Språkligt tillgänglig undervisning, aspekter att tänka på!

Här visar vi fotografier som tillsammans med en förklarande text ger exempel på hur bilder didaktiskt kan användas för att stödja språket i undervisning och lärande. Vi har hämtat inspiration från Maaike Hajers beskrivning av en språkutvecklande modell, SIOP (Sheltered Instruction Observation Protocol, Ecchevaria m.fl. 2004).

Vi har sorterat bilder från olika situationer i skolan utifrån olika aspekter som beskrivs vara en viktig del i en språkinriktad undervisning.

Förbereda lektion

Fundera, reflektera och lära tillsammans med kollegor

Att få se hur kollegan gör och höra hur hon tänker bidrar till den egna utvecklingen.

Förbereda elever

Presentationen som läraren visar knyter an till elevernas vardagsspråk Bilderna som används "bygger broar" till ämnesspråket som läraren introducerar i nya moment.

Öka begriplighet

Att stanna upp vid ord och "bildspråk" och förklara det som är underförstått och inte uttalat är en viktig del i en tillgänglig undervisning.

Bilder ger en varaktig representation av ordet.

Strategier för lärande

Olika sätt för att lösa matematiska problemuppgifter kan visualiseras så att eleverna får en synlig bild för hur de kan tänka när de jobbar med uppgiften.

Lärande i samspel

Att möta texter tillsammans och samtala om innehållet, gör att eleverna tillsammans kan prestera på högre språklig nivå än i enskilt arbete

Synliga strategier

När instruktionen är tillgänglig med flera uttryckssätt så ökar förutsättningarna för samhandling och att medverka utifrån likvärdiga förutsättningar.

Tillämpning

Stödstrukturer som gör att eleven kan arbeta självständigt.

Att få förutsättningar att vara självstädning är bra för självkänslan.

Bedömning

Delar av provet kan ha exempelmeningar och bilder kan användas när eleverna ska visa sina kunskaper.