Sala Josep Uclés

El Carme

A la Sala Josep Uclés El Carme, vinculada al Servei de Cultura de l'Ajuntament de Badalona, hi ha previstes aquest curs les exposicions següents:

IT'S A WONDERFUL LIFE. Poètiques sobre l'adicció

OLGA SINCLAIR

FORJADORS DE LA FESTA


IT'S A WONDERFUL LIFE. Poètiques sobre l'adicció

Lloc i accés: Sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme (Francesc Layret, 78-82, planta -1, Badalona)

Dates: Del 30 de setembre al 28 de novembre de 2021

Entrada: lliure

Horari: De dimarts a divendres, de 16:30 a 20:00; dissabtes, d’11:00 a 14:00 i de 16:30 a 20:00; i diumenges i festius, d’11:00 a 14:00

Aquesta exposició és una iniciativa del Vicerectorat de Patrimoni i Activitats Culturals de la UB i l’Ajuntament de Badalona amb la voluntat d’apropar l’art contemporani i la fotografia a la ciutat de Badalona així com al públic interessat en noves narratives a través de la imatge.

L’exposició revisa, amb poètiques visuals a través de la fotografia i el vídeo, com l’addicció també pot ser una forma d’enfrontament contra els “estàndards socials, generant víctimes derivades de la manca de connexió emocional, individualisme, dislocació global o consumisme”. L’exposició allunya el concepte addicció del sobreentès en l'imaginari col·lectiu per apropar-s'hi d’una manera més poètica, presentant com la necessitat de connexió amb el nostre entorn i els altres ens pot dur a adquirir certes addiccions alhora que confronta l’espectador amb els seus propis prejudicis. El projecte es defineix com una expressió poètica que posa en relleu totes aquestes qüestions, forces internes que poden semblar dicotòmiques, però que es complementen sobre el que és una addicció.

Durant el període expositiu es preveu poder programar diferents activitats complementàries, com són visites guiades i activitats educatives. Per a més informació, podeu visitar la web dels artistes.

Contacte: Servei de Cultura 93 483 28 23

lgarciay@badalona.cat elcarme@badalona.cat


OLGA SINCLAIR

Nascuda a la ciutat de Panamà, República de Panamà, el 1957. Va començar la seva carrera artística sota la tutela del seu pare, el mestre Alfredo Sinclair. A una edat primerenca va participar en una exposició col·lectiva amb un reconegut grup d'artistes panamenys. El 1976 va ingressar a l’Escola d’Arts Aplicades i Professions Artístiques de Madrid, on va estudiar belles arts i va rebre tres anys d’ensenyament de dibuix clàssic als estudis Arjona. Més tard, a Amsterdam, va estudiar els grans mestres holandesos del segle XVIII.

Lloc i accés: Sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme (Francesc Layret, 78-82, planta -1, Badalona)

Dates: Del 17 de desembre de 2021 al 20 de gener de 2022

Entrada: lliure

Horari: De dimarts a divendres, de 16:30 a 20:00; dissabtes, d’11:00 a 14:00 i de 16:30 a 20:00; i diumenges i festius, d’11:00 a 14:00

Parlar de la pintura d'Olga Sinclair és parlar de la seva vida mateixa. Des de molt petita, el seu pare, Alfredo Sinclair, en comptes de obsequiar-amb nines, li va regalar pinzells i un milió de colors. Olga neix i creix en un món creatiu: el taller de pintura del seu pare.

Els quadres que presenta en aquesta exposició posseeixen capes sobreposades de textures i colors, històries interminables que es repeteixen, que ens adverteixen, que ens commouen; sempre en moviment, sempre canviants. Olga és una artista líquida que està innovant en tot moment, no li importa desfer-se d'una fórmula segura, d'una comercialització fàcil; ella flueix, s'arrisca, no ens dóna respostes, no predica veritats absolutes, no ens ofereix una guia. Olga ens dóna plena llibertat per formular les nostres pròpies interpretacions.

D'altra banda, la seva gran tècnica acadèmica la converteix en una artista rigorosa en permanent evolució que es reinventa sense cap por ni temor. La seva gran memòria visual acumulada -els diferents països en els quals ha viscut, tan dispars entre sí: Panamà, Bolívia, Holanda, Espanya o Indonèsia- es veurà reflectida en la seva producció, estimulant la creació de versions enigmàtiques de temes quotidians que envolta a hiperbòliques espirals de color i pinzellades fortes i violentes a la manera de Bacon, en un remolí de passió. Per a més informació, podeu visitar la web de l’artista.

Contacte: Servei de Cultura 93 483 28 23

lgarciay@badalona.cat elcarme@badalona.cat


FORJADORS DE LA FESTA

Una exposició sobre el ritual de la festa a la Sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme (Badalona).

Lloc i accés: Sala Josep Uclés, Centre Cultural El Carme (Francesc Layret, 78-82, 08911 Badalona)

Dates: del 9 de març a l'1 de maig

Entrada: lliure

Horari: De dilluns a divendres, de 16:30 a 20 h; dissabtes, d’11 a 14 h i de 16:30 a 20 h; i diumenges i festius, d’11 a 14 h

Visites concertades: 2 torns al matí, 9.30 a 10.30 h i 11 a 12 h, torn tarda 15.30 a 16.30 h. Reserva al web Agenda Cultural.

L'exposició «Forjadors de la festa» ens ofereix una lectura, de caràcter conceptual i pedagògic, sobre el ritual festiu de Badalona al voltant de les populars Festes de Maig de la ciutat. Centrada en la figura de Sant Anastasi, en contraposició al Dimoni, la mostra fa un repàs de l’origen de la devoció al Sant a Badalona i dels inicis de la Cremada del Dimoni, així com de la seqüència d’actes i entremesos que l’acompanyen la Nit de Sant Anastasi.

S'hi podran veure peces cedides pel Museu de Badalona, així com imatges d'arxiu que il·lustren aquest repàs històric i material procedent de diverses entitats badalonines, com ara Badalona Bèsties de Foc, Diables de Badalona, Esbart Sant Jordi, Geganters de Badalona, Mulassa de Badalona, així com de la família Llansó.

Tot un món que configura un gran conjunt de patrimoni immaterial que cal divulgar i conservar.

La Sala Josep Uclés és una sala d'exposicions gestionada conjuntament entre el Vicerectorat de Patrimoni i Activitats Culturals de la UB i l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Badalona i compta amb una programació regular d'exposicions al llarg de l'any.

S’ofereixen visites guiades per al públic en general i visites específiques per a les escoles i instituts, adaptades als diferents cicles educatius.

Contacte: Servei de Cultura 93 483 28 23

lgarciay@badalona.cat elcarme@badalona.cat