Studiehandlednings former och modeller 

Studiehandledning kan förekomma i olika former - under en kortare eller en längre period. Den har olika modeller - före, under, efter lektionen eller en kombination av alla tre.

I Umeå kommun, finns det en stor efterfrågan för studiehandledning samtidigt som det finns brist på studiehandledare, därför studiehandledningstid styrs ofta av när studiehandledaren är tillgänglig och är schemalagd av Kompetenscentrum för flerspråkighet (KCF).

Studiehandledning kan förekomma

Under en kortare period

Studiehandledning som en tillfällig insats i form av extra anpassning. Det gäller i två fall:

Exempel 1

"Ahmed i årskurs 7 kom från Irak för ungefär två år sedan med hela sin familj. Han lär sig snabbt både svenska och andra ämnen och tänker försöka bli läkare i Sverige. Han har goda kunskaper i de ämnen han studerade i Irak, till exempel i matematik men har inte fått undervisning i vissa moment som till exempel procenträkning. När klassen börjar med momentet procenträkning märker både Ahmed och hans lärare att han inte har tillräckliga kunskaper att falla tillbaka på. Ämnesläraren i matematik befarar att Ahmed kan få svårt att uppfylla betygskriterierna för godtagbara kunskaper i matematik och tar direkt upp detta med studiehandledaren.

Studiehandledaren träffar Ahmed och gör tillsammans med ämnesläraren i matematik bedömningen att studiehandledning på modersmål behövs, i begränsad omfattning och under en kortare tidsperiod. 

STÖDINSATS

Studiehandledaren planerar hur studiehandledningstiden ska användas och vilket arbetssätt som är lämpligt och utgår då ifrån ämnets kursplan och betygskriterier. När stödinsatsen är genomförd följer skolan upp resultatet och utvärderar tillsammans med Ahmed och hans vårdnadshavare."


Exempel 2


"Natakan i årkurs 8 kom från Thailand för ungefär nio månader sedan. Hon började skolan som sexåring i Thailand och i samband med bedömningen av hennes kunskaper som nyanländ visade det sig att hon har djupare kunskaper i de ämnen hon studerat i Thailand än många av sina nuvarande klasskamrater. Ett av dessa ämnen är matematik. Natakan går delvis i förberedelseklass och nu planerar skolan att hon inom kort ska följa undervisningen i ämnet matematik i sin ordinarie undervisningsgrupp.

 

Läraren i förberedelseklassen, ämnesläraren i matematik för den ordinarie undervisningsgruppen och studiehandledaren diskuterar huruvida Natakan är redo att gå över till ordinarie undervisning i matematik. De kommer fram till att en sådan förändring kan ställa så stora krav på Natakan att det finns en risk att hon inte kommer att uppfylla betygskriterierna för godtagbara kunskaper i matematik om hon inte initialt får stöd via studiehandledning på sitt modersmål. 


STÖDINSATS

Studiehandledaren och ämnesläraren i matematik kommer överens om att studiehandledarens uppgift blir att koncentrera studiehandledningen till det som är centralt i ämnet, till exempel ord och begrepp, studieteknik, arbetssätt och läromedlets uppbyggnad. Studiehandledaren ska också förbereda Natakan inför lektionerna så att hon får en förförståelse som hjälper henne att följa med i undervisningen.


När studiehandledningen senare följdes upp visade det sig att den hade givit Natakan ett bra stöd för att utveckla strategier som skulle kunna hjälpa henne att snabbt komma vidare i ett av sina starkaste ämnen. Samtidigt bedömde man att Natakan var i behov av studiehandledningen även fortsättningsvis och också inom andra ämnen." 

Under en längre period

Studiehandledning under en eller flera terminer, beroende på hur komplext ämnesspråket är och hur elevens förkunskaper och kunskapsutveckling ser ut.

Exempel

"Natakan, som går i årskurs 8, har fått studiehandledning på sitt modersmål i ämnet matematik i samband med att hon gick över till den ordinarie undervisningsgruppen (se exempel 2 under avsnitt Studiehandledning på modersmålet under en kortare period). Vid uppföljningen visade det sig att Natakan troligtvis skulle behöva fortsatt studiehandledning under en längre tid och även inom fler ämnen. 

I kartläggningsdelen ingick dels den bedömning av Natakans kunskaper som skolan gjorde när hon var nyanländ, och dels lärarens fortlöpande bedömning. Tillsammans bildade de här delarna underlag för den pedagogiska bedömningen av hennes behov av studiehandledning. 


STÖDINSATS

I takt med att Natakans svenska språk utvecklades fick hon i större utsträckning sin studiehandledning under ordinarie lektioner. Studiehandledaren fanns med på lektionerna för att hjälpa till att förstå genomgångar som hållits på svenska och som ett stöd när Natakan arbetade med uppgifter på egen hand. När det behövdes fick Natakan korta genomgångar på modersmålet i anslutning till undervisningen. Natakan fick också stöd att bearbeta klassrumsundervisningen tillsammans med studiehandledaren efter lektionernas slut."  

Studiehandledning - möjliga modeller

Före lektionen

Under lektionen

Efter lektionen