Rond de klomp

Rond de klomp

De straatnaam ‘Rond de klomp’ stamt uit 2013. Hij is vernoemd naar de klompenfabriek die eerst op Dijkstraten lag maar daarna is verplaatst naar het begin van de Oirschotse weg. De straat bevindt zich in de wijk Dijkstraten te Best. De postcode is 5684 KA.

Een klomp is een ander woord voor een houten schoen, de vorm kan zowel rond als spits zijn. 

Geschiedenis

De oudste gevonden klomp stamt uit 1230 en werd gevonden aan de Nieuwendijk in Amsterdam. Ze worden al eeuwen gedragen in geheel Europa, maar komen oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk. Tegenwoordig worden ze vooral gedragen door hippies en boeren, maar ze zijn ook heel populair bij toeristen. Vroeger droegen boeren ze om te zorgen dat hun gewone schoenen niet vies werden. Vieze klompen werden uiteindelijk op de brandstapel gegooid. 

Productieproces

Klompen worden gemaakt uit speciaal hout, omdat ze sterk moeten zijn. Meestal wordt het hout van de populier of wilg gebruikt. Het maken van klompen is al 800 jaar een traditie. De klomp werd in de vijftiende eeuw erg populair, nadat men ontdekte dat hij uit één stuk hout gemaakt kon worden, wat de stevigheid een stuk verbeterde. 

Het duurde vroeger wel 1.5 uur om een klomp te maken. Tegenwoordig gaat dat sneller, door de komst van machines. 

Het maken van een klomp gebeurt als volgt: eerst wordt een wilg of populier gekapt. Het hout wordt nat gemaakt. Met een kloofbijl en kloofbeitel wordt een groot stuk van het hout afgehaald. Met een schuine bijl worden daarna kleinere stukken daarvan verwijderd. Zo ontstaat al een beetje de vorm van de klomp. Met een paalmes, een lang mes met een haak aan het einde, wordt de punt van de klomp gemaakt en vorm verfijnd.  Daarna wordt het hout uitgehold via de heulbank met een dopbeitel en houten hamer; zo ontstaat het binnenste gedeelte waar de voet in past.