Inspiration og information til forældre

i Holme-Rundhøj Dagtilbud

Forår 2020

Hilsen fra dagtilbudslederen

Kære forældre i Holme-Rundhøj Dagtilbud,

Vi har haft et forældre-informations- og inspirationsbrev i støbeskeen i et stykke tid. Det er blandt andet affødt af kravet i den styrkede pædagogiske læreplan om forældresamarbejde om børns læring. Det meste vil foregå gennem de enkelte afdelinger, men det giver også god mening, at vi som samlet dagtilbud kommunikerer til jer om, hvad vi laver - og ikke mindst, hvordan I selv kan bidrage derhjemme.


Sidstnævnte er blevet ekstra aktuelt i disse dage, hvor stort set alle børn er hjemme på grund af corona-lukningen. Derfor har vi ændret lidt på det planlagte indhold og kommer med ekstra idéer til, hvor der er masser af læringspotentiale i hverdagen.


Er du forælder til et skolebarn, har du måske allerede set artiklen "10 hyggelige familieaktiviteter som (også) kan lære dit barn noget" fra 'Skole og Forældre's magasin Skolebørn. Den tager naturligvis udgangspunkt i netop skolebørn, men med en justering vil mange af idéerne sagtens kunne bruges til vuggestue- og børnehavebørn.

I artiklerne herunder er der også inspiration til al den læring og sprogstimulering, der er i hverdagens små gøremål - og links til Aarhus Kommunes READ-materiale, som guider til, hvordan vi kan gentænke den måde, vi læser højt for vores børn.

Jeg vil også gerne lige slå et slag for Sundhedsstyrelsens 4 gode råd om at tale med børn om corona. Se videoen herunder:

Og så vil jeg egentlig bare ønske god fornøjelse med læsningen af vores første informations- og inspirationsbrev, hvor I kan læse om:


  • Al den læring og sprogstimulering der i hverdagens gøremål

  • Dagtilbuddets folder om selvhjulpenhed

  • Inspiration og guides til at læse med dit barn på en (måske) ny måde

  • At vores skolebørn mødes hele foråret for at give tryghed før skolestart

  • Dagtilbudsbestyrelsens arbejde med principper for alle afdelinger


Pas nu godt på hinanden derude!

Mette Guldager,

Dagtilbudsleder


Hverdagens bøvl er fuld af vigtig læring

I dagtilbuddet laver vi masser af planlagte aktiviteter ude og inde, tager på tur og leger på livet løs. Det er der masser af læring og udvikling i. Men det er i mellemrummene, at den vigtigste læring, der gør børnene til selvstændige og kompetente mennesker, sker. Den gode nyhed er, at det alt sammen også foregår hjemme, så I har som forældre de bedste muligheder for at støtte op. Det underlige er, at den bedste hjælp fra vi voksnes side – er ikke at hjælpe!

Som forælder kan vi godt blive overraskede over, hvor hurtigt det pludselig går med vores lille baby, som ikke længere er helt hjælpeløs. De begynder pludselig at kunne en masse ting selv – og så er det en god idé faktisk at lade dem gøre det selv. – I starten med noget hjælp.

”Et godt råd er at gribe barnets interesse – egentlig uanset barnets alder. Hvis det viser interesse for at gribe skeen, gå på toilet eller for at tage tøj på, så hjælp endelig barnet med at komme i gang med det,” siger Mette Birkegaard Sørensen, som er krops- og bevægelsesvejleder og pædagog i Kløverhulen.

Hun har sin daglige gang i vuggestueafdelingen, og her er børnene tidligt i gang med selv at hjælpe til. Fra omkring 1-års-alderen kravler børnene for eksempel selv op på Trip-Trap-stolen – som i øvrigt ikke har bøjle på, så snart de selv kan kravle op.

”Vi mader de allermindste, men de prøver også selv, for de vil gerne bare sidde med skeen i hånden. Og så kommer det lige så stille. Og ja, det sviner lidt – men de bliver så stolte, når de kan gøre ting selv,” forklarer Mette.

