Koulu toimii oppivana yhteisönä ja kannustaa kaikkia jäseniään oppimiseen. Oppiva yhteisö kehittyy dialogin avulla. Oppiva yhteisö luo edellytyksiä yhdessä ja toinen toisiltaan oppimiseen. Tunne- ja vuorovaikutustaidot ovat oppimisen tavoite eri oppiaineissa ja ne sisältyvät myös laajaalaisen osaamisen kokonaisuuteen. Oppituntien lisäksi tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelu arkisissa tilanteissa on tärkeä osa koulun toimintakulttuuria.

Oppivan yhteisön rakenteet ja käytännöt edistävät hyvinvointia ja turvallisuutta ja luovat siten edellytyksiä oppimiselle. Nämä näkökulmat ulottuvat kaikkeen koulutyöhön ja ohjaavat jokaisen työskentelyä. Oppilaiden vertaissuhteiden aktiivinen tukeminen, myönteiset yhteiset kokemukset ja merkityksellisyyden tunne yhteisön jäsenenä tukevat kouluun kiinnittymistä.

Oppilailla on yhdenvertainen mahdollisuus saada ohjausta sekä tukea kehitykseensä ja oppimiseensa sekä yksilöinä että ryhmän jäseninä. Yhteisössä arvostetaan hyväntahtoisuutta ja ystävällisyyttä. Kiusaamista, häirintää, väkivaltaa, rasismia tai muuta syrjintää ei hyväksytä ja epäasialliseen käytökseen puututaan. Erilaiset identiteetit, kielet, uskonnot ja katsomukset elävät rinnakkain ja ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Oppiva yhteisö edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Yhteisön jäsenet tulevat kohdatuiksi ja kohdelluiksi samanarvoisina riippumatta mistään henkilöön liittyvästä tekijästä

Perusopetuksen toimintakulttuuria kehitetään Raisiossa kohti yhteisöllistä toimintakulttuuria, jossa tavoitteena on oppilaan mahdollisuus löytää oppimisen iloa ja yltää omaan henkilökohtaisesti parhaimpaan suoritukseensa. Eri oppiaineiden opettajat suunnittelevat opetustaan ja toimivat aktiivisesti yhteistyössä opetuksen eheyttämiseksi. Tavoitteena on edistää eri tiedonalojen tietoja ja taitoja yhdistävää osaamista.

Koulun toimintakulttuuri tukee pedagogista hyvinvointia ja pedagogista turvallisuutta. Koulu tukee ja ohjaa jokaisen ryhmän ja yksittäisen oppilaan oppimista. Koulu on turvallinen työskentelypaikka jokaiselle, ja siellä on työrauha kaikilla. Kouluyhteisöjen hyvinvointia tuetaan tarjoamalla tarvittaessa oppilashuollon palveluja ja yhteistyötä sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstön kanssa.

Peruskoulussa käytetään oppimista tukevia joustavia opetusjärjestelyjä ja tukimuotoja. Oppilaalle annetaan mahdollisuus kokeilla eri oppimistyylejä ja tuetaan oppilaan oman yksilöllisen oppimistyylin löytymistä. Näin hänellä on mahdollisuus saavuttaa onnistumisen kokemuksia ja kokea oppimisen iloa. Opettaja on vuorovaikutuksessa oppilaidensa kanssa opetusmenetelmiä ja työtapoja valitessaan.

Koulun toimintakulttuuriin kuuluu tieto- ja viestintätekniikan käyttö ja TVT-taitojen kehittäminen edelleen. Kodin ja koulun yhteistyössä käytetään myös sähköisiä viestintävälineitä.

Monialaiset oppimiskokonaisuudet ovat Raisiossa oleellinen osa uutta perusopetuksen yhtenäisyyttä tukevaa toimintakulttuuria. Niiden tavoitteena on auttaa oppilaita ymmärtämään opiskeltavien asioiden välisiä suhteita ja keskinäisiä riippuvuuksia ja edistää opettajien oppiaine- ja koulurajat ylittävää yhteistyötä. Joka lukuvuosi Raisiossa toteutetaan yksi koko Raision peruskoulua koskeva monialainen vuositeema. Lisäksi koulut ja opettajat voivat halutessaan toteuttaa lukuvuosittain muitakin monialaisia oppimiskokonaisuuksia esim. teemapäivinä, teemaviikkoina tai koko lukukauden tai -vuoden kestävinä aihealueina.

Kouluissa huolehditaan siitä, että oppilaat osallistuvat monialaisten oppimiskokonaisuuksien ideointiin ja toteutuksen suunnitteluun. Opettajien osalta suunnitteluun voidaan käyttää esim. VESO-päiviä. Monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelussa ja toteuttamisessa koulut tekevät mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä myös huoltajien ja koulun ulkopuolisten tahojen, esim. kirjaston, nuorisotoimen ja raisiolaisen yrityselämän kanssa.

Koko kaupungin yhteisen vuotuisen monialaisen oppimiskokonaisuuden aihe, tavoitteet, laajuus ja toteuttamistavat päätetään ja suunnitellaan rehtoreiden, opettajien ja opetuksen kehittämisryhmän yhteistyönä kutakin lukuvuotta edeltävänä keväänä. Jokainen koulu toteuttaa vuositeeman haluamallaan tavalla (teemaviikko, teemapäivä, koko lukukauden tai koko lukuvuoden kestävä aihealue), joka kuvataan koulun vuosisuunnitelmassa. Mahdollisten koulukohtaisten monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteet, sisällöt ja toteuttamistavat koulu kuvaa myös koulun vuosisuunnitelmassa.

Oppilaille annetaan palautetta työskentelystään oppimiskokonaisuuden aikana, ja hänen osoittamansa osaaminen otetaan huomioon oppiaineissa annettavaa sanallista arviota tai arvosanaa muodostettaessa.