Fauna litoral detallada

Aquí teniu una explicació més detallada sobre el taller de "Fauna litoral del Mediterrani".

El taller te una durada aproximada d'una hora i mitja i està enfocat a alumnes des de 5è de primària fins a 3r de ESO.

Els primers 5 minuts se solen deixar per a que els alumnes puguin fer una primera observació dels aquaris, veure els peixos i adonar-se'n que cada aquari representa un hàbitat diferent del medi marí i que aquests hàbitats estan posats per ordre de fondària.

A continuació comença una explicació teòrica que dura aproximadament una hora. Els alumnes coneixeran els principals grups d'organismes del medi marí:

Els cnidaris com les anèmones o els tomàquets de mar que destaquen per tenir tentacles urticants.

Els mol·luscs representats entre d'altres pels cargols i els musclos amb la seva closca. Amb una mica de sort es podrà veure el peu musculós dels cargols.

Els crustacis que destaquen pel seu esquelet extern que muden quan necessiten crèixer. Podran observar crancs, gambetes, ermitanys i també les mudes de crustacis que han canviat d'esquelet en quedar-los-hi petit el seu.

Els equinoderms com les butifarres, les estrelles o els eriçons amb el seu esquelet intern i els peus ambulacrals amb els que es desplacen.

Obviament també es parlarà dels peixos, únics vertebrats dels aquaris.

A part de conèixer els principals grups del medi marí, també podran veure com són els hàbitats més típics que hi podem trobar i com els organismes s'adapten a les circumpstàncies que els envolten. Comprobaran com els animals que viuen en el trencant de l'onada com les anèmones o els eriçons s'enganxen fortament a les roques per evitar que les onades se'ls emportin. Com en els fons sorrencs, davant l'absència d'amagatalls, els organismes usen altres tècniques per protegir-se com el camuflatge o l'ensorrament. Se n'adonaran de com en els alguers, davant una major producció d'aliment i la presència de més amagatalls, la quantitat d'essers vius que hi trobem és més alta que en els fons sorrencs amb els que comparteixen substrat. En el coral·ligen, al voltant dels 40 metres, la llum ja no hi arriba i tot i que molts dels organismes que hi trobem puguin semblar algues o plantes: anèmones, coralls, palmeretes... gaire bé tots són animals ja que amb la poca llum que hi arriba ja no es pot fer la fotosíntesi.

Aquest és només un petit resum de tot allò que es pot explicar i es pot veure als aquaris. Es pot parlar de molts altres temes com tècniques d'alimentació, els colors, la reproducció... Si els professors estan interessats en aprofondir més en un tema concret només cal que ho demanin.

Hem de remarcar que les explicacions no sempre seran totes iguals ja que dependran especialment dels organismes dels que disposem en cada moment, però sempre intentem seguir la línea argumental que aquí hem exposat.

Els últims 20-30 minuts es reserven per fer una part del dossier que se'ls hi dona als alumnes. Aquest dossier està pensat per a que els alumnes obtinguin la informció necessària per fer-lo per tres vies diferents: l'observació, la consulta de les dades que hi ha en el mateix quadern i la informació que se'ls ha donat durant la part teòrica.

Aquí teniu un enllaç on podreu trobar i descarregar-vos els dossiers de l'Escola del Mar. Aquest es diu "Fauna litoral del Mediterrani" i és el número 1 de la col·lecció.

Si teniu qualsevol dubte, pregunta o suggeriment podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a:

Telèfons:

933843674

934832838

Adreça electrònica:

escoladelmar@badalona.cat