Rektorer reflekterar

"Arbetet behöver läggas in i skolans årshjul, uppmärksamma att det är ett jobb som ska göras. En del i taget. Först kanske alla ska jobba med strukturstöd, sedan strategistöd och sedan med kommunikationsstöd."

"Jag är inte ute efter att “vässa spetsarna”. De lärare som redan erbjuder en tillgänglig undervisning är redan bra på det. Min tanke med ett gemensamt arbete är vi tillsammans kan arbeta för att ha en hög lägstanivå i alla klassrum."

Organisation och kollegialt lärande

Under det första projektåret genomfördes träffar då arbetslagen utvecklade arbetsformer, arbetade praktiskt med bild- och symbolstöd samt fick utrymme att diskutera och lära av varandra.

Totalt genomfördes 6–8 tillfällen med de olika arbetsgrupperna. En del aktiviteter var riktade till lärare, andra till pedagoger i förskoleklass och fritidshem. Träffarna hade olika teman och praktiska moment.

Under projektets andra år genomfördes klassrumsnära arbete i årskurs 2, 3, 4 och 6. Under den här delen av projektet fanns någon från projektgruppen på plats i skolorna och var med på några lektioner varje vecka i vardera klass.

Under det andra projektåret genomfördes också insatser som riktades till all personal på skolorna. Det var bland annat en gemensam introduktion vid höstterminens start och en gemensam avslutning med ett pedagogiskt café där pedagogerna fick möjlighet att diskutera och inspirera varandra.

Den kollegiala processen i bilder

Kollegiala samtal

Återkommande träffar med möjlighet till kollegialt lärande.

Utvecklingsarbete

Möjlighet att utveckla material och pröva sina tankar och idéer tillsammans.

Analysera video

Dela konkreta exempel på språkinriktat arbete genom att se video från undervisningen.