Forklaringen ligger i hjernen

At de ikke mestrer kunsten at ’spise pænt’ lige med det samme, skyldes hjernens udvikling. At spise er en automatiseret handling hos os voksne. Barnet er ved at opbygge et kropsskema i hjernen, hvor det får styr på, hvordan de forskellige kropsdele er placeret i forhold til hinanden. Barnet er også ved at lære, hvor meget fart der skal på skeen for at ramme munden, og hvordan skal jeg egentligt holde på den? Og sådan gælder det alle de ting, vi voksne gør uden besvær: Barnet skal træne, øve og forfine de samme bevægelser i op imod 10.000 timer for at visse bevægelser er automatiseret. Og hver gang barnet øver sig og gentager en bevægelse, styrker det både barnets opfattelse af sin krop og dets identitet.

”Det er derfor, vi taler om, at vi kan ’stjæle’ læring fra børnene, når vi gør tingene for dem. De har brug for hvert et skridt og hver en bevægelse,” fortæller krops- og bevægelsesvejlederen.

Børnene kan hjælpe med det meste

Ud over selv at spise, øser selv vuggestuebørnene også selv maden op og hælder vand i glasset fra en lille kande uden så meget vand – så går det ikke så galt, hvis noget nu ender ude på bordet.

”Børnene stiller også selv tallerken og glas på rullebordet, når de har spist og tørrer mund og hænder med en fugtig klud – dog ofte med en eftertørring fra en voksen,” griner Mette.

I børnehaven er det en fast opgave hver dag, at to børn hjælper med at sætte service og mad på rullebordene, køre det ind på stuen og dække bordet, så det står klar til at sige vær så god, når kammeraterne har vasket hænder og er klar til at spise frokost.

Også på puslebordet får selv de mindste mulighed for selv at hjælpe til. De kravler selv op på hæve-sænke-puslebordet, de tager selv en ble i skuffen, de løfter selv numsen når ble og undertøj skal af og på, og de hjælper med tøjet, hvor de kan.

”Det kan være at tage strømperne af, hive huen af eller selv putte armen ind i trøjen på ærmet – de hjælper til, hvor de kan. Måske ’starter’ vi lynlåsen, og så hiver de den selv op. Og så snart de selv står og går, skifter vi tissebleer, hvor de selv står på gulvet. Der kan de hjælpe endnu mere til,” forklarer Mette.

Alle de dagligdags gøremål er desuden fulde af muligheder for at stimulere barnets sprogudvikling, for der er jo sprog i alt.

I dagtilbuddet sætter de voksne for eksempel ord på de ting, barnet gør – eller som de gerne vil have, at barnet selv hjælpe med til; fx: ”Nu skal du stikke armen ind i ærmet på jakken.” De har også opmærksomhed på, at det udvikler barnets ordforråd, når vi ikke bare taler om sko, men også om sandaler, støvler, klip-klapper, løbesko, hjemmesko – eller benævner lynlåsen, knapperne, velcroen og snørebåndene.

Det er en hjælp til både børn og personale

Ud over at det styrker børnenes selvværd og selvstændighed, når de selv kan, har det i dagtilbuddet også et andet formål. -Nemlig at skåne personalet for unødige løft og vrid i kroppen. Efterhånden har næsten hele personalegruppen været på efteruddannelsen ’Løft og leg’, som har fokus på netop den win-win- situation, det er, når medarbejderne både skåner kroppen og hjælper barnet til at styrke sin motorik og kunne selv.

Det er også dét, der ligger bag, når alle afdelinger beder forældrene om ikke at aflevere børnene til en medarbejders favn, men til én der sidder ned på gulvet eller fx i en sofa. Det skåner medarbejderens ryg, men det giver også barnet mulighed for selv at kravle eller gå væk, når de er klar til at udforske dagen.

”Vi opfordrer også til, at børnene selv går ind og ud af vuggestuen, så snart de selv kan. De kan endda bære en lille taske eller madpakken, så de også oplever at hjælpe til. Men selvfølgelig – hvis det er sidst på eftermiddagen og de er dødtrætte, så er det måske ikke lige dér. Både vi og forældrene skal jo vurdere situationen og barnet hele tiden,” slår vejlederen fast.

