Inspiration og information  til forældre

i Holme-Rundhøj Dagtilbud

Sommer 2023

Kære forældre i Holme-Rundhøj Dagtilbud,

På mange skoler har de i adskillige år haft en mobilpolitik, som fx kan betyde, at eleverne ikke må have deres smartphone fremme i timerne, eller at den skal blive i tasken i frikvarteret. Også i mange hjem har familien en ramme for hvor meget tid, der skal bruges med skærme i alle størrelser.

På samme måde havde vi egentlig besluttet at tage fat på en drøftelse om en eventuel skærm-politik i dagtilbuddet. Men nu ser det ud til, at Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye er kommet os i forkøbet.

Han meddelte nemlig i starten af juni, at han vil ændre dagtilbudsloven, så de 0-6 årige børn ikke længere eksponeres for skærme, mens de er i dagtilbud. Målet er at beskytte 0-6 årige børn fra potentielle negative konsekvenser, der kan være relateret til et øget skærmbrug. Det gælder bl.a. risikoen for at passivere børn, mistrivsel og koncentrationsbesvær.

Forslaget kommer blandt andet på baggrund af undersøgelser fra 2022, som viser, at over halvdelen af de 3-årige bruger mere end 1 time om dagen på computer, smartphone, tv, YouTube eller iPad. Ministeren mener derfor, at der ikke er nogen grund til, at de yngste også sidder med en iPad nede i vuggestuen eller børnehaven. Han vil hellere have, at de leger med togbane, bygger sandslotte og ser hinanden i øjnene.

Så nu afventer vi lige, hvordan det forslag ender – for det kan jo være, det slet ikke bliver nødvendigt at lave lokale politikker og retningslinjer på området.

Sådan bruger vi skærme i Holme-Rundhøj

Jeg mener nu ikke, at der er grund til bekymring i forhold til den måde, vi bruger iPads i Holme-Rundhøj Dagtilbud.  De bruges lidt forskelligt i afdelinger, men som udgangspunkt kun hvis der er gode faglige begrundelser for det. Det kan fx være til børn med særlige udfordringer, som bruger den til at få ro og tage en pause for sig selv, hvor de ser noget, som de voksne har udvalgt. Det kan fx være sange fra Sangskattekisten.

Det kan også være, at iPad’en kommer frem, hvis vi skal tage billeder af insekter på legepladsen for at finde ud af, hvad de er for nogen eller måske tager vi billeder af noget, vi har bygget.

Men helt generelt vil vi gerne bruge skærmene så lidt som muligt i dagtilbuddet. Vi prioriterer, at børnene hos os styrker fx det sociale, det taktile og det motoriske. Der er så mange ting, som bedst øves i et fællesskab med andre – og det synes vi ikke, skærmen behøver være en del af. Så i bund og grund er vi på linje med ministeren. Vi må se, om det ender med en lovændring.

Omgangstonen mellem børn – hvordan reagerer vi på grimt sprog?

I efteråret starter det uvildige tilsyn, som vi nævnte i nyhedsbrevet i foråret 2022. I tilsynet kommer konsulenter fra forvaltningen og kigger på, om den pædagogiske praksis passer til børnene, og om alle børn har mulighed for at trives og udvikle sig. Formålet med tilsynet er, at ledelse og medarbejdere får viden om, hvad der er vigtigt at arbejde (mere) med i dagligdagen.

En af de ting, konsulenterne blandt andet kigger efter, er omgangstonen mellem børnene og mellem børn og voksne. Og netop det dykker vi ned i dette nummer af nyhedsbrevet. Bandeord og andet frækt og farligt sprogbrug er virkelig spændende for de fleste børn. Men hvordan hjælper vi dem med at lege med det – uden at det tager overhånd – og hvordan kan vi reagere, når vi bliver mødt af børn, som fx kalder os noget, som vi ikke bryder os om?

 

Tusind tak til bestyrelsesformand Liva Lund Sørensen

I nyhedsbrevet er også en afskedssalut fra Liva, som lige om lidt ikke længere har børn i dagtilbuddet og derfor takker af som formand for dagtilbudsbestyrelsen. Det har absolut været en stor fornøjelse at samarbejde med hende gennem alle mine år som dagtilbudsleder i Holme-Rundhøj. Hun er gået til opgaven som talerør og repræsentant for alle jer forældre i dagtilbuddet med stort engagement og en ordentlighed, som er sjældent set. Tusind tak Liva for det store arbejde til gavn for forældre, medarbejdere og børn.

Jeg ser frem til at komme godt i gang med en ny bestyrelse (jeg krydser fingre for gengangere) og ny formand efter sommerferien.

 

Tilbage er blot at ønske god sommer til jer alle.

Mette Guldager,

Dagtilbudsleder

Billeder fra Hørhavedagene i maj hvor kommende skolebørn fra alle afdelinger var samlet. 

Børnene deles op i grupper alt efter hvilke skoler, de skal på (markeret med farven på vesten.) Børnene deles op i grupper alt efter hvilke skoler, de skal på (markeret med farven på vesten.)

Basen er ved en shelterplads, men både eng, skov og strand udforskes over de to dage.  Målet er, at de kommende skolekammerater lærer hinanden at kende og øver sig i at være sammen med børn og voksne, de ikke kender. 

Hvad gør vi, når sprogblomster bliver til kaktusser?

Det er fantastisk at følge børns udvikling – blandt andet når de får mere og mere sprog. De smil og grin, det kan give os når de kommer med små sprogblomster, som vi måske endda skriver ned for at gemme dem til konfirmationstalen. Men hvad gør vi, hvis sprogblomsterne – særligt i børnehaven - udvikler sig til kaktusser, som både børn og voksne stikker sig på og bliver kede af? Hvordan kan I afhjælpe det grimme sprog derhjemme – og hvad kan vi gøre i fællesskab? I Holme Børnehus har de sat fokus på problemet i samarbejde med forældregruppen – de deler her deres gode råd.

Hvis du er forælder til et børnehavebarn, har du med garanti hørt mindst ét ord komme ud af barnets - eller en kammerats - mund, som du syntes var upassende. Og ikke bare ’prut’, ’numselort’ eller ’tissemand’. Mere i stil med ’fucking’, ’kælling’ eller ’idiot’.  Du undrer dig, for sådan taler I ikke derhjemme.

I Holme Børnehus’ børnehave var det blevet et tiltagende problem med det grimme sprog mellem børnene, og de besluttede derfor at gøre noget ved det. De skrev til forældrene og bad om at de hjalp til med at ændre børnenes sprog – både det verbale og det kropslige.

”De lærer jo altså ikke de ord af os voksne i børnehaven. Og forældrene siger, at de heller ikke er hjemme hos dem selv. Men det er et fælles problem, som vi skal arbejde sammen om at løse,” fortæller Lene Wittendorf, som er pædagog hos de ældste børnehavebørn.

Kom med forslag til andre ord

I børnehaven har de arbejdet med det på en ugentlig samling for aldersopdelte grupper. Her har der været fokus på hvordan man behandler hinanden, hvordan man kan sige fra på en god måde og hvad det gør ved én, når andre taler grimt. Det har de gjort gennem samarbejdsøvelser, spejlbilleder, massage, kigget på ansigtsudtryk og talt om reaktioner ud fra billeder og små historier.

”Vi kunne jo konstatere, at selvom vi påtalte det hver gang, der kom noget grimt ud af deres mund, så hjalp det ikke at sige, at vi ikke ville høre bestemte ord. I stedet har vi fokus på hvad sproget betyder for relationer, og hvad de kan sige eller gøre i stedet for,” forklarer Lene.

Børnehaven har blandt andet bedt forældrene om også at tale med børnene om derhjemme, hvad det gør ved andre mennesker at blive talt til i et voldsomt sprog. Og foreslået at de også giver deres børn forslag til andre ord at bruge, end de grimme de kommer til at sige.

”Somme tider ved børn jo ikke engang, at det er et grimt ord, de bruger. Her kan vi spørge ind til det, forklare at det ikke er gode ord at bruge og så komme med en forslag til et andet ord. Det er en god idé med en anvisning, til det man ønsker, i stedet for bare at sige ’det vil jeg ikke høre’,” siger hun.

Hun peger også på, at vi som forældre kan synes, det er sjovt, når de allermindste siger bandeord. ’Fuck’ er næsten lidt nuttet, når det kommer ud af munden på en to-årig, men pludselig vil vi ikke have det mere, når de bliver lidt større. Det kan være svært at navigere i som barn.

Fokus på hvad grimme ord gør ved andre

I børnehaven er de helt med på, at det også er en del af børns sproglige udvikling at eksperimentere med sproget. De skal næsten alle igennem en fase, hvor de siger prut, tissemand og tissekone for lige at prøve det af. Hvis det tager overhånd, beder de voksne dem om lige at gå lidt for sig selv og sige alle de ord.

Lene understreger, at det, de har fokus på og som de oplever som problematisk, er når børnene begynder at bruge ukvemsord til andre børn eller de voksne, fx i en konflikt. Ord som gør ondt, og som andre bliver kede af at blive kaldt.

”Hvis de bruger de grimme ord overfor hinanden og mod hinanden – eller mod de voksne - skal vi reagere. Det gælder både i børnehaven og derhjemme. Nogen børn afsøger grænser med sproget – og dem må vi gerne sætte. I øvrigt også for andre folks børn,” understreger Lene Wittendorf.

For du har måske også oplevet at blive mødt af en voldsom salut af et af de andre børn i børnehaven. Som forælder bliver man måske lidt paf – og kan blive i tvivl om, hvad der er rigtigt at sige eller gøre. For kan man opdrage på andre folks børn?

”For mig at se, er det helt i orden, at man her viser barnet, at det ikke er OK. Man kan fx sige ”Hej, Ved du hvad – det vil jeg ikke have, at du kalder mig.” Børn har brug for tydelige voksne, og det er helt rimeligt at sætte sin egen grænse overfor barnet,” mener Lene.

Er du dum eller hva’?

I Holme Børnehus har de også opfordret forældrene til at have en opmærksomhed på, hvad børnene ser i Tv, på YouTube og hvilket sprogbrug, der er i de spil, de spiller. For det kan være voldsomt sprogbrug, som børnene oplever i populærkulturen og som de tager med sig i deres eget sprog. Andre gange er det mere uskyldigt.

”På et tidspunkt begyndte en af de store drenge at gå og sige ’Er du dum eller hva’?’ hele tiden. Det reagerede vi selvfølgelig på. Det viste sig, at det var omkvædet fra en ny sang, han havde hørt. Lidt som dengang alle børn gik og sagde håndværkerrøv,” griner Lene med reference til hittet fra BørneMGP i 2013 med omkvædet ’I er alt for gamle, I har håndværkerrøv’ og ICEKIIDS ’ErruDumEllaHvad’.

Så ja – børn samler sprog op alle steder. Og det er vi voksnes ansvar, at hjælpe dem med, hvordan de sorterer I og bruger det, så der ikke er nogen, der stikker sig på det.

Inspiration til at tackle det ’grimme’ sprog 

Spørg om dit barn ved, hvad ordene betyder
Spørg ind til, om barnet ved, hvad ordene betyder. Fx: “Du kaldte mig kælling - ved du, hvad det betyder?” - “Det er faktisk et meget grimt ord for en dame, og det er ikke rart, når du kalder mig det.”

Sæt dine grænser
Sig fra, hvis dit barn bruger ’grimme’ ord som en provokation over for dig. Sig at: “Det vil jeg ikke have, at du kalder mig.” Hvis ordene er rettet mod dig som person, er det vigtigt, at du sætter dine grænser. Prøv om du kan skelne mellem, om fx ’numselort’ bliver sagt for at provokere dig, eller om barnet er ude på pjat og løjer - og måske gerne vil tumle og slås. Så viser du barnet, at ’grimme ord’ ikke er et tabu, men at det er sårende, når de bruges om andre. Det er nyttig viden for barnet, når det skal indgå i fællesskabet med andre børn og voksne.



Fortæl hvad barnet kan sige i stedet
Hjælp barnet med ikke at kommandere med dig. Siger det fx “Gi’ mig bollen!”, kan du f.eks. sige: “Jeg får mere lyst til at hjælpe dig, hvis du siger: “Må jeg få bollen?””

Giv dit barn en reaktion
Når barnet bruger ’grimme’ ord, er det tit fordi, det ønsker din opmærksomhed - enten for at lave sjov eller for at provokere. Barnet afprøver ordenes effekt og søger at opleve en reaktion fra dig. Reager altid på dit barns brug af ’grimme’ ord - enten ved at sætte en grænse eller italesætte, at du hører de ord, dit barn bruger. Du kan fx sige: ’Hold da op din frækkert, sikke nogle ord du kan!’. På den måde viser du dit barn, at det skal være opmærksom på, at ordene er særlige og skal bruges varsomt.

                                                                                                                   Kilde: Sprogeriet.dk

I Jorden Rundt har de for tiden besøg af et kamerahold fra DR, som optager afsnit af 'Børste i vuggestue' til Minisjang. Det kan ses i efteråret.

I Kløverhulen kigger en lille gruppe børn på blade og insekter med en voksen.

