Vad säger lärare, rektorer och vårdnadshavare i Umeå om Unikum?

Sara, klasslärare på Skärgårdsskolan, åk 3

Beskriv nyttan med Unikum för dig som lärare?

– Jag har använt Unikums lärlogg för veckobrev och för utvecklingssamtalen. Vårdnadshavare har bokat tider, kunnat ta del av elevens självskattning inför samtalet. Jag har även lagt in respektive elevs framåtsyftande planering i Unikum.

Unikum kommer att användas kontinuerligt när jag behöver ta del av information från rektor, fritids, i utvecklingssamtalsprocessen, för anpassningar och stödinsatser, omdömen och eventuellt planeringar. Vi har inte börjat än med att lägga in omdömen, anpassningar och stödinsatser. Det är så mycket lättare än Lärum och allt finns där. I det dagliga arbetet jobbar vi digitalt i Google Classroom och Skola24.

Beskriv hur du kommer att arbeta i Unikum för att elev och vårdnadshavare ska kunna följa elevens lärandeprocess?

– Dels den framåtsyftande planeringen med vad jag och eleven bestämmer att man ska jobba vidare med och hur. Elever i lågstadiet har ju inte samma tillgång till dator och därför skrivs mycket ut där vi går igenom mål, reviderar och ändrar. Det är ett pågående arbete.

Det är lätt att komma åt/koppla ihop med läroplansmålen vilket främst blir viktigt för mellan- och högstadiet där eleven i större utsträckning följer sin egen utveckling.

Vårdnadshavare kommer att kunna ta del av sitt barns lärande och målsättningar. Det kommer nog behöva påminnas om långsiktiga mål, som kan tränas på i hemmet, för att vårdnadshavare inte ska glömma bort.

Vad har varit viktigt hittills i ert införande för dig som lärare?

– IT-pedagogens information och tid för att lära sig. Vi har börjat på ny kula och inte fört över från Lärum, den finns öppen och är läsbar ett tag till.

Vilket råd vill du ge andra lärare i att använda Unikum?

– Våga, var inte rädd. Ta del av filmer på Unikum academy och även skolbanken som är en möjlighet till kollegialt utbyte.

Håkan, bitr rektor på Skärgårdsskolan

Beskriv nyttan med Unikum för dig som rektor?

– Kommunikationsmöjligheterna är enklare, man kan välja vilka man ska informera. Det är enklare gränssnitt. Det är också enklare åtkomst till vårdnadshavares kontaktuppgifter i Unikum. Vi har inte upplevt några frågor alls från vårdnadshavare, de är idag vana att logga in med bank-ID jämfört med när vi införde Lärum.

Hur långt har ni kommit i att använda Unikum?

– Det kommer att bli enkelt att kunna få en översikt över kunskapskraven, hur många elever som har anpassningar och stödinsatser och vad som är genomfört. Förr gick jag till klassläraren för att få veta. Än så länge är det ju bara en överblicksbild men på sikt kommer vi att kunna följa måluppfyllelsen över tid.

Vad har varit det viktigaste i förankringen och planeringen av ert införande?

– IT-pedagogens presentation, stöd och möjlighet att svara på frågor har varit super. Vi hade först en träff där han gick igenom systemet och inloggning så att det fungerade för alla. Flaskhalsen har varit kopplingen mellan Procapita och Unikum som behövde fixas innan workshopen så att all personal hade tillgång till de grupper de har undervisning med.

Sedan kunde vi koncentrera oss på att djupdyka vid en workshop under en halv dag där alla kunde få hjälp med sina frågor. Det kapade tröskeln för många och införandet gick väldigt smidigt därefter.

Vilka fler nyttor ser du med Unikum utöver SKA-processerna?

– Planeringsverktyget som är enkelt att koppla samman med läroplansmålen. Möjligheten att dela med sig på skolan och använda för nästa års årskurser. Det går också att dela utanför skolan och ha ett kollegialt utbyte. Det kommer att bli viktigt att alla använder ett gemensamt arbetssätt så vi får en struktur. Det är ju viktigt oavsett om vi är på Google Drive eller Unikum.

Dina tre viktigaste råd till en rektor som snart ska börja sitt införande?

– Använd skolområdets IT-pedagog som kan ge svar på frågor, deras presentation och genomgång är ett bra stöd under införandet. Det är också viktigt att få med sig lärare som är mer intresserade, som vill göra en pedagogisk planering i planeringsverktyget och dela med andra, de kan då få med sig andra under införandet. Som skolledare tror jag det är viktigt att våga prova själv och inte vara rädd för att göra fel.

Alexandra, mentor på Grubbeskolan, åk 7-9

Beskriv nyttan med Unikum för dig som lärare?

– Vi har saknat en plats att strukturera och synliggöra exempelvis extra anpassningar för elever så det blir synligt för alla pedagoger. Innehållet från vår gemensamma samtalsmodell för utvecklingssamtal har lyfts in och plattformen möjliggör att det blir lättare för en annan lärare att ta vid.

Det är också enklare (färre klick) att se och hitta kontaktuppgifter till vårdnadshavare. Unikum kommer främst användas för att skicka ut allmän information till vårdnadshavare eftersom kommunikationen är tillgänglig både för dem och elev.

Vi använder idag Google Classroom för pedagogisk planering och kommer fortsätta med det. Men det finns i Unikum och många andra moduler som kan testas senare.

Beskriv hur du arbetat i Unikum för att elev och vårdnadshavare ska kunna följa elevens lärandeprocess?

– Vi har nu genomfört utvecklingssamtal med stöd av Unikum. Först fick eleverna göra självskattning av sin skolsituation. Därefter ska vårdnadshavare ta del av självskattningen innan de har möjlighet att boka tid för samtal. Inför detta samtal hann vi inte med det steget i processen då vi hade för kort om tid, utan vi använde elevskattningen som grund till samtalet. Med den förberedelsen kunde då jag som mentor fokusera på att ha ett framåtsyftande samtal med fokus på studiesituationen istället för att gå igenom hur det går i alla ämnen.

Jag har känt att jag har kunnat tydliggöra processen med utvecklingssamtal på ett bra sätt i Unikum då man som mentor får en överskådlig bild om var man är i den processen med alla elever och att alla parter blir delaktiga (skola, elev, vh).

För vårdnadshavare blir elevens lärande och utveckling visuellt tydlig, dom får ta del av visst material och kan komma förberedd. Transparensen är en styrka, om jag byter arbetsplats kan en annan lärare ta vid, och allt ligger kvar för eleven.

Vad har varit viktigt hittills i ert införande för dig som lärare?

– Vi har haft en del strul med inloggningar för personal och elever. Det har exempelvis inte varit synkat med de elever som har Cromebooks. Det skulle underlätta att ha fasta tider för support av IT-pedagog i ett klassrum dit alla kan gå för att få hjälp. Det är också viktigt att från rektorshåll ta införandet steg för steg. Det tar tid att implementera något nytt.

Vilket råd vill du ge andra lärare som ännu inte börjat använda Unikum?

– Börja minst en månad innan det ska genomföras en arbetsprocess för personal och elever. Här på Grubbe behöver vi nog ta fram ett arbetsårshjul med rutiner för när vi ska göra vad i Unikum, så alla känner att de hunnit förbereda sig, såväl kollegor som elever. Då kan vi minska arbetstopparna, exempelvis för när vi gör bedömningar så att det inte blir en del av utvecklingssamtalen.

Marcus, rektor på Grubbeskolan

Beskriv nyttan med Unikum för dig som rektor?

– Kommunikationsmöjligheterna med vårdnadshavare. Idag når vi en mycket liten del av våra vårdnadshavare så det är högsta prioritet. Vi har bett mentorer fysiskt dela ut brev vid utvecklingssamtalen. Sedan har vi svårt att nå ut på grund av språkbarriärer oavsett system eller fysiska möten.

För intern kommunikation med personalen kommer vi att fortsätta använda Google Classroom som fungerar bra hos oss.

Hur långt har ni kommit i användandet av Unikum utifrån SKA-processerna? Beskriv din roll i er förankringsprocess?

