Bedömning och registrering

Bedömning av kunskapskrav

I Umeå kommuns grundskolor finns det beslut på att alla lärare ska göra en prognos av varje enskild elevs kunskapsutveckling utifrån tre nivåer dels inför utvecklingssamtal, dels göra en uppföljning vid terminens slut. Prognosen gäller alltså om eleven kommer att nå kunskapskraven i varje enskilt ämne till årskurs 3, 6 eller 9 och detta publiceras för undervisande lärare, eleven och dess vårdnadshavare i Unikum och utgör underlag för de terminsvisa utvecklingssamtalen. Även rektorerna kan ta del av bedömningarna och i en del fall även skolans specialpedagoger. I och med att lärarna uppdaterar sin prognos blir även vyn på elevens startsida i Unikum aktuell där det står om eleven nått godtagbara kunskaper eller inte.


För årskurserna 6-9 sätts betyg i slutet av varje termin men dessa publiceras inte i Unikum och det finns inte heller något smidigt sätt att få en överblick över elevernas senast betyg i samtliga ämnen. Av den anledningen är det fattat ett beslut att även de lärare som undervisar elever i åk 6-9 ska göra en uppdatering av den tidigare kunskapskravsbedömningen. Därmed kan rektor, specialpedagoger, mentorer och undervisande lärare enkelt identifiera om det finns elever som inte når lägsta kunskapskrav och därmed ev. sätta in åtgärder för att stötta eleven framåt, men det blir även tydligt vilka elever som kommit långt i sin kunskapsutveckling. 

Bedömning av kunskaper görs inför utvecklingssamtalet samt vid terminsslut utifrån tre nivåer: 

Mer än godtagbara kunskaper

Eleven har mer än godtagbara kunskaper (minst motsvarande kunskapskrav C) för den aktuella årskursen. Används när eleven nått de lägsta aktuella kunskapskraven i läroplanen och utvecklas mot högre nivåer.

Godtagbara kunskaper

Eleven har godtagbara kunskaper för den aktuella årskursen. Används när elevens kunskaper i ämnet motsvarar vad som förväntas av en elev i den aktuella årskursen.

Ännu ej godtagbara kunskaper

En lärare har angivit att eleven inte når upp till kunskapskraven i ämnet. Används när läraren vill informera om att eleven inte har uppvisat tillräckliga kunskaper, t.ex för att eleven just börjat i en grupp eller för att bedömningsunderlag saknas. Används för att ge en signal om att eleven behöva visa att hen når grundläggande kunskapsnivå.

Aktuell kunskap är ej bedömd ännu 

Det finns ingen bedömning här i Unikum om kunskaper i relation till lägsta godtagbara kunskapskrav. Markerar att lärare ännu inte gjort bedömningar här i Unikum om kunskaper i relation till lägsta godtagbara kunskapskrav. Så snart lärare gjort bedömningar kommer bedömningen synas här.

Om eleven även har ett insatsbehov, kan du markera detta oberoende av elevens uppnådda kunskapsnivå. Vid "Ännu ej godtagbara kunskaper" får du alltid frågan "Vill du också markera insats i ämnet?" när du ska publicera.  Skolan ska ge extra anpassningar till de elever som har svårt att uppfylla kunskapskraven. Om extra anpassningar inte är tillräckligt ska skolan ge särskilt stöd. Skolan ska så långt det är möjligt ge de anpassningar och det stöd som krävs för att en elev ska uppnå kunskapskraven. 

Återpublicera bedömningar

Alla lärare ska göra en prognos av varje enskild elevs kunskapsutveckling utifrån tre nivåer dels inför utvecklingssamtal, dels göra en uppföljning vid terminens slut. Vid uppdatering av den tidigare kunskapskravsbedömningen kan lärare enkelt använda sig av funktionen "Återpublicera alla bedömningar". Välj de elever som ska ha samma bedömning som tidigare och återpublicera så får bedömningen ett färskt datum. Välj därefter enskilda elever om deras bedömning ska förändras. 

Registrering av kartläggningsmaterial och bedömningsstöd

Det är viktigt att kunna bedöma var elever befinner sig i sin läs- och skrivutveckling. Dels för att tidigt identifiera elever som riskerar att hamna i eller som redan är i svårigheter, dels för att uppmärksamma de elever som har kommit långt i sin kunskapsutveckling och behöver ytterligare utmaningar.

För att kvalitetssäkra arbetet med en likvärdig skola är det viktigt att bedömningsstödet genomförs och att resultaten analyseras tillsammans på skolan för att kunna se mönster. 

Extra anpassningar och särskilt stöd

Det är insatsernas omfattning och varaktighet som skiljer särskilt stöd från sådant stöd som ges i form av extra anpassningar. Särskilt stöd brukar vara mer omfattande och pågå under en längre tid. Att en elev får stöd av speciallärare eller får enskild undervisning några enstaka gånger under en kortare period kan betraktas som extra anpassningar, inte som särskilt stöd. 

Det är möjligt att markera insatsbehov för en elev även om denna förväntas nå godtagbar nivå. Det kan vara så att det är just tack vare denna insats som eleven når godtagbar nivå. Insatsbehovet markeras enkelt genom att välja “Markera insats”. Därefter skriver läraren in under "Stödinsatser"  vilka extra anpassningar som görs för att hjälpa eleven att nå kunskapskraven. Om eleven har särskilt stöd kan man med fördel skriva in det under Extra anpassningar. "Se åtgärdsprogram i Prorenata". Extra anpassningar ska inte skrivas in i eventuella åtgärdsprogram.

Extra anpassningar 

Dokumenteras under "Stödinsatser" i Unikum

Stöd i form av extra anpassningar är olika sätt att göra undervisningen mer tillgänglig.  Extra anpassning är alltid ett individuellt stöd till EN elev. Det är en anpassning som ges extra/utöver den ledning och stimulans som erbjuds eller som kan erbjudas till hela gruppen. Det måste inte fattas några formella beslut för att göra anpassningar.


För att skolan ska veta vilken extra anpassning som kan stödja eleven är det viktigt att först identifiera elevens behov. I  Vägledningen - identifiera behov och i  Levas stödmaterial kan man få stöd i arbetet med detta.

Några exempel på extra anpassningar

Särskilt stöd

Dokumenteras i Prorenata.

Särskilt stöd är insatser av mer ingripande karaktär som normalt inte går att göra inom ramen för den ordinarie undervisningen. Ofta blir särskilt stöd nödvändigt när elevens behov av stöd är mer omfattande och varaktigt. Innan man bestämmer sig för att ge särskilt stöd måste skolan göra en utredning. Rektorn är den som har ansvar för att se till att en utredning påbörjas skyndsamt och som sedan beslutar om särskilt stöd. Särskilt stöd måste dokumenteras i ett så kallat åtgärdsprogram. 

Några exempel på särskilt stöd

Elevöversikt

Vyn ger dig information om det aktuella kunskapsläget i gruppen.