Inspiration og information til forældre

i Holme-Rundhøj Dagtilbud

Efterår 2021

Kære forældre i Holme-Rundhøj Dagtilbud,

Efter halvandet år med nedlukninger og periodevis hjemsendelse af stuer og i nogle tilfælde næsten hele afdelinger og et hav af restriktioner, som har bølget frem og tilbage, er det fantastisk, at vi nu endelig oplever en noget nær normal (pre-corona) dagligdag. Både i livet og samfundet generelt, men i særdeleshed for os i dagtilbuddet.

Det betyder, at den pædagogiske hverdag igen er oppe i et mere normalt gear, hvor aktiviteter med fokus på leg og læring og fællesskaber på tværs til glæde for store og små igen er i gang. Ja, vi har endda kunnet invitere jer forældre til sommerfester og forældremøder – det er skønt!


Nye forældreråd og bestyrelser

I den forbindelse er der valgt nye forældreråd, der typisk er en skønsom blanding af nye og mere erfarne forældrerødder. Af dem bliver der valgt en repræsentant til dagtilbudsbestyrelsen fra hver afdeling. Det seneste år har været noget anderledes i bestyrelsen, idet vi har mødtes virtuelt. Det kan slet ikke det samme som at mødes ude i afdelingerne tæt på den hverdag, vi forholder os til, men det er alligevel lykkedes os at holde givende og aktive møder. Så jeg vil gerne sige et stort tak til den afgående bestyrelse for året, der er gået – I har gjort det godt! Og så ser jeg meget frem til at starte samarbejdet med den nye, som netop har konstitueret sig med Liva Lund Sørensen fra Børnehuset Tulshøjvej 5 som genvalgt formand.


Færre fotos til jer - mere tid til børnene

Siden sidste udgave af forældrenyhedsbrevet er vi overgået fra BørneIntra til Aula som vores kommunikationsplatform til jer forældre. Det har ikke været uden bump på vejen – blandt andet er komme-gå-systemet lidt mindre logisk for både jer og os at bruge, og vores muligheder for at hjælpe jer er begrænsede. Den gode nyhed er, at der sker ændringer i systemet fra november, som bør lette brugen.

Som vi havde varslet, har brugen af Aula betydet, at vi deler langt færre billeder fra hverdagen, end I var vant til. Hovedårsagen til dette er, at vi pt. i Aula skal ’tagge’ billeder af genkendelige børn. Det bunder i GDPR-reglerne, hvor billeder betragtes som personoplysninger. Det tager lang tid for medarbejderne at gennemgå billeder og ’tagge’, når de lægges på Aula. Derfor har vi besluttet, at vores tid er bedre brugt sammen med børnene – end med at sende mange billeder til jer forældre.

Samtidig har vi i Aarhus Kommune fået en dagtilbudsaftale omkring medarbejdernes arbejdstid, som træder i kraft pr. 1. januar 2022. Her skal vi ret minutiøst planlægge vores tid ’med børn’ og ’om børn’ (som fx kan være at lægge fotos/video/tekst på Aula) – og her vælger vi at prioritere mest mulig tid med børnene.


Styrket fokus på sprog

Vi har i dagtilbuddet besluttet at skærpe vores fokus på sprogarbejdet for en periode. Det er der to mål med: 1) At alle børn i vores dagtilbud skal have et alderssvarende sprog ud fra deres forudsætninger og 2) at alle børn skal opnå frit skolevalg – også dem, hvor der tales et andet sprog end dansk i hjemmet.

Det kommer I til at høre meget mere til – ikke mindst fordi, at I som forældre er de allervigtigste, når børnene skal udvikle sprog og ordforråd. Se evt. allerede nu inspiration fra nyhedsbrevene fra både forår 2020 og sommer 2020.

Ny retningslinje for søvn

Denne udgave af nyhedsbrevet har fokus på søvn. Børns søvn er altafgørende for deres udvikling og velbefindende og for lidt eller for dårlig søvn kan hæmme barnets vækst, immunforsvar, koncentration og indlæringsevne. Derfor har vi i dagtilbuddet udarbejdet retningslinjer for børns søvn hos os – og vil gerne udfolde dem lidt for jer i dette nyhedsbrev, hvor der er også er inspiration til at få gode søvnrutiner derhjemme.

