Bra att veta...

Tilldela tiderna och samtalsmallen från samma klass/grupp - och tilldela samtalsmallen först

Inför utvecklingssamtalet är det väldigt viktigt att man tilldelar samtalsmallen och tiderna från klassen eller avdelningen - alltså inte från mentorsgrupp. Dessutom behöver du tilldela samtalsmallen innan du skapar upp och tilldelar tiderna - annars kopplas tiderna mot den gamla samtalsmallen.


Gör på följande sätt:


  • Gå in via klassen/avdelningen.

  • Gå till modulen "Samtalet".

  • Tilldela samtalsmall till klassen/avdelningen.

  • Föreslå tider genom att tilldela bokningsbara datum och tider. Om ni har delat mentorskap inom en klass/avdelning bör du skriva in namn på den som ska utföra utvecklingssamtalet under raden för “Plats” så att vårdnadshavaren ser vilken tid denne förväntas boka.

  • Skicka därefter ett riktat meddelande till berörda barn/elever och deras vårdnadshavare om att det nu är dags att boka samtalstid genom att de väljer tid med mentorns/ansvariges namn.


Mer om samtalet: https://sites.google.com/unikum.net/utbildninggrsk/samtalet?authuser=0

Utskick till hela skolan - förutom till språkvalsgrupper

Elever i årskurs 6 åker ibland till en annan skola för att läsa språkval. Det som kan inträffa är att dessa elever och deras vårdnadshavare nås av meddelanden via Unikum då meddelande skickas ut till hela skolan.

När skolan vill göra utskick till hela skolan kan man, för att undvika att meddelandet går ut till språkvalsgrupperna, välja att i ett meddelande under “Mottagare” välja att “Se grupper”. Där finns skolans alla klasser. Om man markerar rutan längst upp till vänster så markeras alla klasser på skolan - och språkvalsgrupper ingår inte där. På så sätt nås alla klasser av meddelandet medan språkvalsgrupper utesluts.

Se dina meddelanden från din startsida - inte barnets

Vi har märkt att vissa vårdnadshavare upplever att de inte hittar igen meddelanden i appen Unikum Familj.

Det är lätt att tror att alla meddelanden som rör ens barn ska synas från barnets sida i appen/webben. Det är dock bara meddelanden som är riktade direkt till barnet som syns där.

Många lärare lägger ut t.ex veckobreven enbart riktade till vårdnadshavare, och inte till eleverna. I vissa fall väljer läraren att klicka för att meddelandet ska gå till både vårdnadshavare och elever och då syns det på båda ställena.

Som vårdnadshavare ser du dina meddelanden som är till dig på DIN startsida, och om du går in på barnet ser du meddelanden som är till barnet. För att se meddelanden som enbart är riktade till vårdnadshavare behöver du stå på din sida och gå in på meddelanden. Försäkra dig alltså om att du verkligen är på din sida. Längst ner i appen ser du ”Start” ”Komihåg” ”Användarens namn” ”Frånvaro” och ”Mer” . Välj då att klicka på din profil.

Meddelanden från andra avdelningar/klasser

Personal i Unikum bör inte kopplas in mot kollegors avdelningar/klasser eftersom det ger åtkomst till barnens / elevernas dokumentation. Personal med övergripande ansvar, såsom specialpedagoger, kan ha fortsatt behov av åtkomst.

Tidvis inkommer önskemål från personal som vill kunna ta del av meddelanden/information som skickats ut från kollegors avdelningar/klasser. Denna behörighet var möjlig i Lärum, men i Unikum skulle det innebära att användaren även får åtkomst till bl.a. barnens och elevernas underlag inför utvecklingssamtal och lärloggar. Det inte är nödvändigt för verksamhetens pedagoger att ta del av denna typ av dokumentation för barn/elever man själv inte arbetar med, vilket medför att dessa inte bör kopplas in mot kollegors avdelningar/klasser. Personal med övergripande ansvar, såsom specialpedagoger, kan ha fortsatt behov av åtkomst.

Verksamheter som tidigare lagt upp undervisande personal mot alla avdelningar manuellt i Unikum eller via Procapita behöver ändra detta så att personal enbart läggs upp mot sin/sina avdelningar/klasser.

Vi har framfört önskemål till leverantören om att personal vill få åtkomst till andra avdelningar/klassers meddelanden/informationsutskick.

Använd gärna Google Drive för att formulera informationen i era utskick och därefter kan ni kopiera det för vidare utskick i Unikum. På så sätt kan kollegor både formulera och ta del av informationen.

/ Systemförvaltare Unikum, utbildningsstrateger FoG