Hem > Presentation > Balwinder Chadda Lorensberga skola 7-9

Hej!

Mitt namn är Balwinder Chadda och jag arbetar på Lorensbergaskolan åk 7 – 9. Jag undervisar i sv/svA i åk 7. Jag har arbetat som lärare sedan 1989 och undervisat elever både i grundskolan och på gymnasiet. Det har varit mycket lärorikt att ha undervisat olika åldersgrupper genom åren.

Det är viktigt för mig att bygga bra relationer med eleverna så att de kan känna sig trygga i klassrummet för att utvecklas utifrån sin nivå. Språk är identitet och för mig är det viktigt att eleverna utvecklar sitt språk både enskilt och i grupp för att sedan fungera i olika sammanhang både i och utanför skolan. Jag arbetar för att alla elever ska nå så långt som möjligt under sina tre år på högstadiet. Jag brinner för att utveckla ämnet svA och organisationen kring elever som bedöms enligt svA. Dessa elever behöver mycket stöd och uppmuntran för att nå målen i de olika ämnena och det är viktigt att tydliggöra och uppmuntra dem att kämpa vidare med aktiv språkutveckling. Under de senaste tre åren har jag och min ämneskollega utarbetat en bra modell för att fånga upp och ge rätt språkstöd till våra sva-elever och vi strävar efter att fortsätta utveckla både svenska och svenska som andraspråk i våra årskurser.

En annan viktig del i mitt dagliga arbete är att arbeta för ett gott samarbete och ett positivt arbetsklimat med alla kollegor på vår enhet så att vi tillsammans kan ge våra elever trygghet och studiero.

Pedagogiska frågor som jag vill arbeta mer med är hur vi kan få våra elever att utmana sig själva och nå ännu högre måluppfyllelse

Balwinder Chadda 

Lorensbergaskolan 7-9

Mina inlägg

2024-03-20 Balwinder Chadda

I mitten av augusti står de där i kapphallen, de förväntansfulla 13-åringarna som ska inleda sitt första år på högstadiet. Under mina år som högstadielärare har jag och mitt arbetslag tagit emot flera årskullar som är redo att börja i åk 7 och vi haft glädjen att se dem växa och utvecklas under de tre åren på högstadiet. Samtidigt som det är spännande att träffa en ny årskull så ställs vi inför nya utmaningar för att kunna tillgodose allas behov

Fortsätt att läsa ➡️

2022-10-13 Balwinder Chadda

Kroppsspråk och pausord i våra klassrum

Språket är det viktigaste verktyget som vi har för att kommunicera med andra. Genom språket utvecklar vi oss själva och varandra, bygger relationer, visar känslor och påverkar varandra. En annan viktig pusselbit i all mänsklig kommunikation är kroppsspråket, det läggs ännu större vikt vid hur något sägs än vad som sägs. Genom kroppsspråket förstärker och förtydligar vi det som sägs samt att vi påverkar varandra.

Fortsätt att läsa ➡️

2022-05-07 Balwinder Chadda

I ett tidigare blogginlägg skriver försteläraren Ann-Christine Carlsson på Sörvikskolan om läsning och Grit. Hon skriver att läsintresset avtar med stigande ålder. Det märker vi verkligen av på högstadiet och de senaste åren har läslusten avtagit markant. Verkligen en tråkig utveckling! Till och med läsvana elever tycker att det är jobbigt att läsa längre faktatexter och det gäller även skönlitterära texter. Det blir genast extra problematiskt ur ett svensklärarperspektiv eftersom det ingår i svenskämnet att eleverna ska ta del av skönlitterära texter..

Fortsätt att läsa ➡️

2021-04-06 Balwinder Chadda

De allra flesta skolor har elever som läser svenska som andraspråk och skolorna har hittat olika lösningar på att organisera undervisningen i ämnet beroende på antal elever och tillgången på behöriga lärare i ämnet. Eleverna har kommit olika långt i sin språkutveckling och det gäller att möta varje individ utifrån hur långt de har kommit. En förutsättning för att ge alla elever möjlighet att nå målen i ämnet svA är att ha ett mycket nära samarbete med svensklärarkollegorna.

Fortsätt att läsa ➡️

2021-04-06 Balwinder Chadda

Aldrig förr har lärarkåren och övrig skolpersonal visat en sådan flexibilitet, kreativitet och anpassningsförmåga som under detta läsår. Den pågående pandemin har fått de allra flesta i samhället att tänka annorlunda kring sina verksamheter och skolan är inget undantag. Att förändra en skolverksamhet gör man inte i en handvändning. Det är många parametrar som spelar in men all skolpersonal gör sitt yttersta för att kunna följa FHM:s riktlinjer. 

Fortsätt att läsa ➡️

2020-11-13 Balwinder Chadda

Förra läsåret stod jag och samlade in mobiltelefonerna inför varje lektion och det var inte många mobiler som lades ner i lådan. Förklaringarna som eleverna uppgav var oftast att de inte hade mobilen på sig eller att den var i skåpet eller hemma. Senare under lektionen kunde jag se att några satt och använde mobilen i smyg och när jag bad dem att lägga ned den i lådan uppstod det oftast en diskussion innan eleven motvilligt lämnade ifrån sig den. 

Fortsätt att läsa ➡️