Exempel på bildstöd

Syftet med bild- och symbolstöd är att komplettera språket med ett till uttryckssätt och genom det erbjuda ökade förutsättningar att:

Förstå

Uttrycka

Bearbeta

Samspela

För den som vill arbeta med bild- och symbolstöd i undervisningen vill vi poängtera att arbetssättet handlar om mer än att "välja rätt" bild. Det handlar om att bjuda in till lärande och kommunikation och om språkliga och didaktiska val som gynnar elevers lärande.

Det handlar om att komplettera språket på ett sätt som utvecklar förmågor men också att kompensera för de utmaningar som kan uppstå när elever ska möta skolans språkliga krav med nedsatta förmågor. Då kan bilderna öka tillgängligheten och vara ett stöd för språklig förståelse, uttrycksförmåga och kommunikation. Bilder kan också erbjuda synliga stödstrukturer som undanröjer hinder i undervisningen gällande planering, uppmärksamhet och arbetsminne.

Rent praktiskt handlar det om att utforma stödstrukturer som gör undervisningens innehåll tydliggjort och varaktigt. Det kan vara ett stöd för att avlasta svagare förmågor så att eleverna får förutsättningar att förstå, uttrycka, bearbeta och samspela i en lärmiljö som är designad utifrån att elever är och lär olika.

Bild- och symbolstöd i olika åldrar

Genomtänkta anpassningar

Tidigare skolår

Här kan du se exempel på hur bild- och symbolstöd använts för att synliggöra och konkretisera skolspråket för yngre elever.

klass 6

Senare skolår

Här kan du se exempel på hur bild- och symbolstöd använts för att synliggöra och konkretisera skolspråket som blir allt mer utmanande i de senare skolåren.

Att samtala och kommunicera

Sociala berättelser och seriesamtal

Sociala berättelser

Här är en presentation om att stödja kommunikation och samspel med bilder. I grunden handlar det om att skapa goda förutsättningar att dela och göra gemensamt, dvs. att kommunicera.

elevhälsa 1

Elevhälsan

Det är viktigt att möjligheten till flera uttryckssätt omfattar hela skoldagen. I ett sådant arbete ingår också elevhälsans personal. De kan komplettera kommunikationen med bilder vid bland annat hälsosamtal och träffar med elever och vårdnadshavare.

Exempel från olika grupper

Bild- och symbolstöd till läxa tidiga läsår (1)

Läsläxa, klass 2


Lärare och eleverna i klassen bearbetade tillsammans ord och begrepp för att få förförståelse för texten.

Geografi 4a Böleäng

Geografi, klass 4


Den här presentationen visar hur bildstöd kan användas i ämnet geografi.

Brott

SO-lektion,klass 6

Bilderna användes på en SO-lektion då eleverna i en dramaövning fick bearbeta området Lag och rätt i ämnet samhällskunskap.

Generella anpassningar

Slöjd

I mötet med "nya" lärare

Det är viktigt att lärare som träffar elever vid enstaka tillfällen får information om vilka anpassningar skolan planerat för att ge en elev likvärdiga förutsättningar.

Så här skulle en överlämning om elevers behov till en slöjdlärare kunna se ut.