Raision kaupungin perusopetuksen arvot pohjautuvat opetussuunnitelman perusteiden ohella YK:n lapsen oikeuksien julistukseen ja lapsen oikeuksien yleissopimukseen sekä raisiolaisille huoltajille, opettajille ja oppilaille vuonna 2014 tehtyyn arvokyselyyn.

Raision perusopetuksessa johtavana periaatteena on lapsen paras. Ensisijainen vastuu lapsen kasvatuksesta ja kehityksestä on oppilaan huoltajilla, mutta myös koulussa oppilas on oikeutettu huolenpitoon sekä ennaltaehkäisevään ja varhaiseen tukeen. Kasvatuksessa korostuu koulun koko henkilökunnan yhteisvastuullisuus. Oppilasta arvostetaan ainutkertaisena yksilönä, jonka vahvuuksia pyritään tukemaan ja jonka yksilölliset tarpeet otetaan huomioon. Jokaisella oppilaalla on oikeus saada onnistumisen kokemuksia ja positiivista palautetta.

2.1 Perusopetuksen arvoperusta

Perusopetusta suunniteltaessa, järjestettäessä ja siitä päätettäessä on ensisijaisesti huomioitava lapsen etu.

Keskeinen arvoperusta Raision perusopetuksessa on toisen kunnioittaminen. Kouluissa tuetaan ja lisätään oppilaan tietoisuutta raisiolaisesta ja suomalaisesta kulttuuriperimästä. Oppilaita ohjataan myös kulttuurisen moninaisuuden arvostamiseen. Oppilaassa pyritään herättämään vastuu elinympäristöstä ja kestävästä tulevaisuudesta. 

Arvoperustan toteutumista seurataan käymällä arvokeskusteluja huoltajien kanssa esimerkiksi vanhempaintapaamisissa, yhteisissä vanhempainilloissa ja arjen yhteydenpidossa. Kotien arvopohjaa kartoitetaan aika ajoin. Oppilaiden kanssa arvokeskustelua käydään koulun arjessa. Arvokeskustelun pohjana ovat mm. hyvät käytöstavat, koulujen järjestyssäännöt ja yhteiskunnan pelisäännöt sekä erityisesti oppilaiden arkea koskevat käytänteet.

Raision perusopetuksen arvoperusta 

2.2 Oppimiskäsitys

Raision perusopetuksessa oppiminen nähdään kokonaisvaltaisena, yhteisöllisenä ja vuorovaikutuksellisena prosessina. Oppiminen on tavoitteellista. Sitä tapahtuu kaikkialla ja kaikki tilat ovat oppimisen tiloja. 

Jokaisella raisiolaisella perusopetuksen oppilaalla on oikeus tulla kuulluksi, ja oppilaiden näkemykset otetaan huomioon kaikessa heitä koskevassa koulun toiminnassa oppilaiden iän ja kehitystason mukaisesti. Tavoitteena on avoin kouluyhteisö. 

Oppilaan kasvua aktiiviseksi ja vastuulliseksi yhteiskunnan jäseneksi tuetaan. Tavoitteena on, että oppilas oppii arvostamaan ahkeruutta, työntekoa, hyviä tapoja ja rehellisyyttä.

Työskentelytavat ja työvälineet kouluissa valitaan niin, että ne tukevat toiminnallisuutta, vuorovaikutteisuutta, osallisuutta ja oppimaan oppimista. Raision perusopetuksessa kehitetään oppimisprosesseja aikaisempaa enemmän aktiivisen toimijan suuntaan. Opetusryhmät muodostetaan siten, että opetuksessa on mahdollista saavuttaa opetussuunnitelmassa asetetut tavoitteet, arvoperusta ja oppimiskäsitys. Takaamalla riittävät opiskeluvalmiudet sekä perustiedot ja -taidot tuetaan oppilaan jatko-opintomahdollisuuksia.

Samoja perusopetuksen toimintaperiaatteita toteutetaan kaikissa kaupungin kouluissa niin hallinnon kuin opetuksen tasolla. Koulujen välinen tasa-arvo sekä opetusvälineiden että täydennyskoulutuksen osalta asetetaan tärkeäksi tavoitteeksi. Pyritään myös liikuntamahdollisuuksien tasapuoliseen resursointiin.