Bøvlet er vigtigt i sig selv

Både i sit arbejde – og i privaten, hvor hun har en dreng på godt et år – er der tidspunkter, hvor der er god tid til at lade børnene gøre alting selv. -Og der er tidspunkter, hvor der er brug for at tingene går lidt hurtigt.

”Men det er er virkelig hverdagslæring, som det er værdifuldt for barnet, at vi giver høj prioritet både her i institutionen og derhjemme. Sommetider bruger vi længere tid på at børnene komme i flyverdragt, støvler, handsker og hue, end vi har tid på legepladsen. Men tøjbøvlet er så fuld af læring, så vi betragter det som en vigtig aktivitet i sig selv,” siger Mette.


For et par år siden så de fleste forældre nedenstående video 'Så lad dog barnet gøre det selv' på et forældremøde.
Den er stadig super-aktuel og understøtter artiklens pointer, så se den endelig (igen):

Dagtilbuddets folder om selvhjulpenhed

I Holme-Rundhøj Dagtilbud har vi lavet en folder til jer forældre, som forklarer mere om selvhjulpenhed.

Hvorfor er det vigtigt for både børn og personale?

Og hvordan kan I hjælpe både os og jeres børn - hjemme og i dagtilbuddet?

I finder den på linket under billedet af forsiden - og vil også kunne få den i papirudgave i dit barns afdeling, når vi ses igen.


Find desuden inspiration til hverdagslege,
som styrker barnets motorik på
Kroppenpåtoppen.dk

READ - få ny inspiration til at læse med dit barn

Som nævnt i artiklen om barnets selvhjulpenhed, kan du som forælder gøre en stor forskel for dit barns sproglige udvikling i den almindelige hverdagssamtale med dit barn, hvor du sætter ord på, hvad du og barnet gør.

Men også den gode hyggestund med en bog, kan præge barnets sprog. Forskning viser, at når du og dit barn læser sammen dagligt og taler om det, I læser, støtter du samtidig dit barns sproglige udvikling, lyst og kendskab til bøger.

For at hjælpe forældrene på vej, har Aarhus Kommune produceret materialet READ. Det er en taske med en håndfuld bøger og inspirationsmateriale til forældre. Men også uden READ-tasken er der masser af inspiration til, hvordan du kan læse med dit barn. Læsning er hyggeligt, og bogen skaber fælles opmærksomhed og nærvær mellem dig og dit barn.

READ-materialet er målrettet forskellige aldersgrupper. Der er både film og vejledninger, som giver inspiration til læsningen:

For dig med 0-3-årige børn:

For dig med børnehavebørn:

  • Se film på dansk om læsning med børnehavebarnet her:



Her finder du desuden dagtilbuddets folder
'Barnets sprog - en fælles sag'

En god skolestart begynder i børnehaven

I august 2020 sender vi 113 børn fra syv afdelinger i Holme-Rundhøj Dagtilbud videre til skolestart i 0. klasse. Til den tid kender langt de fleste allerede en masse af de andre børn på 0. årgang. Allerede i januar går arbejdet med en god overgang nemlig i gang. Det involverer veste i tre farver, en masse besøg på nabo-legepladser og to dage med sjove udfordringer under åben himmel i Hørhaven.

59 børn i blå, grønne og røde veste myldrer rundt på Elverhøjs legeplads. De kommer ud i hver en krog, bag hver en busk og løfter hver en sten i deres jagt på de 15 små stykker træ med et tal på. Det er nissen, der har gemt dem – og nu er der brug for deres hjælp til at finde dem igen og lægge dem i den rigtige rækkefølge.

Det er kommende skolebørn fra Jorden Rundt, Tulshøjvej 5 og Holmetræet, som er på besøg. Samtidigt mødes skolebørnsgrupper fra de øvrige afdelinger i Holme Børnehus. Det bliver ganske enkelt for mange børn på legepladsen, hvis alle 113 samles ét sted.

