A) Els grups cooperatius

1.-Què és l'aprenentatge cooperatiu.

Per respondre a aquesta pregunta començarem dient el que no és el treball cooperatiu, per acabar fent una descripció positiva.

El treball cooperatiu no és col·locar els alumnes en grup i dir-los que treballin junts sense estructurar les tasques que se'ls assignin perquè facin un veritable treball en equip. Tampoc no és col·locar els alumnes en grup perquè treballin junts però fer una avaluació exclusivament individual, sense avaluar ni valorar els resultats comuns.

El treball cooperatiu és una eina d'aprenentatge en la qual els alumnes s'organitzen en petits grups per treballar junts amb la intenció d'aconseguir metes i objectius comuns.

2.- Per què treballem de forma cooperativa.

El motiu que em va moure a buscar altres alternatives a l'ensenyament tradicional va ser la constatació del fet que hi ha alumnes que tenen la tendència a copiar quan no entenen una activitat o un concepte i d'altres que mecànicament tapen el que estan fent perquè altres no copien. Ambdues actituds ens semblen poc edificants. Fora més educatiu que si un alumne no entengués com fer alguna activitat, tingués la confiança per preguntar a qualsevol company o companya del grup i aquest o aquesta la generositat de explicar-li-ho.

La cooperació, el treballar junts, la discussió en grup i el conflicte cognitiu que es produeix quan s'introdueixen punts de mira diferents, permeten l'alumne aprendre coses noves, rectificar, consolidar o reformar aprenentatges assolits.

I totes aquestes interaccions ajuden els nens i nenes a establir relacions solidàries, respectar les diferents perspectives i desenvolupar habilitats socials.

3.- Quins objectius volem aconseguir.

Els objectius que volem aconseguir fent que els alumnes facin servir el treball cooperatiu són els següents:

        - Establir relacions solidàries entre els alumnes

        - Incrementar el rendiment de tots els alumnes.

        - Aconseguir un nivell superior de raonament dels alumnes.

        - Augmentar la cohesió del grup

        - Desenvolupar les habilitats socials dels alumnes.

        - Respectar els diferents punts de vista.

4.- Els grups a l'aprenentatge cooperatiu.

Els grups a l'aprenentatge cooperatiu han de ser entre 3 i 5 membres i, preferiblement, heterogenis. Per ser efectius haurien de durar aproximadament un trimestre, per donar temps als membres a establir els lligams i la confiança necessaris per poder funcionar com a grup cooperatiu. I haurien de complir, seguint el model de Johnson i Johnson (1997), cinc condicions imprescindibles perquè funcionessin:

* Interdependència positiva. La interdependència positiva es dóna quan tots els membres d'un grup persegueixen el mateix objectiu, de manera que l'èxit o el fracàs d'un membre del grup, suposa l'èxit o el fracàs de tot el grup.

* Interacció cara a cara. Els membres del grup han de parlar entre ells, consensuar solucions, ajudar-se mutualment...

* Responsabilitat individual i de grup. El grup persegueix un objectiu que ha d'assolir i cada membre ha de responsabilitzar-se de la seva part del treball i de contribuir, amb èxit, a aconseguir els objectius comuns.

* Desenvolupament d'habilitats socials. A més a més dels continguts els grups han de aprendre a resoldre conflictes, prendre decisions, crear confiança, consensuar i arribar a acords...

* Avaluació del treball en grup. El grup ha d'avaluar com està treballant, quins aspectes han de millorar, quins aspectes positius presenten..., per tal de millorar els seu rendiment.

Bibliografia:

Bonals, J: El trabajo en pequeños grupos en el aula. GRAÓ

Johnson, D.W.; Johson, R.T.; i Holubec, E.J.: El aprendizaje cooperativo en el aula: Paidos.

Pujolàs, P.: Aprendre junts alumnes diferents. Eumo.

Fabra, M.L.: Técniques de grupo para la cooperación. Ceac.

Ovejero, A.:El aprendizaje cooperativo. Una alternativa eficaz a la enseñanza tradicional. PPU.

Díez de Ulzurrun, A. i Massegosa A.: La dinàmica de grup en l'acció tutorial. GRAÓ.

Arniz, P.: Qui és qui. Les relacions humanes al grup classe. GRAÓ.

Arnaiz, P.; Gil, N.; de las Heras, M. i Navarro, E.: Eines per a l'acció tutoria. Ceac.