ELÄMÄNKATSOMUSTIEDE, ET

Antti Kuusela, FT, aku
045 340 6616
antti.kuusela@eduvantaa.fi

Elämänkatsomustiedossa painotetaan ihmisten kykyä tutkia maailmaansa ja laajentaa sitä koskevaa tietämystään. Oppiaineessa käsitellään kysymyksiä, joihin lopullista vastausta ei vielä ole löydetty. Millainen ihminen on? Mihin tieto perustuu? Mikä on oikea ja väärä? Elämänkatsomustiedon opetus rakentuu ihmiskäsitykselle, joka korostaa ihmisten mahdollisuutta elää vapaina ja keskenään tasavertaisina, aktiivisina ja tavoitteellisina. 

Arviointi: Elämänkatsomustiedossa perustana ovat ajattelun hyveet: kriittisyys, johdonmukaisuus ja ristiriidattomuus. Arviointi perustuu kurssitöihin sekä kurssikokeeseen. Opiskelija voi vaikuttaa siihen, millaisessa muodossa hän kurssityöt tekee. 

Suoritusjärjestys: Ensin tehdään pakollinen kurssi/opintojakso, jonka jälkeen voi suorittaa vapaassa järjestyksessä syventäviä/valinnaisia. 

LOPS2016

Lukuvuonna 2023-24 on mahdollista suorittaa vain niitä LOPS16-kursseja, joille ei ole vastaavuutta LOPS21-opintojaksoissa. Näitä ovat eET1 ja eET2 ja nämä ovat tarjolla kaikissa periodeissa.

PAKOLLINEN KURSSI 

eET01 MAAILMANKATSOMUS JA KRIITTINEN AJATTELU

 Sisältö: Kurssilla tutustutaan maailmankatsomukseen. Perehdytään uskonnollisiin ja maallisiin katsomuksiin ja niiden eroihin. Tutkitaan, miten ympäristö, tieto, media, uskonnot, taide, politiikka ja kulttuuri vaikuttavat maailmankatsomusten syntyyn. Tavoitteena on jäsentää omaa maailmankatsomusta ja ymmärtää toisia. 

Kirja: Ilmoitetaan kurssin alussa 

SYVENTÄVÄT KURSSIT 

eET02 IHMINEN, IDENTITEETTI JA HYVÄ ELÄMÄ 

Sisältö: Kurssilla tutkitaan erilaisia ihmiskäsityksiä, omaa identiteettiä, ihmisoikeuksia sekä tutustutaan erilaisiin käsityksiin hyvästä elämästä. 

Kirja: Ilmoitetaan kurssin alussa 


LOPS 2021

PAKOLLINEN OPINTOJAKSO 

ET1 Minä ja hyvä elämä (2 op) 

Sisällöt: Minuus, elämänkatsomus, maailmankatsomus ja maailmankuva, hyvän elämän tekijöitä ja ulottuvuuksia: tarpeet, onnellisuus, elämän merkityksellisyys, yksilöllisyys, elämänvalinnat ja elämänhallinnan keinot, ihmisen olemassaolon peruskysymyksiä: ihmissuhteet, sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus, opiskelu ja työ, vanheneminen ja kuolema. 

Kirja: Matka1 Minä ja hyvä elämä (Edita) 

ISBN: 978-951-37-8451-5 

VALTAKUNNALLISET VALINNAISET OPINTOJAKSOT 

ET2 Minä ja yhteiskunta (2 op)

Opintojaksolla perehdytään yhteisöllisyyden eri muotoihin sekä yhteiskunnallisiin rakenteisiin. Tavoitteena on, että opiskelija oppii tulkitsemaan ja arviomaan erilaisten medioiden ja muiden yhteiskunnallisten instituutioiden tarjoamaa informaatiota sekä osaa tarkastella kriittisesti yhteiskuntaa ja sen osa-alueita.

Kirja: Matka2 Minä ja yhteiskunta.

ISBN: 978-951-37-8452-2 

ET3 Kulttuurit (2 op) 

Opintojaksolla perehdytään monipuolisesti eri kulttuureihin ja niiden tutkimukseen. Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää kulttuurin merkityksen ihmisyydelle ja omalle elämänkatsomukselleen sekä saa välineitä myönteisen kulttuurisen identiteetin rakentamisessa.


Kirja: Matka3 Kulttuurit


ET4 Katsomukset (2 op) 

Opintojaksolla tutustutaa katsomusten, kulttuurien ja yhteiskuntamuotojen jatkuvaan historiallisen muuttumiseen sekä erilaisten maailmankatsomusten piirteisiin ja lähtökohtiin. Sisällöt: katsomusten historiaa: universaalien katsomusten ja moraalijärjestelmiensynty, modernin subjektin ja tieteellisen maailmankuvan synty, edistysusko ja yhteiskunnan osa-alueiden eriytyminen uudenlaisten katsomusten taustana, poliittisia maailmankatsomuksia, kuten liberalismi, sosialismi ja nationalismi; katsomusten ilmeneminen elämäntavassa, taiteessa, urheilussa sekä suhteessa luontoon ja ympäristöön.

Kirja: Ilmoitetaan opintojakson alussa  

ET5 Uskonnot ja uskonnottomuus (2 op) 

Tavoitteena on, kehittää kykyä lukea, tulkita ja ymmärtää erilaisia uskonnollisia ja uskonnottomia maailmankatsomuksia sekä kykyä verrata niiden lähtökohtia ja elämäntapaa omaan elämänkatsomukseen Opintojaksolla tutustutaan uskontojen, uskonnollisuuden ja uskonnottomuuden tieteelliseen tutkimukseen, määrittelyyn ja selittämiseen sekä uskontokritiikkiin.

Kirja: Ilmoitetaan opintojakson alussa 

ET6 Tulevaisuus (2 op) 

Keskeiset sisällöt: tulevaisuuden tutkimus, mahdollisia, todennäköisiä ja toivottavia tulevaisuuden skenaarioita, tieteellis-teknologinen vallankumous ja teknologian kehittyminen, erityisesti digitalisaatio, koneoppiminen, tekoäly ja robotiikka, sekä niiden vaikutus yhteiskuntaan ja kulttuuriin; ihmiskäsitysten ja hyvän elämän ihanteiden mahdollinen muutos: esimerkiksi kyborgit, transhumanismi, geeniteknologia; erilaisia suhtautumistapoja teknologiseen kehitykseen; globaalisti vaikuttavat ekologiset muutokset: ilmastonmuutos, massasukupuutot, diversiteetin heikkeneminen; yksilön valinnat ja yhteistyö paremman tulevaisuuden puolesta; tekninen kehitys hyvän elämän mahdollistajana

Kirja: Ilmoitetaan opintojakson alussa