Kendskab giver tryghed

Det er anden gang, at børnene møder hinanden – og det kommer til at ske to gange mere, inden hele flokken tager i Hørhaven to hele dage i maj. Sådan har det været i mange år efterhånden – og det er en ubetinget succes.

”Det er en god måde for børnene at lære deres kommende skolekammerater at kende lige så stille. Målet er, at de får kendskab til hinanden, fordi det giver tryghed og genkendelighed, når de starter i den nye verden, som skolen jo er,” fortæller Susanne, som er pædagog i Holmetræet og ansvarlig for skolebørnsgruppen.

Hun uddyber, at der kan være bekymring hos både forældre og børn, når der er få børn i børnehaven, som skal starte i skole. Men gennem skolebørnenes mange møder, finder børnene ofte ud af, at de kender nogen fra gymnastik eller svømning – eller også kommer de til at kende nogen nye. Og så er det slet ikke så farligt længere; der er jo allerede venner i den nye skole.

Hovedparten af børnene skal gå på de to skoler i distriktet: Holme Skole og Rundhøjskolen. Men der er også en gruppe, som skal på andre skoler; de fleste fordi de bor i et andet skoledistrikt.

”Det viser sig, at der næsten altid er mindst én, som skal på samme skole som dem. Så kender de nogen, når de skal starte – og vi kan fortælle forældrene, at barnet allerede har mødt en ny ven i dagtilbuddet, som skal starte samme sted,” siger Susanne.

Det er svært i starten

Tilbage på Elverhøjs legeplads har børnene måtte opgive at finde den sidste brik – nissen har simpelthen gemt den for godt. Det er i stedet blevet tid til, at børnene skal samle sig i tre grupper: dem med røde veste, som skal gå på Holme Skole, dem med grønne veste, som skal på Rundhøjskolen og dem med blå veste, som skal på andre skoler.

Der breder sig en rød, en blå og en grøn rundkreds rundt på legepladsen og navnerunder og ’banke-bøf’-leg går i gang. For nogen af børnene er det lidt svært, hvis der hverken er kendte voksne eller kammerater i deres egen rundkreds. Men det ændrer sig, fortæller Susanne.

”Bare det at fortælle, hvad man hedder, kan være svært i starten, når man ikke kender alle de andre. Men det ændrer sig efterhånden, som vi lærer hinanden mere og mere at kende.”

Når det er tid til de to dage i Hørhaven, bliver de 113 kommende skolebørn hentet i busser ved børnehaven. I det store grønne område, som ligger i et bakket landskab med en skænt ned til Aarhusbugten, samles børn og voksne ved et lejrområde med bålplads og tre shelters. Det er basen – og herfra udgår små ekspeditioner, lege leges og opgaver løses. Alt sammen i de tre skole-grupper: rød, blå og grøn.

”De to dage i Hørhaven giver virkelig noget godt til børnenes kendskab til hinanden, fordi de mest er sammen med de andre børn, der skal starte på samme skole som dem,” forklarer Susanne, som også giver en forklaring på de tre farver:

” Det er dels noget lavpraktisk for de voksne, at det er nemt at overskue, hvem der hører til i hvilken gruppe, når man har så mange børn samlet. Men det er lige så meget af hensyn til børnene. Når de ser én med samme farve vest som dem selv, ved de med det samme, at det er en af dem, de skal gå i skole med. De kan hurtigt afkode, hvor mange der er, som skal samme sted hen som dem – og det hjælper dem til at få blik for de andre,” siger hun.


Hvordan kan du som forælder hjælpe til at gøre barnet skoleklar?