– Vi har låtit personal och vårdnadshavare vänja sig vid att få generell information, bedömningar och utvecklingssamtal genom Unikum. Det finns mer i Unikum som är bra för skolan men vi behöver sätta rutiner och diskutera syftet med dem. Det är ett stort arbete som tar tid. Vi kommer att behöva fördjupa oss kring kunskapsbedömning och skapa struktur för lärare som behöver det.

Vilka fler nyttor kan du se med Unikum?

– På sikt kommer jag i Unikum att kunna få överblick över ämnesområden som analysstöd istället för som idag hämta statistik från elevenkäter, betyg, dokumentation om kunskapsutveckling och Siris. Styrkan kommer när vi använt Unikum i 2-3 år. Nu bara ögonblicksbilder.

Min önskan är att vårdnadshavare får en bättre insyn i skolans arbete, utvecklingssamtalen och på vilka grunder betygen är satta. Idag finns en upplevelse av brist på insyn samtidigt som vi också vill att våra elever ska vara ansvarstagande som en förberedelse inför gymnasiet.

Dina tre viktigaste råd till en rektor som snart ska börja sitt införande?

– Fokusera på en del i taget. Fundera hur man gör i varje process och ge tid för förberedelse och tid för arbetsprocessen. För oss hade det behövts två månader inför och under utvecklingssamtalen. För 7-9 skolor kan man redan innan semestern lägga in godtagbara kunskaper i Unikum, och för de lägre åldrarna lägga in kunskapskraven. Då har man sparat mycket av förberedelsearbetet inför hösten.

Vårdnadshavare på Skärgårdsskolan, åk 3

Beskriv upplevelsen av Unikum hittills?

– Lättillgängligt och lätt att orientera där allt finns samlat.

Vad har du fått ta del av/använt i Unikum hittills?

– Jag har gått in i appen för att läsa veckobrev från lärare och fritids och tagit del av information inför utvecklingssamtalet.

Det var tydligt vad man skulle göra och vad som skulle förberedas hemma. Mitt barn fyllde i sin självskattning i appen och jag märkte att hen inte reflekterade lika mycket över frågorna som när vi tidigare gjorde det på papper. Vi behövde stanna upp då det blev mer spännande att göra det digitalt.

Hur upplever du din möjlighet till insyn och delaktighet i ditt barns lärande?

– Jag är intresserad och har klickat mig runt, kunnat se schema för dagen och när skolan kommit längre tänker jag kommer att se mer.

Har du barn i förskola eller gymnasieskola som använder andra kontaktvägar?

– Ja, vi har barn i förskola och de använder Lärum. Jämför jag så är det längre sökvägar för att hitta där.

Vårdnadshavare på Grubbeskolan, åk 9

Beskriv upplevelsen av Unikum hittills?

– Bra och lätt att hitta information. Det gick snabbt att logga in.

Vad har du fått ta del av/använt i Unikum hittills?

– Min dotter går i 9:an och har koll på sin skolgång men jag har klickat i appen och sett rubriker och tagit del av meddelanden från rektor. Man vill inte överinformeras som förälder utan man hoppas att det finns en styrning av vilken information som läggs ut och att det är viktigt för mig som förälder att ta del av.

Inför utvecklingssamtalet tog jag del av kunskapsöversikten i appen men det märkliga var att jag behövde logga in en gång till för att komma till omdömen. Det var bra att få ta del av omdömen mitt i terminen. Det jag saknade i Unikum var en skala mer än ”insats krävs” och ”godtagbara kunskaper”. Hade varit bra att veta om det finns mer än godtagbara kunskaper i något ämne, även om läraren höll ett jättebra utvecklingssamtal.

Hur upplever du din möjlighet till insyn och delaktighet i ditt barns lärande?

– Det är tydligare i appen var informationen finns än jämfört med Lärum som har många flikar. Kunskapsuppföljningen känns viktig för mig som förälder att kunna ta del av. Jag vet ju att skolan just börjat med Unikum så det kan hända att det blir mer där inne senare men jag hoppas det finns en styrning och fortsätter vara en struktur var man ska hitta vad.

Har du barn i förskola eller gymnasieskola som använder andra kontaktvägar?

– Ja, och det är stor skillnad mellan olika system. Man vill inte behöva leta exempelvis information om när en friluftsdag är.