God læselyst,

Mette Guldager, Dagtilbudsleder

Nok søvn giver overskud til hverdagen

Dagtilbuddets nye retningslinje for søvn er blevet til med afsæt i erfaringer fra hverdagen med de 0-6-årige - og søvnforskningen. Som forældre vil I måske ikke opleve, at den ændrer noget i det, I allerede kender – den er primært en forklaring på, hvorfor vi gør, som vi gør – og hvorfor samarbejdet med jer også her er vigtigt.

Forklaringen på, hvorfor vi i dagtilbuddet har fokus på børns søvn, er egentlig ret enkel. Det har vi, fordi veludhvilede børn har overskud til en hverdag, hvor der sker en masse og hvor de hele tiden lærer og oplever noget nyt. Under søvnen bliver alle de indtryk vi får nemlig bearbejdet. Det betyder, at søvnen har en stor indvirkning på koncentrationsevnen og hukommelsen og dermed også på børnenes indlæring.

”Den nyeste forskning viser, at børn sover det, de har brug for. Derfor vækker vi som udgangspunkt ikke børnene; de vågner nemlig af sig selv, når hjernen er færdig med at bearbejde indtryk og sansepåvirkninger. Hvis vi vækker dem, oplever vi pylrede og trætte børn, som har meget behov for tæt voksenkontakt og ikke er klar til resten af dagen,” forklarer pædagogisk leder i Flyverhøjen, Rikke Dollerup, som har været en af initiativtagerne til at få retningslinjerne nedfældet på skrift.

Søvnrytmen kan vendes i samarbejde

Personalet oplever jævnligt, at forældre tror, at hvis barnet sover længe til middag, kan det ikke sove om aftenen. Men de to ting hænger ikke sammen, og ofte skyldes det for lidt søvn eller uhensigtsmæssige søvnvaner, når et barn har svært ved at falde i søvn om aftenen. I stedet kan det være, at der skal flyttes lidt på tidspunktet for middagsluren.

”Det er ofte et spørgsmål om at rykke barnets lure i dagens løb, hvis der skal vendes en uhensigtsmæssig søvnrytme, så det passer bedre til barnets søvnbehov. Det samarbejder vi gerne med forældrene om at vende, og det kan tage omkring tre uger at ændre en rytme med små skridt, så vi skal væbne os med tålmodighed. Og så skal vi huske, at i nogle perioder sover børnene godt og i andre perioder knap så godt, og især hos børn kan det gå op og ned i perioder.” siger Rikke.

Fortæl hvis nattesøvnen har bøvlet

I det hele taget er det vigtigt, at alt omkring barnets søvn foregår i et samarbejde mellem forældre og personale. Og at fokus både hjemme og i institutionen er på, hvordan barnet har det fremfor at fokusere på antallet af timer, barnet har sovet. Hvis barnet er frisk og klar til dagen, har det fået søvn nok.

”Derfor vil vi også gerne have besked, hvis barnets søvn har været anderledes om natten, for så ved vi i dagens løb, at det måske kan være forklaringen på, at barnet ’er lidt ved siden af sig selv.’ Måske skal barnet så have en ekstra lur – eller vi sørger for at putte lidt tidligere end normalt. På samme måde kan forældrene forvente at få besked, hvis noget ved søvnen har været anderledes i dagens løb. Så ved de, at det nok er forklaringen på, at barnet sidder og falder i søvn over aftensmaden,” fortæller den pædagogiske leder.


Søvnbehovet ændrer sig

Igennem de år, barnet er i vuggestue/dagpleje og børnehave, sker der flere gange ændringer i barnets søvnbehov. Det nye vuggestuebarn skal sove en del mere end det store børnehavebarn. Men selvom luren måske egentlig er droppet, kan der godt alligevel være behov for én på øjet.

”Der er altid nuancer i forhold til nattesøvn og aktivitetsniveau. Hvis barnet har været på gåtur hele formiddagen og løbet op og ned ad bakker, så kan det godt være, at der alligevel lige er brug for en lur efter middagsmaden, selvom den egentlig var droppet. Oplevelserne skal lige bearbejdes under søvnen, så der er energi til resten af dagen,” slutter Rikke Dollerup.


Herunder kan du læse vores retningslinjer for børns søvn i dagtilbuddet:

Retningslinjer for søvn i Holme-Rundhøj Dagtilbud.pdf

Søvn giver Superpower til både børn og voksne

Dagtilbuddets nye retningslinjer for søvn, tager naturligvis afsæt i dagligdagen hos os. Den er blevet til ud fra et ønske om, at barnet har energi og overskud til en aktiv dag, hvor barnet trives – også derhjemme. Derfor vil vi gerne samarbejde med jer om at etablere gode søvnrutiner døgnet igennem.


