BLOGG


På denne siden finner du blogginnlegg om erfaringer, forskning og læring innenfor digital skoleutvikling. Disse vil omhandle alt fra ledelse, erfaringsdeling, forskning og intervju.


Skolenes egne erfaringer

Skolene som har deltatt på årets læringsløyper har utforsket ulike typer vektøy og sitter igjen med nye erfaringer som de delte med hverandre på en samling i mars.

De har tatt i bruk ulike digitale verktøy og funnet gode løsninger på hvordan man kan drive underveisvurdering. Under kan du lese om skolenes erfaringer og få tips til ulike typer digitale verktøy man kan ta i bruk i skolen. 


APRIL 26, 2023 // Therese Westheim       

Spikkestad skole

Spikkestad skole har i år arbeidet for bedre underveisvurdering på deres skole.

Skolen la opp til tre fellessamlinger hvor de gikk gjennom hva god underveisvurdering er og ga de ansatte mulighet til å velge ut fra de seks modulene fra Askerskolen. Disse eksemplene kan hjelpe lærere i gang med å prøve ut noe nytt. - Mitt 7.trinn hadde et større ukesprosjekt om reklame som vi kaller Gullpennen, som vi avslutter med filmfestival og rød løper. Dette er en årlig tradisjon på Spikkestad skole og elevens engasjement er høyt! forteller Eirik Holth Johannessen.


Gruppene skrev planer og manus i Google Dokumenter og WeVideo til å redigere filmene sine. Hver dag ble det gjennomført en underveisvurdering med Google Skjemaer, der elevene individuelt reflekterte over kjente mål og kriterier knyttet både til fag og samarbeid.



MAI 5, 2023 // Therese Westheim     

Foto: lærer Spikkestad skole

 

Vardåsen skole

Vardåsen skole har i år arbeidet med læringsløypa Samarbeid.

-Vi erfarte på vår skole at nivådeling av digitale verktøy krever en god mengde kompetanse fra lærerne, og ofte mestring for å tørre å ta i bruk nye digitale verktøy på en meningsfull måte, forteller lærer på skolen. De har for perioden planlagt Blue-bot på 1. og 2.trinn, og samskriving i Google Docs og bruk av Google presentasjon for alle trinn. På 7.trinn ble det bruk av Google nettside som skulle få fokus. 



MAI 5, 2023 // Therese Westheim

Foto: lærer Vardåsen skole

 

Solberg skole

Solberg skole har i år fokus på digitale spor. 

Solberg skole er på sitt andre år med Læringsløyper. I år deltar de med modulen Mine spor. Skolen har hatt fokus på elevenes digitale spor, og har ønsket å bevisstgjøre elevene om konsekvenser på internett. - Elevene er ikke veldig bevisste rundt egen bruk av internett og hva som lagres om deres aktivitet, forteller lærer på Solberg skole. Skolen har også arbeidet med kunstig intelligens hvor de tok i bruk verktøyet Quick Draw.



APRIL 27, 2023 // Therese Westheim

Arnestad skole

Skolen har i år tatt i bruk digitale verktøy for å arbeide mot bedre underveisvurdering.

Lærer på Arnestad skole forteller at de ansatte først fikk velge et digitalt verktøy for sitt trinn. - Deretter skulle de implementere verktøyet inn i sin underveisvurdering. De fleste valgte å bruke Google Nettsteder som digital portefølje. Slik vil lærerne ha mulighet til å følge med på elevenes arbeid og dermed kunne gi bedre underveisvurdering. 


Mer om hvordan bruke Google Nettsteder her



APRIL 26, 2023 // Therese Westheim       

Foto: elev-eksempel på bruk av Google nettside

Folkestad skole

Læringsdesign er læringsløypa Folkestad skole i år har arbeidet med.

- Vi har kombinert video med Google skjema i forhold til misoppfatninger i matematikk, forteller lærer fra skolen. Skolen brukte Google skjema for å samle inn informasjon fra elevene. Spørsmålene elevene svarte på i skjemaet ble arbeidet med i starten og slutten av timen. Her brukte de Peer- instructions. Likhetstegn i matte var for mange vanskelig, og det ble derfor laget en undervisningsvideo med tema “Hva betyr egentlig likhetstegn?”.  Dette fungerte godt!


Mer om hvordan bruke Google skjema her


APRIL 24, 2023 // Therese Westheim       


Foto: eksempel på bruk av Google Skjema fra skole

Forventninger til årets læringsløyper

Skolene som skal delta på årets læringsløyper har svart på noen spørsmål angående deres forventninger til deltakelse i læringsløypene.

Skolene har valgt hvilken modul de skal delta på i år, og har ut fra det planlagt hva som skal bli gjort på deres skole. Nærsnes barneskole har planlagt å gjennomføre felles workshop etterfulgt av utprøving med elevene i klasserommet. En annen skole skal lære mer om personvern og digitale fotspor. Bruk av Google nettsteder som verktøy er noe som flere av skolene ønsker å ta i bruk. Skolene som har meldt seg på har et ønske om å utvikle seg og heve kompetansen på digitale arenaer som brukes ut mot elevene. “Vi håper at det vil oppleves som en videreutvikling av noe vi allerede er i gang med”, forteller avdelingsleder på Arnestad skole. 


DESEMBER 19, 2022 // Therese Westheim 



JUNI 26, 2022 // Therese Westheim                             #klas

Foto: Asker kommune

Oppstartsamling for læringsløyper

Den 12. oktober ble første læringsløypesamling gjennomført. 

Sju skoler var samlet for informasjon og planlegging av årets læringsløyper. På samlingen ble skolene ledet av Arne Bergan gjennom læringsløype - metodikken. En vellykket samling, med gode innspill fra de ulike skolene, la et godt grunnlag for arbeidet med læringsløyper det neste halve året. 



Les mer om samlingen her  


OKTOBER 20, 2022 // Therese Westheim                                 #klas

Hentet fra:  Unsplash.com

Ettersamling av læringsløyper

11 skoler i Asker har i skoleåret 2021 - 2022 gjennomført læringsløyper. Vi hadde en samling for alle skolene der de delte erfaringer fra denne perioden. 

Parvis satt skolene og fortalte om hvordan de hadde organisert arbeidet på sin skole, hvilke tema og verktøy de hadde valgt og hvordan lærerne opplevde elevenes læringsutbytte. På tross av høyt smittetrykk, fant de ulike måter å engasjere lærerne. To fellestrekk var at det var fint med et felles fokus i personalet og at de gjorde erfaringer de tok med seg videre. Flere av skolene har under fortalt litt fra gjennomføringen. 

Her kommer et lite utdrag fra noen av skolene som har deltatt.

JUNI 26, 2022 // Marie Ydstie Olafsen                                  #klas

Hentet fra: ndla

Arnestad skole 

Arnestad skole har laget en konkurranse på skolen for å jobbe med multimodale tekster. Det har skapt stort engasjement på skolen. 

Skolen har jobbet både fysisk og digitalt i utviklingstiden. De har blant annet laget plakater som har hengt på personalrommet. Utviklingsarbeidet har gjort elevene og personale engasjerte.

Les mer om det engasjerende arbeidet på Arnestad skole her  


JUNI 26, 2022 // Therese Westheim                             #klas

Hentet fra: plusshistorie  


Heggedal skole 


Heggedal skole har testet ut ulike digitale verktøy for å variere undervisningen og for å bedre deres underveisvurdering. 


Skolen brukte tid på å bli kjent med hvordan man kan bruke digitale verktøy som en del av underveisvurdering. I fellestiden utforsket de ulike verktøy som Google Dokumenter og skjermopptak, før de planla noen økter med elevene. 

Elevene på 5.trinn har tatt opptak av sine presentasjoner, framfor å fremføre den foran klassen. De tok opptak av presentasjonen, fikk respons på den og deretter redigerte. “Vi har også testet ut at lærerne kommenterer elevenes arbeid i sanntid. 6. trinn fikk i oppgave å skrive en tekst ut ifra egne opplevelser fra leirskolen. Dette fungerte utrolig bra!”, forteller lærer på Heggedal skole. 


JUNI 26, 2022 // Therese Westheim                             #klas

Illustrasjonsbilde, hentet fra: priory.herts


  


Solberg skole 

Solberg skole har i år hatt fokuset på arbeid med nettsider og underveisvurdering. 

Skolen har brukt tid på å få en felles forståelse for modulen de har deltatt på i år; Multimodalitet og læringsdesign. «Vi gjennomførte en fellestid hvor vi kartla hva lærerne kunne fra før. Vi har også brukt tid på å gjennomføre praktisk utprøving av digitale verktøy», forteller lærer på Solberg skole. Noen av klassene på skolen har også planlagt for samarbeid gjennom nettstedet Samtavla.no. Dette kan være med å gi elevene gode muligheter til diskusjoner og samarbeid i sanntid, uansett hvor de befinner seg. “Læringsløypene har vært med å satt i gang en god utvikling på flere av trinnene, som skal videreføres til resten av skolen”, forteller lærer på Solberg Skole. 


JUNI 26, 2022 // Therese Westheim                             #klas

Hentet fra: uv.uio.no 

Tofte skole 

Tofte skole har sett muligheten til å sette fokuset på nye vurderingsmetoder, og til å lære nye verktøy ved hjelp av læringsløyper. 

De testet ut verktøy som Google nettsteder, samskriving i Google dokumenter og bruk av spørreskjemaer med elevene. De opplevde at dette har vært med på å variere deres undervisning. Skolen har gjennomført felles utviklingstid, og har gitt hver lærer i oppgave å teste ut et verktøy eller en strategi til neste samling. «Vi har mulighet til å sette fokus på nye vurderingsmetoder, lære nye verktøy, drøfte arbeidet sammen og tenke veien videre sammen», forteller lærer fra Tofte skole. 


JUNI 26, 2022 // Therese Westheim                             #klas

Illustrasjonsbilde, kommentarfunksjon i Google Dokumenter. 

Hentet fra: Google docs

Vardåsen skole 

Skolen har hatt fokus på digital underveisvurdering i år, og alle trinn har fått prøvd ut flere verktøy for dette. 

 «Vi presenterte oppdraget i utviklingstid. Der viste vi de ulike verktøyene for digital underveisvurdering. Lærerne fikk i oppdrag å prøve ut valgfri metode, og å reflektere over metoden i utviklingstid i etterkant av utprøvingen», forteller Lise Kivle fra Vardåsen skole. 

Skolen har arbeidet i fire uker med digital underveisvurdering. 7.trinn på skolen har arbeidet i Google nettsteder, Creaza og Storylab hvor de har fått digital vurdering underveis. Skolen har også testet ut nettstedet Graphogame


JUNI 26, 2022 // Therese Westheim                             #klas

Hentet fra: nettside til elev på Vardåsen skole 


Vettre skole 


Vettre skole har i år arbeidet med multimodale tekster, og opplevde at læringsløyper har hjulpet dem videre med felles digital skoleutvikling. 

 

Skolen har hatt fokus på multimodale tekster og bruk av ulike digitale verktøy. 3.trinn på skolen har blant annet laget en nettside med multimodale tekster. Der har de presentert ulike ting de har arbeidet med i en periode.


 «Det å ikke kunne være fysisk sammen på felles utviklingstid kompliserte arbeidet noe, så vi valgte at hvert team jobbet med læringsløypen», sier lærer fra Vettre skole. Skolen hadde så vidt begynt med elevaktiv undervisning, og skulle i gang med digital vurdering, men der også kom korona i veien. «Vi har allikevel kommet lengre enn vi ville gjort uten læringsløypene», forteller lærer. 


JUNI 26, 2022 // Therese Westheim                             #klas

Hentet fra:  nettside av elev på Vettre skole

Pilot prosjekt - samarbeidslæring 


Sammen med Sunde skole i Stavanger, utforsker fire skoler i Asker muligheter som ligger i digitale verktøy for samarbeidslæring. Nylig møttes lærerne fra skolene over et nettmøte for å samtale om fremgangen i prosjektet. 


Ett av trinnene hadde skrevet brev til samarbeidstrinnet. De hadde også mottatt brev, noe som elevene synes var utrolig spennende. Et annet trinn ønsket å samarbeide når de skal lære om vær. Kunnskapen elevene har om været på stedet de bor, kan de formidle til elever et annet sted i Norge. Målet med et slikt prosjekt er nettopp å utforske metoder og verktøy,  slik at det kan utvikles trygge og funksjonelle rammer for samarbeidslæring mellom elever på tvers av skoler. 