Meget af arbejdet med at blive skoleklar foregår naturligvis hjemme hos jer forældre. Og ofte vil I høre skolerne fortælle, at det vigtigste for dem, netop er den selvhjulpenhed, som vi arbejder med helt fra vuggestuen. Når barnet starter i skolen, skal de nemlig kunne langt det meste selv. Find evt. råd og inspiration her:


Bestyrelsesformandsskabet:

Det er frivilligt arbejde, som giver mening

Nogen er trænere i idrætsforeningen, andre leder en gruppe spejdere eller er besøgsven på et plejehjem. Og så er der nogen, som gør et stort stykke arbejde for at være med til at skabe de bedste rammer for deres barns dagtilbud – nemlig de forældre, der sidder i forældreråd og bestyrelse. Vores bestyrelse i Holme-Rundhøj Dagtilbud arbejder lige nu med dagtilbuddets overordnede principper – et arbejde der, ifølge formand og næstformand er meningsfuldt for bestyrelsen, men også bliver det for børn og forældre.

”Der er meget arbejde foran os, men nu er vi rigtigt godt i gang – og vi kommer i mål med det første princip næste gang,” siger Liva Lund Sørensen. Hun er formand for dagtilbudsbestyrelsen i Holme-Rundhøj og taler om det arbejde, hun og bestyrelsen er mest optagede af lige nu, nemlig at formulere principper, som gælder for hele dagtilbuddet. Hun er selv forælder i Børnehuset Tulshøjvej 5; de øvrige forældrerepræsentanter i bestyrelsen kommer fra de otte andre afdelinger i dagtilbuddet.

”Det første princip er meget væsentligt for os – det handler nemlig om forældresamarbejde. Det er blandt andet noget om, hvordan vi får inddraget forældrene mere, hvordan vi kan styrke kommunikationen og hvilke krav forældre og institution kan stille til hinanden,” fortæller Liva.

Saglige diskussioner med kød på

Når et princip er vedtaget i bestyrelsen, gælder det for alle afdelinger i dagtilbuddet, men hvert forældreråd og personalegruppe skal arbejde med at få det gjort konkret i egen afdeling.

”De skal tale om, hvordan det så skal se ud hos dem. Hvad er deres styrker, og hvad giver mening at lægge vægt på hos dem,” forklarer næstformand Sara Sloth Faaborg og fortsætter:

”Vi har haft nogle rigtigt saglige og konstruktive diskussioner om det i bestyrelsen, så det tror jeg også, det bliver ude i forældrerådene. Der er i hvert fald basis for nogen diskussioner med masser af kød på.”

Der er et stort engagement

Begge oplever de en bestyrelse med et stort engagement, hvor alle har lyst til at ytre sig og bidrage til samtalen – også selvom både de afdelinger, de repræsenterer og repræsentanterne selv er meget forskellige.”Vi kommer fra mange forskellige brancher og uddannelser og med meget forskellige erfaringer. Nogen har ét, andre har flere børn. Men fælles for alle er, at vi gerne vil gøre en forskel for børnenes hverdag,” siger Sara.

”Det er et arbejde, der giver mening og som batter til noget – og det kommer ud, hvor forældrene kan mærke det. Vi har faktisk meget indflydelse på det her,” supplerer Liva.

Og netop derfor slutter Sara af med en opfordring til, at alle afdelinger sørger for at sende en suppleant, hvis afdelingens repræsentant er forhindret i at deltage i et bestyrelsesmøde:

”En enkelt gang måtte vi gå hjem igen, fordi vi ikke var beslutningsdygtige. Men generelt betyder det jo, at beslutninger og diskussioner bliver mere unuancerede, hvis alle afdelinger ikke møder op og giver deres besyv med. Og det er det simpelthen for vigtigt til,” slutter Sara Sloth Faaborg.


Ud over Sara og Liva sidder følgende forældre-repræsentanter i bestyrelsen:

  • Claes Vester, Dagplejen Holme/Højbjerg

  • Jane Girke Nordlander, Elverhøj

  • Camilla Rau Salsgaard, Holme Børnehus

  • Maria Juhler Maibom, Kløverhulen

  • Christina Ritter Overgaard, Vuggestuen og Børnehaven Holmetræet

  • Kristina Sloth Nielsen, Vuggestuen Rundhøj Allé 65


Hør bestyrelsesformand Liva Lund Sørensen og næstformand Sara Sloth Faaborg fortælle om arbejdet i bestyrelsen: