Med sikte på språklig tillgänglighet!

I projektet använde vi oss av SPSM:s material, Delaktighet ett arbetssätt i skolan. Vi använde skriften som ett samtalsunderlag för att tillsammans utveckla ett gemensamt språk i frågor som handlar om elevers möjligheter att medverka utifrån egna förutsättningar.

I projektet har vi betraktat bild- och symbolstöd som en del i ett språkligt didaktiskt arbetssätt. Vi tänker att arbetet med att utveckla en tillgänglig lärmiljö handlar om rätten till en likvärdig utbildning.

Undervisningens tillgänglighet är en aspekt som i stor utsträckning påverkar elevers förutsättningar. Den språkliga tillgängligheten är beroende av att lärarna arbetar språkmedvetet med kompletterande uttryckssätt, t.ex. bild- och symbolstöd. Det kan öka tillgängligheten för elever som har språkliga och kommunikativa funktionsnedsättningar.

Med ett språkmedvetet arbetssätt där ett kompletterande uttryckssätt tydliggör med bilder och symboler minskar risken för att det ska uppstå språkligt sårbara situationer. Då får elever förbättrade förutsättningar att förstå, bearbeta och uttrycka sin kunskap. Kunskap om att skolspråket och ämnesspråket ställer krav på språkliga förmågor i större grad än vardagsspråket är en viktig förståelse i arbetet med tillgängliga arbetsformer.

I vardagen pratar vi ofta om saker vi gör, har erfarenhet av eller själva tar initiativ till. Så är det inte på samma sätt med den språkliga användningen i skolan och undervisningen. Språket är i stor utsträckning "skriftspråkligt" i sin utformning och med det menar vi att händelser och innehåll ska förstås i kraft av det som presenteras av läraren i tal- och skrift i klassrummet, många gånger lösryckt från sammanhanget där det utspelar sig.

Genom att arbeta med bild- och symbolstöd finns möjligheten att synliggöra språket med ytterligare ett uttryckssätt. Bilderna är varaktiga på ett annat sätt än det talade språket som är flyktigt och ibland svårt att förstå och uppfatta. Det finns med andra ord goda möjlighet att utveckla tillgängligheten i klassrummet för den som använder bilder som ett kompletterande uttryckssätt för förståelse likväl som uttrycksförmåga.