7.1 Oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin tuen periaatteet 

Kaikessa oppimisen ja koulunkäynnin tuen järjestämisessä lähtökohtana on laadukas perusopetus, siihen liittyvä aktiivinen yhteistyö oppilaiden huoltajien kanssa, säännöllinen ja järjestelmällinen oppimisen arviointi sekä koulun ammattilaisten yhteistyö. Näillä varmistetaan mahdollisimman varhainen ja oikein mitoitettu tuki. Jatkossa kuvataan tuen kolmitasoisuutta ja tuen järjestämiseen liittyviä käytänteitä, jotka ovat kootusti liitteessä "Konsti Tuen käsikirja"
https://sites.google.com/edu.raisio.fi/tuenkasikirja

Oppimisen ja koulunkäynnin tukea toteutetaan oppilaan tuen tarpeiden mukaisesti. Tuen toteutumista seurataan ja arvioidaan säännöllisesti yhteistyössä koulun, oppilaan ja huoltajan sekä tarvittaessa moniammatillisen henkilöstön kanssa. Kaikilla tuen tasoilla oppilasta voidaan tarpeen mukaan tukea muun muassa seuraavin tukimuodoin:


Siirryttäessä tuen tasolta toiselle tukitoimien painotukset muuttuvat.

Tuen järjestäminen toimintamalleineen ja vastuineen kuvataan liitteessä "Konsti Tuen käsikirja" https://sites.google.com/edu.raisio.fi/tuenkasikirja

Tuen järjestämisen periaatteet

 7.2 Yleinen tuki 

Yleisen tuen tukitoimien monipuolinen käyttö on usein riittävää oppilaan koulunkäynnin ja oppimisen tukea. Tukitoimien suunnittelussa ja tuen toteutumisen arvioinnissa voidaan käyttää oppimissuunnitelmaa, jonka merkitys korostuu esimerkiksi tukiopetusjaksojen, osa-aikaisen erityisopetuksen tai myönteisen käyttäytymisen interventioiden seurannassa ja arvioinnissa. Oppimissuunnitelma voidaan laatia myös erityisen lahjakkaille oppilaille, jotka etenevät oman opinto-ohjelman mukaisesti (POL §18). 

7.3 Tehostettu tuki 

Pedagogiseen arvioon perustuvaa tehostettua tukea annetaan oppimissuunnitelman mukaisesti oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessa tai koulunkäynnissä säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useaita tukimuotoja. Tehostetun tuen aloittaminen käsitellään moniammatillisessa yhteistyössä. 

Pedagogisen arvion laatii luokanopettaja tai luokanohjaaja ja aineenopettaja oman oppiaineensa osalta yhteistyössä erityisopettajan tai opinto-ohjaajan kanssa. Pedagogisen arvion kokoamisesta vastaa luokanopettaja tai luokanohjaaja. Yhteistyö oppilaan ja huoltajan kanssa on tärkeää tuen tarpeiden ja tukitoimien suunnittelun ja onnistuneen toteuttamisen kannalta. Pedagoginen arvio käsitellään moniammatillisessa yhteistyössä, jossa todetaan tehostetun tuen tarve. Arviossa myös määritellään tarvittavat tukitoimet, jotka kirjataan oppimissuunnitelmaan. 

Oppimissuunnitelma on laadittava

Oppimissuunnitelman laatimisesta vastaa oppilaan parhaiten tunteva opettaja. Oppimissuunnitelman laatimiseen voivat osallistua erityisopettaja, luokanopettaja, luokanohjaaja, aineenopettajat sekä tarvittaessa muut asiantuntijat. Oppimissuunnitelman noudattamista valvoo vastuuopettaja, joka myös vastaa suunnitelman seurannasta. Oppilas ja huoltaja osallistuvat oppimissuunnitelman laatimiseen.

Tehostettua tukea varten laadittu oppimissuunnitelma perustuu pedagogisessa arviossa tai oppimissuunnitelman arvionnissa tuotettuun tietoon. Oppimissuunnitelmassa kuvataan, millä tukitoimilla opetussuunnitelman mukaiset tavoitteet on tarkoitus saavuttaa. 

Oppimissuunnitelmassa ei voida asettaa oppilaan opiskeleman oppiaineen yksilöllistettyjä tavoitteita, vaan se noudattaa aina yleisopetuksen opetussuunnitelmaa. Siinä määritellään mahdolliset valinnaiset opinnot ja opiskelun erityiset painoalueet. Oppimissuunnitelma tarkistetaan vähintään kerran lukukaudessa ja päivitetään aina tuen tarpeen tai järjestämisen muuttuessa oleellisesti. 

Oppimissuunnitelmassa määritellään koulun, oppilaan ja kodin vastuualueet oppimisen ja koulunkäynnin tuen järjestämisessä. Oppimissuunnitelmasta tiedotetaan niille oppilasta opettaville opettajille, joiden tulee opetuksessaan huomioida oppilaan tehostetun tuen tarve. 

7.4 Erityinen tuki 

Mikäli oppilaan oppimissuunnitelman toteutumista arvioitaessa todetaan, että oppilaan saama tehostettu tuki ei riitä oppimiselle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen, laaditaan pedagoginen selvitys. Pedagogisen selvityksen laatii luokanopettaja tai luokanohjaaja ja aineenopettaja oman oppiaineensa osalta yhteistyössä erityisopettajan tai opinto-ohjaajan kanssa. Pedagogisen selvityksen kokoamisesta vastaa luokanopettaja tai luokanohjaaja.

Erityistä tukea tarkistettaessa pedagogisen selvityksen laatimisesta vastaa erityisopettaja / erityisluokanopettaja / luokanopettaja / aineenopettaja / luokanohjaaja (=oppilasta eniten opettava opettaja). Pedagogiseen selvitykseen liitetään tarpeen mukaan asiantuntijalausuntoja. 

Päätöksen erityisen tuen aloittamisesta tai lopettamisesta tekee sivistysjohtaja. Päätöksen perusteena on oppilaasta laadittu pedagoginen selvitys sekä esitys erityisen tuen päätöksen sisällöstä. Pedagoginen selvitys laaditaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajien kanssa. Selvitykseen hankitaan opiskeluhuollon asiantuntijan lausunto. Tämän jälkeen valmis selvitys julkaistaan huoltajille. Oppilaalle ja huoltajalle varataan tilaisuus tulla kuulluksi Hallintolain mukaisesti. Kuulemisesta laaditaan muistio. Asiakirjat toimitetaan oppimisen tuen koordinaattorille, joka valmistelee asian päätöksentekijälle (sivistysjohtaja tai rehtori).

Yhteistyö oppilaan, huoltajien ja koulun välillä korostuu erityisen tuen valmistelussa.

Erityinen tuki järjestetään ensisijaisesti lähikoulussa. Oppilaan edun mukaista saattaa myös olla toteuttaa tuki luokkamuotoisena erityisopetuksena.

Erityisen tuen tukitoimien onnistumista arvioidaan ja seurataan HOJKS:ssa. Mikäli tarvetta erityiseen tukeen ei enää ole, tehdään uusi päätös erityisen tuen lopettamisesta. Päätöksen tekee sivistysjohtaja uuteen pedagogiseen selvitykseen perustuen. 

Erityisen tuen tarve ja päätös tarkistetaan toisen vuosiluokan jälkeen ja ennen seitsemättä vuosiluokkaa. Päätös valmistellaan edellä kuvatun prosessin mukaisesti.

HOJKS 

HOJKS (henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma) pohjautuu pedagogiseen selvitykseen, johon on koottu tieto oppilaan koulunkäynnistä ja oppimisesta. 

Henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman tehtävänä on tukea pitkäjänteisesti oppilaan yksilöllistä oppimisprosessia. Suunnitelmaan kirjataan kokemukset oppilaan kehitystä ja oppimista tukevista opetusjärjestelyistä, toimintatavoista ja tukipalveluista sekä määritellään oppilaan, koulun ja kodin vastuualueet tavoitteiden mukaisten tukitoimien toteuttamiseksi. Suunnitelma laaditaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajien kanssa.

Yksilöllistetyn oppimäärän osalta HOJKSiin kirjataan oppilaan oppimiselle asetetut tavoitteet ja sisällöt. Kunkin oppiaineen opettaja vastaa oman oppiaineensa osalta yksilöllistettyjen sisältöjen ja tavoitteiden laatimisesta. 

Oppilaan arviointi perustuu yleiseen oppimäärään tai siihen yksilöllistettyyn oppimäärään, joka hänelle on määritelty henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa.

Henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman toteutumista arvioidaan ja seurataan säännöllisesti vähintään kerran lukuvuodessa yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa. 

Koulun rehtori nimeää oppilaan henkilökohtaisesta opetuksen järjestämistä koskevasta suunnitelmasta vastaavan opettajan. Tarvittaessa suunnitelman laatimiseen voi osallistua esimerkiksi opiskeluhuollon asiantuntijoita, opinto-ohjaaja, avustaja tai ohjaaja. Suunnitelmaan ei kirjata henkilökohtaisia ominaisuuksia tai terveyteen ja lääkitykseen liittyviä tietoja.

HOJKS:sta tiedotetaan kaikille oppilaan opettajille, joiden tulee omassa opetuksessaan huomioida oppilaan erityisen tuen tarve.

Erityisen tuen järjestäminen 

Oppilaan tarvitsema erityinen tuki järjestetään ensisijaisesti oppilaan lähikoulussa. Erityisopetus on keskeinen tukimuoto erityisen tuen piirissä olevalle oppilaalle. Erityisen tuen piirissä oleva oppilas voi opiskella tarvitsemansa tuen määrän ja laadun mukaan yleisopetuksen tai osa-aikaisen erityisopetuksen ryhmässä, osittain erityisopetuksen pienryhmässä tai kokonaan erityisluokalla. 

Raisiossa kaupunkikohtaisia erityisluokkia on useassa yksikössä. Ryhmäkoko vaihtelee riippuen oppilaiden tuen tarpeesta. Toiminta-alueittain opiskelevien ryhmien maksimikoko on kuusi oppilasta, muissa ryhmissä pääsääntöisesti kymmenen oppilasta. Ryhmäkokoon vaikuttaa yksilöllinen harkinta, jolloin oppilaiden enimmäismäärä voi olla pienempi.

Oppimäärän yksilöllistäminen

Mikäli oppilas ei saamastaan tuesta huolimatta saavuta oppiaineen ydinsisältöihin liittyviä tavoitteita hyväksyttävästi (arvosana 5), voidaan oppimäärä yksilöllistää. Erityisten painoalueiden käyttäminen tukitoimena edeltää aina oppimäärän yksilöllistämistä. Painoalueet perustuvat yleisen opetussuunnitelman mukaisten tavoitteiden ydinalueisiin. Oppiaineen yksilöllistäminen edellyttää päätöksen erityisestä tuesta. Pedagogiseen selvitykseen liitetään opettajan ja tarvittaessa muiden asiantuntijoiden perusteltu arvio yksilöllistämisen tarpeesta oppiaineittain. Oppimäärän yksilöllistämisen tarpeen arviointiin osallistuvat oppilaan huoltaja, oppilasta opettavat opettajat kukin oman oppiaineensa osalta, koulupsykologi ja tarvittaessa muut asiantuntijat tai oppilashuoltoryhmä.

Päätöksen oppimäärän yksilöllistämisestä tekee sivistysjohtaja tai rehtori erityisen tuen päätöksessä. Päätöksen perusteena on pedagoginen selvitys ja tarvittavat asiantuntijalausunnot. 

Kunkin oppiaineen opetuksesta vastaava opettaja tai opettajat yhdessä erityisopettajan kanssa määrittelevät yksilöllistetyn oppiaineen tavoitteet, ja sisällöt ja ne kirjataan henkilökohtaiseen opetuksen järjestämistä koskevaan suunnitelmaan. Yksilöllistetyn oppimäärän mukaisesti opiskellun oppiaineen arviointi voi olla sanallista myös päättöarvioinnissa.

Oppilaan tuen järjestämiseen liittyvät päätökset 

Tuen järjestämiseen liittyvissä päätöksissä noudatetaan seuraavia periaatteita:

Päätös erityisen tuen aloittamisesta tai lopettamisesta

Erityisen tuen tarkistaminen 

Päätös perusopetuksen poikkeavasta aloittamisajankohdasta

Päätös oppivelvollisuuden pidentämisestä / Erityisen tuen päätös

Päätös pidennetyn oppivelvollisuuden päättämisestä

Päätös erityisistä opetusjärjestelyistä

Raision perusopetuksen oppimisen ja koulunkäynnin tuen suunnitelmaa täydentävät erilaiset valtakunnalliset ja kaupungin omat asiakirjat. 

Tällaisia ovat esimerkiksi seuraavat:

a) Ennaltaehkäisevän työn ja varhaisen puuttumisen toimintamalleja on kuvattu Raision kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointiohjelmassa. 

b) Raision alakoulujen ja yläkoulun oppilashuoltosuunnitelmissa kuvataan oppilashuollon palveluja, hallintokuntien ja oppilashuollon toimijoiden välistä yhteistyötä sekä osuutta tuen tarpeen arvioinnissa, suunnittelussa, järjestämisessä sekä käytännön toteuttamisessa.