Raisiossa rakennetaan tulevaisuuden koulua, jossa oppiminen nähdään kaikkien yhteisenä, osallistavana, joustavana ja monipuolisesti maailmaa tutkivana ilmiönä.

1.1 Opetussuunnitelman rakenne

Raision kaupungin opetussuunnitelma on koko perusopetukselle yhteinen. Opetussuunnitelmat on laadittu valtakunnallisten perusopetuksen opetussuunnitelmien pohjalta painottaen raisiolaisia näkökulmia. 

Raision perusopetuksen opetussuunnitelma rakentuu kolmesta osiosta. Ensimmäisessä käsitellään koko perusopetukselle yhteisiä, yleisiä kokonaisuuksia. Toisessa osassa avataan ainekohtaisia kokonaisuuksia. Kolmannessa osassa on opetussuunnitelmaa täydentävät liitteet ja asiakirjat.

Opetussuunnitelma nähdään jatkumona esiopetuksesta toiselle asteelle ja nivelvaihekuvaukset on liitetty opetussuunnitelman liitteisiin. Opetussuunnitelma on laadittu siten, että sitä voidaan toteuttaa tarpeen niin vaatiessa myös yhdysluokilla. Lukuvuosisuunnitelmalla täsmennetään, miten opetussuunnitelmaa toteutetaan kussakin koulussa lukuvuoden aikana. Opetuksen mahdolliset painopisteet kuvataan koulujen lukuvuosisuunnitelmassa. Opetussuunnitelmaa laadittaessa on tehty yhteistyötä varhaiskasvatuksen, kulttuuritoimen ja perusturvan kanssa. Huoltajille ja oppilaille on annettu mahdollisuus osallistua opetussuunnitelman laadintaan. Oppilailta ja huoltajilta on kysytty käsityksiä tulevaisuuden koulusta ja oppimisesta ja huoltajien kanssa on käyty arvokeskustelua. Huoltajat ja oppilaat otetaan myös jatkossa mukaan koulun toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen koulujen lukuvuosisuunnitelmissa kuvatulla tavalla. 

1.2 Opetussuunnitelman arviointi ja kehittäminen

Opetussuunnitelman seuranta ja arviointi on osa Raision kaupungin opetuksen kehittämistyötä. Raisiossa toimii opettajista koottu opetuksen kehittämisryhmä, jonka tehtävänä on suunnitella koulujen yhteistyötä sekä seurata ja arvioida opetussuunnitelman toteutumista. Koulu suunnittelee sekä arvioi toimintaansa lukuvuosittain toimintasuunnitelmassa ja -kertomuksessa. Opetuksen kehittämisryhmä ja koulujen rehtorit huolehtivat opetussuunnitelman toteutumisesta ja päivittämisestä.

Koulut arvioivat opetussuunnitelman mukaista toimintaansa itsearvioinneilla, huoltajille suunnattujen kyselyiden avulla ja lukuvuosisuunnitelman arvioinnin yhteydessä. Raision OPS on aidosti elävä asiakirja, ja sitä päivitetään säännöllisesti, esim. opettajatyöpäivien yhteydessä. Oppilaille, huoltajille ja opettajille järjestetään kyselyjä, oppilaskunnat ja oppilaat otetaan mukaan teemapäivien suunnitteluun ja koulun ja kodin yhteistyötapahtumia järjestetään, ja saatua palautetta ja materiaalia käytetään hyväksi OPS:aa päivitettäessä ja koulukohtaisia lukuvuosisuunnitelmia tehtäessä. Lisäksi järjestyssäännöt ja turvallisuuskäytänteet käydään läpi oppilaiden/huoltajien kanssa aina lukuvuoden alussa. 

1.3 Tuntijako

Raision paikallinen tuntijako on tehty valtioneuvoston 422/2012 asetuksen pohjalta.

