3.1 Perusopetuksen tehtävä

Raision perusopetuksen keskeisin tehtävä on tukea lasta ja nuorta yksilöllistä kasvua ja kehitystä, kannustaa häntä omatoimisuuteen ja edistää hänen kasvuaan aktiiviseksi yhteiskunnan jäseneksi, joka kunnioittaa elämää, toisia ihmisiä ja luontoa. Opetuksessa korostetaan vuorovaikutteisuutta, kehitetään osallistuvaa oppimista ja opetellaan tunteiden ja kokemusten jakamista. Toiminta toteutetaan niin, että se tuottaa kasvun ja oppimisen iloa ja halua omaehtoiseen elinikäiseen oppimiseen. Oppilaita opetetaan ilmaisemaan mielipiteitään, ja heidät otetaan mukaan päätöksentekoon. Raisiossa edistetään monipuolista kulttuurista osaamista ja kulttuuriperinnön arvostamista. Tämä on otettu huomioon oppiainekohtaisia opetussuunnitelmia laadittaessa ja erityisesti Raision koulujen yhteisessä Elämyspolussa.

Perusopetuksen tehtävänä on osaltaan ehkäistä eriarvoistumista ja syrjäytymistä. Opetuksessa turvataan aikuisen läsnäolo ja riittävä huolenpito sekä puututaan nopeasti kiusaamiseen ja lastensuojelun tarpeessa olevan oppilaan tilanteeseen. Koulussa on suunnitelma kiusaamisen ehkäisemiseksi (esim. KiVa-koulu tai KiPa eli Kiusaamatta paras -ohjelma). Oppilaita kasvatetaan vastuuntuntoon ja toisten huomioon ottamiseen. 

Koululle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi koulu tekee yhteistyötä oppilaan elämään vaikuttavien muiden tahojen kanssa. Vanhempien lisäksi näitä ovat mm. kunnan eri hallintokunnat, seurakunnat, poliisi, sairaalat, eri järjestöt ja yhteisöt sekä yritykset.

Perusopetus vaikuttaa myönteisenä ja yhteiskuntaa rakentavana muutosvoimana. Tälle edellytykset luo Raision laadukas ja jatkuvasti kehittyvä opetustoimi, jota arvioidaan esimerkiksi Raision perusopetuksen laatuhankkeen tuottamilla mittareilla. Arvioinnin tuloksia käytetään opetuksen ja koulujen toimintakulttuurien kehittämisen ja opetukselle asetettujen saavuttamisen apuna. Koulujen rehtorit valitsevat vuosittain laadun kehittämisen painopistealueen/painopistealueet.

3.2 Laaja-alainen osaaminen

Laaja-alaisella osaamisella tarkoitetaan tietojen, taitojen, arvojen, asenteiden ja tahdon muodostamaa kokonaisuutta. Ihmisenä kasvaminen, opiskelu, työnteko sekä kansalaisena toimiminen edellyttävät yhä enemmän tiedon- ja taidonalat ylittävää ja yhdistävää osaamista.

Laaja-alaisen osaamisen osa-alueet tukevat ihmisenä kasvamista ja edistävät demokraattisen yhteiskunnan jäsenyyden ja kestävän elämäntavan edellyttämää osaamista. Ne sisältyvät jokaisen oppiaineen tavoitteisiin ja sisältöihin.

Laaja-alaisen osaamisen osa-alueet otetaan erityisesti huomioon, kun suunnitellaan Raision peruskoulujen yhteistä lukuvuosittaista monialaista oppimiskokonaisuutta ja määritellään sen tavoitteita ja sisältöjä. Laaja-alaisen osaamisen alueet ovat olleet ohjenuorana myös koko perusopetuksen läpi kulkevien polkujen suunnittelussa. Raision perusopetuksessa kaikki oppilaat saavat kokemuksia jokaisen laaja-alaisen osaamisen alueesta, kun eri polkuja lukuvuoden aikana toteutetaan.

Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)

Oppilaita ohjataan asettamaan opiskelulleen tavoitteita ja arvioimaan niiden toteutumista tavoitekeskustelujen ja arviointikeskustelujen avulla. 

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)

Raision koulujen yhteinen Elämyspolku edistää monipuolista kulttuurista osaamista ja kulttuuriperinnön arvostamista. Tavoitteena on, että koulujen vuosisuunnitelmissa määritellään mahdollisuuksien mukaan yksi kulttuuritapahtuma/käynti jokaiselle oppilaalle.

Kouluissa järjestetään mahdollisuuksien mukaan erilaisia teemapäiviä ja juhlia, jotka lisäävät yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta. Teemapäivien järjestämisessä otetaan huomioon ajankohtaisuus ja koulun toimintakulttuuri.

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)

Aktiivisen kansalaisen polku tutustuttaa oppilaan oman talouden hallintaan ja kuluttajana toimimiseen. Arjen taitojen polku tutustuttaa oppilaan elämässä ja arjessa selviämiseen edellyttäviin moninaisiin taitoihin.

Jokainen oppilas ja opettaja tuntee järjestyssäännöt ja tekee lukuvuoden alussa turvakävelyn, joka on osa turvallisuussuunnitelmaa. Turvallisuussuunnitelma sisältää myös pelastautumissuunnitelman ja kiusaamisen ehkäisemisen ohjelman.  

Monilukutaito (L4)

Koulut tekevät yhteistyötä kirjaston kanssa tiedon hankinnassa ja erilaisiin teksteihin tutustumisessa Elämyspolku, Kirjaston kouluyhteistyön toimintasuunnitelma). TVT-polku käsittelee erityisesti digitaalisen maailman tekstien lukemista ja lähdekriittisyyttä.

Jokainen opettaja kiinnittää erityistä huomiota opettamansa tiedonalan sanaston opettamiseen. Oppilaita kannustetaan tiedon kriittiseen arvioimiseen ja mediakriittisyyteen.

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)

Raisiolla on koko peruskoulun kattava suunnitelma TVT-taitojen opetuksesta luokka-asteittain, jossa kuvataan mm. tiedon etsinnän, sähköpostin käytön ja tekstinkäsittelyn taitojen opettaminen (TVT-polku).  Tieto- ja viestintätekniikkaa käytetään soveltuvin osin luontevasti kaikissa aineissa. Kouluille taataan yhdenvertaiset ja riittävät resurssit suhteessa opetussuunnitelman tavoitteisiin. Opettajat saavat riittävästi täydennyskoulutusta.

Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)

Joka luokka-asteella luodaan mahdollisuuksia tutustua työelämään (esim. vierailijat, vierailut, Yrityskylä, Pikkuyrittäjä-kerho, TET-harjoittelu). Aktiivisen kansalaisen polku harjaannuttaa oppilasta työelämässä tarvittaviin taitoihin ja tutustuttaa yhteiskunnan toimintaan myös työelämän kannalta.

Koulun sisällä oppilaat saavat mahdollisuuden vastuunkantamiseen esim. toimimalla oppilaskunnassa, kummioppilaana, tukioppilaana, välkkäliikuttajana ja järjestäjänä.

Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)

Jokaisessa koulussa toimii oppilaskunta. Koulujen oppilaskunnat toimivat yhteisten toimintaperiaatteitten pohjalta ja tekevät yhteistyötä keskenään (Oppilaskuntapolku). Oppilaskunnan edustajat osallistuvat Raision lasten parlamentin kokouksiin.

Oppilaskunnat arvioivat säännöllisesti toimintaansa ja sen vaikuttavuutta koulun ja kaupungin tasolla.