Beginpagina


Welkom op de website van Erfgoedvereniging Dye van Best centrum voor de Bestse historie.   

(Dye van Best wordt uitgesproken als Die van Bèst)

         


Foto's zoeken in Beeldbank Best

De foto's van de erfgoedvereniging Dye van Best zijn ondergebracht bij een eigen beeldbank. 

Het zoeken in verschillende collecties is nu eenvoudig. 

Klik hier om de foto's te zoeken. 

Lezingen

De volgende lezing is op 11 december 2018 over ‘Volksverhalen uit NoordBrabant’ zal worden verzorgt door Maria van Deutekom. Als docent Nederlands en Theater houdt Maria van Deutekom van verhalen in allerlei soorten en maten. Volksverhalen vormen een aparte categorie die lang een ondergeschoven kind je is geweest in de ‘literatuur’. Voor meer informatie ....klik hier.

 De lezing kunt u gratis bijwonen in zalencentrum Prinsenhof, aanvang 20.00 uur. Voor meer informatie over komende lezingen


Filmpjes over Best

Hierbij een nieuwe rubriek toegevoegd aan de collectie over filmpjes en video's over Best van vroeger en nu. Deze staan op Youtube maar zijn hier overzichtelijk bij elkaar gebracht. Klik hier voor de filmpagina.

YouTube-video

Nieuws van derden

Historie van Buurtvereniging Aarle......lees meer

Nieuwsbrief BOEI
......lees meer

De Koerier van Brabants Heem september 2018 nr 79......lees meer

Nieuws over Erfgoed Brabant......lees meer

De Erfgoedstem ......lees meer

Brabant Magazine ......lees meer

Nieuwsbrief Brabant Collectie ......lees meer

Nieuwsbrief Meertens Instituut ......lees meer

Tijdschrift Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2018.....lees meer

Nieuwsbrief Brabantcollectie.....lees meer

Meer info over historie van Best

Op de website van de Stichting Geschiedenis van Best is veel informatie te vinden over de historie van Best. De informatie is opgezet volgens de wiki methode, waardoor je via onderstreepte woorden weer door kunt klikken. Voor de website klik hier.Laatste nieuws

Boekpresentatie De Toponymie van Best

Op 23 november wordt het boek ‘De Toponymie van Best, met de geschiedenis van het grondbezit en impressies van de herdgangen uit de jaren ’50-60’, gepresenteerd in het Zalencentrum Prinsenhof van Best. Voor meer informatie ......klik hier


Nieuw boek over Best: “BEST IN BEELD”.

In de aanloop naar het 200-jarig bestaan van Best als zelfstandige gemeente komt de Stichting Geschiedenis van Best met een nieuw boek. Dit nieuwe boek “Best in beeld” is een uitvloeisel van de eerdere boeken die de stichting uitgaf gedurende de afgelopen tien jaar. Het bevat geen uitgebreide verhalen maar veel foto's die nog niet eerder gepubliceerd zijn.

Het boek is  te verkrijgen voor € 25,00 in Cultuurspoor Best op zaterdag 15  december van 11.00 tot 15.00 uur.

Dependence van Dye van Best geopend in de Batafabrieken.
Op zaterdag 21 september is tijdens de feestelijke openstelling van de opnieuw ingerichte gebouwen van de Bata fabrieken, tevens een museum geopend met historisch materiaal van de Bata, dat onze erfgoedvereniging ter beschikking heeft gekregen en/of “gered” heeft uit de gebouwen.
Het permanent museum is ondergebracht in een glazen broeikas in  de ontvangstruimte van het tweede gebouw naast de winkel en kan beschouwd worden als een dependence van onze erfgoedvereniging.
 
In de broeikas staan een aantal vitrines en een stellingkast waarin het materiaal is tentoongesteld.
Tijdens de opening heeft onze secretaris Wil van den Bragt, de kleinzoon van de oprichter Thomas Bata en wethouders Marc van Schuppen en Stan van der Heijden rondgeleid in het museum.
Met Bata Heritage zullen nog afspraken gemaakt worden over de openingstijden van het museum. We houden U hiervan op de hoogte.

Uitgelicht

Immaterieel erfgoed
Een werkgroep Wil van den Bragt en Jan van de Vleuten is bezig om het immaterieel erfgoed in kaart te brengen en te beschrijven. De eerste onderwerpen zijn uitgezocht en zijn op onze site terug te vinden. Nieuw toegevoegd ´De avond van het Nederlandse lied´.

Wilt u hier meer over weten, klik dan hier

Filmpje Wat is immaterieel erfgoed.....klik hier


Foto's voor leden

Foto's van excursie naar Tongeren september 2018......klik hier