Perusopetuksen tuntijako 1.8.2016 alkaen

PERUSOPETUKSEN TUNTIJAKO

Opetus Raision peruskouluissa järjestetään pääsääntöisesti siten, että oppilaat etenevät opinnoissaan vuosiluokkiin jaetun oppimäärän mukaisesti. Perusopetuksessa on kuitenkin tilanteita, joissa tarvitaan toisenlaista tai suurempaa joustoa, kuin mihin vuosiluokittainen järjestelmä antaa mahdollisuuden. Tätä joustoa tarjoaa perusopetusasetuksen 11 §:n 3 momentin säännös. Asetuksen mukaan oppilas voi vuosiluokkiin jaetun oppimäärän sijaan edetä opinnoissa oman opinto-ohjelman mukaan, joka Raisiossa laaditaan yksilöllisesti oppilaan opettajan/opettajien ja erityisopettajan/erityisopettajien yhteistyönä.

Raision perusopetuksessa oppilaanohjausta järjestetään vuosiluokilla 1 - 6 integroituna eri oppiaineisiin, jolloin opetuksen järjestämisestä huolehtii luokanopettaja. Vuosiluokilla 7. ja 8. opetusta järjestetään ½ vvh ja 9. luokalla 1 vvh. Yläkoulun osalta opetuksesta vastaa opinto-ohjaaja. Oppilaanohjaus toteutetaan luokkaopetuksena, ryhmäohjauksena sekä henkilökohtaisena ohjauksena. Ohjaus painottuu 9. luokalle ja yhteishaun suorittamiseen. Kodin ja koulun yhteistyötä ohjauksessa järjestetään vanhempainilloissa, viesteissä sekä tarpeen mukaan yksilöllisissä tapaamisissa. Opinto-ohjaukseen työelämäyhteistyö sekä monialainen verkostotyöskentely toteutetaan asiantuntijoiden vierailuilla kouluissa, oppilaiden yritysvierailuilla sekä TET-harjoittelulla. 

1.4 Kieliohjelma

Raision perusopetuksessa opiskellaan kieliä lautakunnan hyväksymän kieliohjelman mukaisesti.

A1-kielenä kaikilla oppilailla alkaa englanti. Opetus alkaa ensimmäisellä vuosiluokalla. Vuoden 2016 tuntijaossa yksi vuosiviikkotunti siirtyy yläkoulusta viidennelle luokalle, jolloin viidennellä luokalla on A1-kieltä kolme tuntia viikossa. A1-kielen tuntijako on alakoulussa siis 0,5h+1,5h+2h+2h+3h+2h ja yläkoulussa 2h+2h+3h.

Vapaaehtoiset A2- ja B2-kielten kielitarjonnassa otetaan huomioon monipuolisuus ja opetuksen jatkumon turvaaminen perusopetuksen loppuun ja aina toiselle asteelle asti. Oppilaalle, joka aloittaa A2- tai B2-kielen, on oikeus saada opetusta vaatimustason mukaisesti perusopetuksen loppuun saakka. Oppilaan tulee sitoutua kielen opiskeluun. Kielen opiskelun lopettaminen tai kielen vaihtaminen on mahdollista vain erittäin painavista syistä.

A2-kieli alkaa perusopetuksen neljännellä vuosiluokalla. A2-kielinä voidaan tarjota ruotsia, saksaa, ranskaa ja venäjää. A2-kielen ryhmäkoko tulee olla 14 oppilasta. 

B2-kielenä tarjotaan saksaa, ranskaa, venäjää ja espanjaa. B2-kielen opetus alkaa kahdeksannella luokalla. Alkavan B2-kielen ryhmän vähimmäiskoko on harkinnanvarainen ja voi vaihdella lukuvuosittain. 

Koulujen tulee opetussuunnitelman 2016 mukaisesti tukea oppilaiden laaja-alaista osaamista, kielitietoisuutta ja kulttuurista osaamista. Näitä voidaan Raision perusopetuksessa toteuttaa mahdollisuuksien mukaan myös esimerkiksi valinnaisissa aineissa, monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa tai kerhotarjonnassa.

1.5 Opetussuunnitelmaa täydentävät asiakirjat

Raision perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävät erilaiset valtakunnalliset ja kaupungin omat asiakirjat. Tällaisia ovat esimerkiksi seuraavat asiakirjat: