ja kokeesta. Lue nämä ohjeet huolellisesti. Yleisnäkymän lisäksi löydät samat asiat aina myös “Suunnitelmat”-valikosta. 

Opettaja ylläpitää kurssihuonetta ja sen materiaaleja ja antaa aina tarkemmat lisäohjeet joko kurssihuoneen Ilmoituksia-palstalla tai tiedottaa opiskelijoita Wilma-viesteillä. Vieraile Wilmassa ja itslearningissä useamman kerran viikossa! 

Käytä kaikessa opiskeluun liittyvässä koulun antamaa @opp.eduvantaa.fi-sähköpostiosoitetta.

Tietoturva 

Omilla tunnuksilla kirjaudutaan moniin eri sovelluksiin ja palveluihin. Opettele toimimaan verkossa tietoturvallisesti, jotta joku toinen ei käytä tunnustasi, varasta tietojasi tai identiteettiäsi. Panosta hyvään pitkään salasanaan, hyödynnä isoja/pieniä kirjaimia, lauseita ja erikoismerkkejä. Tee salasanasta kuitenkin sellainen, jonka muistat helposti.  Älä luovuta salasanaasi kenellekään. Käytä monivaiheista tunnistautumista aina, kun se on mahdollistettu. Älä asenna koneellesi tuntemattomia ohjelmia. Jos saat epäilyttävän sähköpostiviestin, älä avaa sitä ollenkaan. Älä varsinkaan avaa epäilyttäviä liitteitä. Nettiä selatessa voi hyödyntää mainosten estäjä -ohjelmia ja/tai selata sivuja Incognito-tilassa. Kirjaudu ulos palveluista/tietokoneesta, kun lopetat käytön. Pidä tietokoneesi ja virustorjuntaohjelmisto aina päivitettynä. Jos huomaat, että salasanasi on joutunut vääriin käsiin, vaihda se välittömästi. 

Salasanassa (pituus väh. 12 merkkiä) tulee olla merkkejä vähintään kolmesta luokasta: pienet kirjaimet (a–z), isot kirjaimet (A–Z), numerot (0–9), erikoismerkit (esim. %.#”/ @\*£+?=-). Uusi salasana ei saa olla sama kuin viisi (5) edellistä salasanaa. Älä käytä ääkkösiä (å,ä,ö).