KEMIA, KE

Karri Paavola, FM, kpa
040 755 0590  
karri.paavola@eduvantaa.fi 

Kemian opetuksen tarkoituksena on tukea opiskelijan luonnontieteellisen ajattelun ja nykyaikaisen maailmankuvan kehittymistä osana monipuolista yleissivistystä ja antaa pohjaa jatko-opinnoille. Biologian, kemian, fysiikan ja terveystiedon opinnot tukevat toisiaan. 

Ylioppilaskirjoituksiin tulee tehtäviä pakollisista moduuleista KE1 ja KE2 sekä valtakunnallisista syventävistä moduuleista KE3-KE6. 

LOPS2021: Kemiassa on opiskelijan valinnan mukaan 2 tai 4 opintopistettä pakollisia opintoja ja 6 tai 8 opintopisteen verran valtakunnallisia valinnaisia opintoja. KE1 ja KE2 ovat kaikille pakollisia. Lisäksi on suositeltavaa suorittaa 2 opintopisteen ylioppilaskirjoituksiin valmistava koulukohtainen valinnainen opintojakso (KES7). Opintojaksot ovat 1 tai 2 opintopisteen laajuisia. 

Arviointi
Pakolliset ja valtakunnalliset syventävät/valinnaiset opinnot arvioidaan numeroilla, koulukohtaiset opinnot suoritusmerkinnällä. Kemian opintojakson arvosanaan vaikuttaa kokeen lisäksi ns. palautettavat tehtävät ja tehtäväluettelon mukaiset kirjan tehtävät. Ylioppilaskirjoitustehtävät tulevat pakollisista ja valtakunnallisista syventävistä/valinnaisista sisällöistä. 

Suoritusjärjestys
Pakolliset opintojaksot suoritetaan numerojärjestyksessä, ellei opintojakson esittelyssä muuta mainita. Ylioppilaskirjoituksiin kertaava koulukohtainen opintojakso suoritetaan viimeisenä ennen ylioppilaskirjoituksia. 

Taulukkokirja, tietokone ja laskin
Matematiikan, fysiikan ja kemian opinnoissa tarvitaan taulukkokirja paperisena tai digitaalisena: MAOL-taulukot, matematiikka, fysiikka ja kemia, Otava. Ylioppilaskokeessa on koejärjestelmässä mukana digitaalinen taulukkokirja. 

Kemian ylioppilaskirjoitukset suoritetaan digitaalisesti Abitti-ympäristössä, jossa on käytössä erilaisia graafisia ja CAS-toimintoja sisältäviä tietokoneohjelmia esimerkiksi Geogebra (mm. titrauskäyrät, kuvaajat, CAS), TI Nspire- ja Casio Classpad -ohjelmistot. Näistä TI Nspire- ja Casio Classpad -ohjelmat ovat maksullisia, jos haluat niitä lukio-opiskelussasi käyttää. 

Yksinkertaiset KCalc- ja SpeedCrunch -laskinohjelmat ovat myös käytössä kaikissa tehtävissä. Lisäksi molekyylien mallinnuksessa käytetään MarvinSketch ohjelmistoa. Erillistä laskinta tai paperista taulukkokirjaa ei saa yo-kirjoituksissa käyttää. 

LOPS2021 opintojaksoilla käytetään vain digikirjaa. Digikirjan hankkiessa kannattaa ottaa huomioon lisenssin voimassaoloaika ylioppilaskirjoituksia ajatellen. 

LOPS 2021 

Osa opintojaksoista järjestetään vasta tulevina lukuvuosina. Mikäli haluat edetä uuden opetussuunnitelman opinnoissa nopeammin, niin sovi opettajan kanssa vastaavien suoritusten tekemisestä. Opintojaksot suoritetaan numerojärjestyksessä, ellei muuta mainita. 

PAKOLLISET OPINTOJAKSOT 

KE1 (1 op) KEMIA ja MINÄ 

Sisältö: Arjen aineiden turvallisuuden arviointi ja kemian merkitys omassa elämässä. Kemian merkitys työelämässä ja jatko-opinnoissa. Jaksollinen järjestelmä ja atomin rakenne elektronikuorimallin avulla. Puhtaat aineet, seokset ja erotusmenetelmät. Ainemäärä ja konsentraatio. 

Kirja: Ioni 1-2 digikirja - Edita

KE2 (1 op) KEMIA JA KESTÄVÄ TULEVAISUUS 

Sisältö: Tutustuminen joihinkin esimerkkeihin kestävän elämäntavan edistämisessä luonnontieteissä. Aineen rakenteen mallien ja yhdisteen kaavan esittäminen. Alkuaineiden ja yhdisteiden vahvat ja heikot sidokset sekä poolisuus. Aineiden ominaisuuksien tutkiminen kokeellisesti ja selittäminen aineen rakenteen avulla. 

Kirja: Kirja: Ioni 1-2 digikirja - Edita

VALTAKUNNALLISET VALINNNAISET OPINTOJAKSOT 

KE3 (2 op) MOLEKYYLIT JA MALLIT

Sisältö: Opintojaksossa tarkastellaan hiilen yhdisteitä, niiden rakennetta ja ominaisuuksia. Tarkastellaan hiilen yhdisteitä jokapäiväisen elämän ilmiöissä ja kuinka tieto hiiliyhdisteistä rakentuu kokeellisen toiminnan ja siihen kytkeytyvän mallintamisen kautta. Opitaan käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa mallintamisen välineenä.  

Kirja: Ioni 3 Digikirja - Edita 


KE4 (2op) KEMIALLINEN REAKTIO  

Sisältö: Opintojaksossa tarkastellaan erilaisia kemiallisia reaktioita ja niiden merkitystä elinympäristössä. Reaktioiden tarkastelussa edetään havainnoista reaktiotuotteiden päättelyyn ja reaktioyhtälön kirjoittamiseen. Reaktioyhtälöä käytetään myös reaktion kvantitatiivisessa tarkastelussa.  

Kirja: Ioni 4 Digikirja - Edita

KE5 (2op) KEMIALLINEN ENERGIA JA KIERTOTALOUS 

Sisältö: Kemiallinen energia ja kiertotalous (2 op, valinnainen moduuli KE5) Opintojaksossa käsitellään kemiallista energiaa ja energian varastointi- ja hyödyntämistapoja. Perehdytään luonnontieteellisen tutkimuksen suunnitteluun sekä tarkastellaan hapettumis- ja pelkistymisreaktioita ja niiden sovelluksia.  

Kirja: Ioni 5 Digikirja - Edita 

KE6 (2 op) KEMIALLINEN TASAPAINO

Kemiallinen tasapaino (2 op, valinnainen moduuli KE6) Opintojaksossa tarkastellaan kemiallisen reaktion nopeutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Otetaan käyttöön kemiallisen tasapainon käsite ja tarkastellaan sitä kvantitatiivisesti ja kvalitatiivisesti. Tieto- ja viestintätekniikan avulla esitetään tutkimustuloksia graafisesti ja tulkitaan tuloksia.  

Kirja: Ioni 6 (LOPS2021) digikirja - Edita 

KOULUKOHTAINEN VALINNAINEN OPINTOJAKSO

KES7 (2op) KEMIAN YO KERTAUS 

Sisältö: Opintojaksolla valmistaudutaan tuleviin yo-kirjoituksiin.

Kirja: Mafynetin kemian yo-kertausmateriaali