Hem > Presentation > Balwinder Chadda Lorensberga skola 7-9 > Vår modell av coronaanpassad undervisning

Vår modell av coronaanpassad undervisning    

Aldrig förr har lärarkåren och övrig skolpersonal visat en sådan flexibilitet, kreativitet och anpassningsförmåga som under detta läsår. Den pågående pandemin har fått de allra flesta i samhället att tänka annorlunda kring sina verksamheter och skolan är inget undantag. Att förändra en skolverksamhet gör man inte i en handvändning. Det är många parametrar som spelar in men all skolpersonal gör sitt yttersta för att kunna följa FHM:s riktlinjer. Under de senaste månaderna har vi tagit del av flera olika kreativa lösningar i landets grundskolor och i synnerhet på högstadium. Här vill jag berätta om hur vi i åk 7, på Lorensberga, har försökt att anpassa vår verksamhet.

På vår enhet har vi över 400 elever uppdelade i tre årskurser, 7-9. Alla tre årskurserna arbetar utifrån olika modeller för att tillgodose så bra undervisning som möjligt utifrån årskursens förutsättningar och behov. Jag och mitt fantastiska arbetslag slog våra kloka huvuden ihop och hittade en egen modell redan i december. Målet var att ha ett tydligt syfte och långsiktighet med vår modell som skulle passa våra sjuor. Det primära syftet vi fastslog var att prioritera kunskaperna samtidigt som vi ville glesa ur elevantalet både i klassrummen och i de gemensamma utrymmena.

Vår modell går ut på att vi helt enkelt har delat in klasserna i två grupper så att den ena halvan arbetar hemifrån medan den andra har undervisning i skolan. På så sätt träffar vi alla elever varannan dag. Med halvklassmodellen finns det utrymme för att fylla på i klasserna om några elever av olika anledningar inte kan studera hemifrån. De kan lätt följa sin klass utan att vi behöver skapa extra smågrupper. Vi har också strävat efter kontinuitet så att eleverna kan följa samma terminsschema eftersom vi planerar för blandad undervisning två veckor i taget. Vi är beredda att när som helst gå över till helklassundervisning utan att behöva lägga om schemat.

Bild: https://myviewboard.com/

Vi har arbetat fram en stabil organisation kring de elever som arbetar hemifrån. Varje morgon har de ”in-checkning” via Meet där lärarna informerar varje elevgrupp om dagens uppgifter och har kontakt med varje enskild elev. Under skoldagen kan eleverna nå våra lärarresurser via Meet, mejl, sms eller telefonsamtal och få hjälp med undervisningsfrågor. Närvaroregistrering i Skola24 är viktig för att ingen elev ska ”tappas bort”. På en del lektioner kan eleverna koppla upp sig samtidigt som klassens lektion pågår i skolan. På så sätt kan de lyssna på genomgångarna och få hjälp av ämnesläraren. På övriga lektioner arbetar de vidare enligt instruktionerna på Classroom. Lärarna är noga med att följa upp och ge respons på uppgifterna när eleverna kommer till skolan varannan dag.

Vi gör kontinuerlig utvärdering tillsammans med eleverna och kommit fram till att det såklart finns både för- och nackdelar med undervisning i halvklass. Fördelarna är dock fler.

Tabell med fördelar och nackdela med undervisning i mindre grupp

Vad tar vi med oss till framtiden?

Det finns inget ont som inte har något gott med sig! Vi har hittat många nya kreativa arbetssätt och hela lärarkåren har tvingats lära sig att använda digitala hjälpmedel i undervisningen. Eleverna har snabbt lärt sig fördelarna med distansstudierna och hittat egna vägar att samarbeta i digitala forum. I mitt arbetslag har vi diskuterat att vissa saker kommer vi att fortsätta att utveckla även när pandemin är över. Vi kommer att kunna erbjuda eleverna studiehjälp på Meet, mejl och sms vid sjukfrånvaro och ledighet. Vi kan lättare hitta åtgärder genom att erbjuda distansundervisning till elever som av olika anledningar har hög frånvaro så att de inte kommer efter med skolarbetet. Pandemin har förändrat både samhället och vårt sätt att arbeta. Det gäller att bygga vidare på de positiva erfarenheterna.

Frågor att fundera över:

Balvinder Chadda

Lorensberga skola 7-9