MARS 14, 2022 // Therese Westheim                             #klas

Hentet fra:  stock.adobe.com 

Analoge og digitale ressurser i undervisning


Hvordan oppfatter lærere egen undervisning der alle elever har tilgang på egen Chromebook? Hvordan balanserer de bruken av analoge og digitale ressurser i det pedagogiske arbeidet?  


Tre forskere har undersøkt hvordan lærere i fagene norsk og matematikk anvender digitale og analoge ressurser pedagogisk. Over tre år ble flere lærere observert og intervjuet. Dette viste at lærerne hadde ulike tilnærminger til hvordan de balanserte bruken av digitale og analoge ressurser. 

Les mer om lærerens tilnærminger her  


FEBRUAR 14, 2022 // Cathrine Edelhard Tømte                             #klas

Hentet fra: uia.no 

Midtveissamling for læringsløyper


Halvveis i gjennomføring av en læringsløype, får alle deltakerskoler tilbud om en frivillig samling


Denne samlingen er en mulighet for å drøfte erfaringer så langt i forløpet. Noen av deltakerskolene deltok på digital midtveissamling, og det var fint å få høre litt om hvordan de har tilpasset opplegget til sin skole. For noen av disse skolene var det også nyttig med en gjennomgang av modul 2 og litt hjelp til å sette i gang dette. For øvrig har vi som er veiledere enten vært hos skoler eller hatt kontakt over skjerm underveis, for å støtte i arbeidet. 


JANUAR 21, 2022 // Marie Ydstie Olafsen                               #klas

Lærere i videreutdanning prøver ut læringsløypekonseptet 

Ved UiA kan lærere ta et nettbasert videreutdanningsemne  om fremtidens digitale kompetanse. Nylig hadde de en digital heldagssamling.

Cathrine Tømte presenterte Læringsløype- modellen fra Asker Kommune på heldagssamlingen for studentene på videre- og etterutdanningen; Fremtidens profesjonsfaglige digitale kompetanse for lærere.  

Les mer om nettbasert undervisning  her  

NOVEMBER 3, 2021 // Cathrine Edelhard Tømte                                #klas

Hentet fra: Unsplash.com 

14 skoler har startet opp arbeidet med læringsløyper


Rundt 50 lærere har deltatt tilsammen på de to oppstartssamlingene i Asker kulturhus og på Seil for inspirasjon og planlegging.

Det var fokus på "Underveisvurdering og samarbeid" og "Multimodalitet og læringsdesign". Cathrine Tømte ved UIA ga et lite innblikk i følgeforskningen som pågår rundt prosjektet og alle skolene fikk god tid til å bli kjent med modellen og metoder, samt planlegge fremdriften med sine kolleger. Vi gleder oss til plusshistorier i februar 2022!

OKTOBER  20, 2021 // Arne Bergan                                                                                       

Tanker fra en lærerstudent om digital læring


Digital læring er og har blitt en stor del av skolen. Verktøyene gir mange muligheter, men kan også være en utfordring!

Som lærerstudent har jeg fått en forståelse for hvor viktig digital kompetanse vil ha for meg i fremtidig jobb. Gjennom en skoledag tar man i bruk flere digitale verktøy. Vi som studerer til å bli lærere er avhengig av T utdanningen følger utviklingen til skolen. Les mer i mitt blogginnlegg om hvorfor jeg mener digital kompetanse er viktig for meg som lærerstudent

NOVEMBER 2, 2021 // Therese Westerheim                                                                                         

Therese Westheim, lærerstudent ved UiA sammen med to elever på 5.trinn som jobber med Google presentasjoner på Chromebook

Digital læring - fra en snart ferdigutdannet lærer


Dagens elever er avhengig av en god digital kompetanse for å kunne håndtere og forstå det digitale samfunnet de vokser opp i. 

I den nye læreplanen er det ingen tvil om at både digitale ferdigheter, profesjonsfalig digital kompetanse, kritisk tenkning og skoleutvikling blir satt høyt. I dette blogginnlegget vil jeg begrunne hvorfor jeg brenner for et digitalt løft i skolen. Les gjerne mine tanker!

OKTOBER  20, 2021 // Camilla Walla                                                                                                                       

Camilla Walla, Masterstudent ved UIA