I Flyverhøjen har de hver tirsdag besøg af Niels Peter fra Hittepåsomhed. Børnene kigger på en snegl på en plexiglasplade - man kan se dens fod og mund nedefra. 

Nøgleordene har været nysgerrighed og indflydelse

Efter ni år med børn i Holme-Rundhøj Dagtilbud – og lige så mange år i bestyrelsen – starter Liva Lund Sørensens yngste barn i skole til august, og det bliver derfor farvel til bestyrelsesformanden. Hun oplever selv at være vokset med opgaven og ser tilbage på at have gjort sin indflydelse gældende sammen med skiftende bestyrelsesmedlemmer.

Lige siden Liva Lund Sørensens ældste datter startede i dagplejen, har den engagerede mor til to været med i forældreråd og bestyrelse. Hun er vist nærmest typen, der ikke rigtigt kan lade være.

”Jeg er nysgerrig og kan godt lide at være godt informeret om, hvad der sker. Derfor har det været meningsfuldt for mig at sidde med på bestyrelsesniveau, hvor man får en anden indsigt i maskinrummet og reelt kan gøre sin indflydelse gældende på en måde, hvor det kan mærkes helt ude ved medarbejdere og børn,” siger Liva om de mange år, hun har siddet med, hvor det gælder.

Hun har delt bestyrelse med tre forskellige dagtilbudsledere, som hun har oplevet som lydhøre og villige til at indvie bestyrelsen – og i nogle tilfælde særligt formanden – i de udfordringer, de har stået overfor.

Der bliver lyttet til bestyrelsen

Liva husker ikke selv, hvor længe hun egentlig har båret formandskasketten, men det er vistnok 4-5 år. Og da nuværende dagtilbudsleder Mette Guldager gjorde opmærksom på alle de tilbud, der faktisk er til bestyrelsesmedlemmer, gav det for alvor blod på tanden.

”Jeg vil gerne gøre det ordentligt og være godt klædt på til det, jeg har sagt ja til. Derfor har jeg prioriteret at bruge en del tid på arrangementer udenfor bestyrelsesmøderne. Det er fx dialogmøder med rådmanden og arrangementer hos FOLA (Forældrenes Landsorganisation) og Aarhus Forældreorganisation. Det har klædt mig godt på til formandskabet og givet viden og information om både det politiske perspektiv, men i høj grad også hvad det faktisk er, vi kan få indflydelse på som dagtilbudsbestyrelse,” fortæller hun.

Det har blandt andet betydet, at bestyrelsen har udarbejdet en lang række principper for arbejdet i dagtilbuddet og at de har afgivet høringssvar, når Børn- og Unge-forvaltningen har givet mulighed for det.

”Ud over at jeg oplever, at dagtilbudslederen tager vores input alvorligt, så har jeg også en oplevelse af, at de høringssvar faktisk bliver læst og lyttet til. Et af de seneste handlede om den nye model for tilsyn – og den blev faktisk korrigeret på baggrund af de svar, der kom fra mange bestyrelser. Jeg synes, det nytter noget,” siger Liva.

Manglende kontinuitet udfordrer

Hun har også været glad for de mange drøftelser og erfaringsudvekslinger, der har været på tværs af afdelingerne. Det har givet gode idéer, inspiration og andre perspektiver end ens egne. De senere år har der desværre været en tendens til, at det er svært at rekruttere medlemmer til bestyrelsen. Nogle afdelinger har valgt at dele posten mellem flere i forældrerådet.

”Det har været en udfordring for kontinuiteten i arbejdet. Det er svært at fortsætte noget, når der sidder nye medlemmer næste gang, vi skal drøfte samme emne igen; fx et princip. Vi har fire møder af halvanden time om året, så det er ikke en massiv mængde af tid, der skal investeres. Mit håb for den kommende bestyrelse er derfor, at det bliver en stabil gruppe; for så kan man faktisk nå langt,” fastslår Liva Lund Sørensen.

Den nye bestyrelses sammensætning kender vi først i september, når alle afdelinger har haft valg til forældrerådet. Det er også først her, der bliver valgt en ny formand.

”Den nye formand skal have lyst til at udtale sig på bestyrelsens vegne og være klar til løbende dialog og sparring med dagtilbudslederen og forældre. -Og en journalist i ny og næ. Men er man det, er det en spændende opgave, hvor jeg personligt også er blevet klogere på mig selv og mine egne evner undervejs,” fortæller den afgående formand, som ønsker god vind til den nye bestyrelse og takker for samarbejdet og tilliden.