Søvn er – både for børn og voksne – nøglen til en hverdag, hvor vi ’hænger sammen’. Faktisk er søvn med den engelske professor og søvnforsker Matt Walkers ord vores Superpower. Mange af hjernens og kroppens funktioner er nemlig afhængige af søvnen. Søvn er vigtigt for at kroppen fungerer, idet det er her, kroppens væv og organer genopbygges. Søvnen giver hjernen mulighed for at lukke af for ydre påvirkninger og giver den ro til at bearbejde og lagre de oplevelser og den læring, vi har fået i dagens løb.

Der er derfor mange gode grunde til at give barnet gode sovevaner – og hjælpe det med at sove nok. Jo bedre nattesøvn til børnene – jo bedre nattesøvn til jer som forældre. Det er ren win-win, for hvem vil ikke gerne have Superpower?!

Vi deler derfor Sundhedsstyrelsens anbefalingerne herunder – måske kan I blive inspireret til endnu bedre søvn for både store og små.

Putteritualer og faste søvnvaner giver barnet tryghed

Det er en god idé at etablere et putteritual, som forbereder barnet på søvn. Det skal være hyggeligt, og I hjælper jer selv, hvis I ikke gør det for omfattende – det skal helst ikke tage mere end 10-15 minutter. Hvis det bliver for langt, er der mindre sandsynlighed for, at I har lyst til at gennemføre det hver aften – i flere år.


Måske har I allerede et putteritual, men det fungerer ikke rigtigt for jer. Måske er det blevet for langt – eller aktivitetsniveauet er for højt. Så kan I justere det i små bidder. Lav ikke alt om på en gang, men start med fx over en periode på 2-3 uger at ændre på én ting, inden I laver om på mere. Ritualer tager tid både at opbygge og ændre.

  • Putteritualet kan fx bestå af tandbørstning, godnathistorie og vuggevise. Det må gerne være den samme vuggevise hver aften – det er netop gentagelserne i putteritualet, der gør det trygt og genkendeligt for barnet.

  • Vær rolig omkring barnet og skru ned for lys, lyd (fx tv og anden skærmaktivitet) og aktivitetsniveau i en times tid, før barnet skal sove. Det er med til at gøre barnet døsigt og signalere sengetid.

  • De færreste børn sover med det samme, de bliver lagt hen. Vær tålmodig, og afvent roligt, at barnet falder i søvn.

  • Efter putteritualet kan I sidde og holde barnet i hånden, indtil det sover. Eller I kan gå ud af rummet, når I har gennemført putteritualet og afvente, at barnet falder i søvn selv.
    Hvad, I vælger, afhænger af, hvad I synes er hyggeligt, og hvad barnet har brug for. Tal med hinanden om, hvad der er bedst i jeres familie.


Hvis barnet ikke vil sove

Der kan være mange grunde til, at barnet sover uroligt. Ofte er problemet forbigående, og søvnen vender hurtigt tilbage, når barnet kommer ind i en roligere periode. Undertiden står søvnproblemerne på i meget lang tid, og det kan være ganske opslidende.

Lad så vidt muligt barnet blive i sin seng, imens du trøster og beroliger det, hvis det vågner og græder eller har svært ved at falde i søvn. – Eller bliv i hvert fald i soveværelset/børneværelset. På den måde laver du så lidt postyr som muligt, så barnet ikke tror, at det er dag og tid til at stå op. Måske går glip af noget inde i stuen, men tiden i soveværelset er givet godt ud, hvis du skal have held med at få barnet til at sove og give det gode sovevaner.

I perioder, hvor barnet vågner om natten, er det en fordel, hvis I kan skiftes til at tage ‘nattevagten’, så begge forældre kan få en uforstyrret nattesøvn en gang imellem.

Sådan kan I hjælpe barnet til bedre søvn

  • Giv barnet et varmt bad. Kroppen bliver rolig og afslappet, og barnet bliver dejligt søvnig af det.

  • Tjek, at barnet er tilpas mæt, at bleen er tør og ikke strammer, at tøjet er tilpas lunt og løst, og at der tilpas temperatur i rummet – ca. 18-20 grader.

  • Sørg for, at barnet sover tilpas i løbet af dagen i forhold til sin alder – husk dialogen med personalet på stuen.

  • Lad barnet geare ned i god tid inden sengetid. Et roligt putteritual kan hjælpe barnet med at indstille sig på søvnen. Det er ikke en god idé med vilde lege eller heftige aktiviteter lige før sengetid.

  • Dagslys er med til at regulere døgnrytmen. Sørg for, at barnet kommer ud i lys og luft i dagtimerne, og dæmp lyset indendørs, når sengetiden nærmer sig.

  • Vær opmærksom på, om barnet er inde i en periode, hvor det trænger til, at I bliver i rummet, imens det falder i søvn, fx efter start i vuggestue/dagpleje, sygdom eller flytning.

Anbefalingerne er baseret på udgivelsen ’Sunde børn’ fra Sundhedsstyrelsen og Matt Walkers bog 'Derfor sover vi'.

Husk at bruge dit forældreråd – og bestyrelsen

Hvert år i september mødes en ny dagtilbudsbestyrelse og konstituerer sig. I år var ingen undtagelse og den genvalgte formand Liva Lund Sørensen, som er forælder på Tulshøjvej 5, fortæller her lidt om året der kommer. Desuden opfordrer hun alle forældre til at gøre brug af det lokale forældreråd. Både i forhold til afdelingen, men også i forhold til de ting, det lokale bestyrelsesmedlem kan bringe videre til dagtilbudsbestyrelsen.

Sidste år tog bestyrelsen hul på arbejdet med at lave principper for dagtilbuddet og fik blandt andet færdiggjort ’princip for forældresamarbejde i dagtilbuddet’.

”Noget af det bestyrelsen vil fokusere på i det kommende år, er at fortsætte med at udarbejde principper, og så skal vi gøre en indsats for at de kommer ud til alle forældre i institutionerne via forældrerådene,” fortæller den genvalgte formand Liva Lund Sørensen.

Minimumsnormering på dagsordenen

Allerede sidste år talte bestyrelsen om, at den bedste opstart for en ny bestyrelse, vil være at få forståelse for, hvad deres opgave egentlig er. Hvad kan de få indflydelse på – og hvad er ikke deres bord.

”Vi skal derfor have arrangeret at Julie Helbak, som er fra Børn og Unges HR-afdeling og har stor viden på området, kommer og fortæller os om bestyrelsens rolle i dagtilbuddet. Vi planlægger et lignende oplæg om arbejdet i forældreråd. Det opfordrer jeg selvfølgelig alle medlemmer af forældrerådene til at deltage i, når det kommer,” siger hun.

Den nye budgettildelingsmodel for dagtilbud, som skal fordele de tildelte penge til de vedtagne minimumsnormeringer, skal også på dagsordenen.

”Vi kommer til at dykke lidt ned i minimumsnormeringer, og hvordan de afsatte penge bliver brugt i vores dagtilbud, og så bliver vi forhåbentlig sammen klogere på til vores næste møde, hvad der derudover interesserer den nye bestyrelse, og dermed også hvad vi dykker yderligere ned i,” forklarer Liva.

Brug det lokale forældreråd

Dagtilbudsbestyrelsen består af én forældrerepræsentant fra hver institutions forældreråd og alle institutioner er således repræsenteret. Forældrerådet skal sikre, at forældrene har indflydelse på hverdagen i den enkelte institution, og fungerer desuden som sparringspartner for dagtilbudsbestyrelsen.

”Jeg vil gerne komme med en opfordring til alle forældre, om at bruge både deres lokale forældreråd, men også bestyrelsen, hvis de har noget på hjerte, som de gerne vil have, at vi skal være undersøgende på. Bestyrelsen er primært forældrebaseret, og vi har derfor en stor interesse i glade forældre og børn i vores institutioner”.

På Aarhus Kommunes hjemmeside er der masser af information om, hvad opgaven er for hhv. forældreråd og bestyrelse, hvis du vil vide mere.

Forældrerepræsentanter i dagtilbudsbestyrelsen 2021/22:

  • Tulshøjvej 5 Liva Lund Sørensen (formand)

  • Flyverhøjen Palle Skytte Helgren-Nielsen (næstformand)

  • Holme Børnehus Camilla Rau Salsgaard

  • Vuggestuen 65 Kristina Sloth Nielsen

  • Kløverhulen Lára Lárusdóttir




  • Dagplejen Niels Kristian Schjødt

  • Elverhøj Kamilla Kristi Skimmeland Kalvenes

  • Holmetræet Chanette Erdmann Slyngborg

  • Jorden Rundt Louise Nygaard Kristensen