Beginpagina


Welkom op de website van Erfgoedvereniging Dye van Best centrum voor de Bestse historie.   

(Dye van Best wordt uitgesproken als Die van Bèst)

         


Foto's zoeken in Beeldbank Best

NIEUW NIEUW NIEUW
De foto's van de erfgoedvereniging zijn ondergebracht bij een eigen beeldbank. 

Het zoeken in verschillende collecties is nu eenvoudig. 

Klik hier om de foto's te zoeken. 

Lezingen

De volgende lezing is op 13 november 2018 over De Brabantse heksen processen zal worden verzorgt door Aad Engelfriet. Pas in de tijd van de Renaissance, vanaf de 16e  eeuw en dus niet in de Middeleeuwen, zoals vaak wordt gedacht, zouden de heksenvervolgingen hun trieste hoogtepunt bereiken. Hekserij werd beschouwd als een sekte, vrouwen die de duivel aanbaden en seks met hem hadden tijdens zogenaamde heksensabbats. Voor meer informatie ....klik hier.

 De lezing kunt u gratis bijwonen in zalencentrum Prinsenhof, aanvang 20.00 uur. Voor meer informatie over komende lezingen

Fietstocht met QR-code

Om de monumenten en andere bijzondere plekken in Best meer aandacht te geven is er een fietstocht ontwikkeld die langs 18 bijzondere plaatsen gaat in Best. Bovendien zijn alle 18 bijzondere plaatsen voorzien van een QR-code waarbij meer gegeven beschikbaar zijn, zoals een uitleg over de locatie, oude fotos en soms aangevuld met filmbeelden. 

De fietsroute begint bij de Sint Odulphuskerk en gaat via het Batadorp naar Aarle en daarna naar de Vleut en terug naar het dorp. De route is 18 km lang. 
Voor meer informatie klik hier.

Filmpjes over Best

Hierbij een nieuwe rubriek toegevoegd aan de collectie over filmpjes en video's over Best van vroeger en nu. Deze staan op Youtube maar zijn hier overzichtelijk bij elkaar gebracht. Klik hier voor de filmpagina.


Nieuws van derden

Historie van Buurtvereniging Aarle......lees meer

Nieuwsbrief BOEI
......lees meer

De Koerier van Brabants Heem september 2018 nr 78......lees meer

Nieuws over Erfgoed Brabant......lees meer

De Erfgoedstem ......lees meer

Brabant Magazine ......lees meer

Nieuwsbrief Brabant Collectie ......lees meer

Nieuwsbrief Meertens Instituut ......lees meer

Tijdschrift Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2018.....lees meer

Nieuwsbrief Brabantcollectie.....lees meer


Laatste nieuws

Nieuw boek over Best: “BEST IN BEELD”.

In de aanloop naar het 200-jarig bestaan van Best als zelfstandige gemeente komt de Stichting Geschiedenis van Best met een nieuw boek. Dit nieuwe boek “Best in beeld” is een uitvloeisel van de eerdere boeken die de stichting uitgaf gedurende de afgelopen tien jaar. Voor meer informatie ........klik hier.

Dependence van Dye van Best geopend in de Batafabrieken.
Op zaterdag 21 september is tijdens de feestelijke openstelling van de opnieuw ingerichte gebouwen van de Bata fabrieken, tevens een museum geopend met historisch materiaal van de Bata, dat onze erfgoedvereniging ter beschikking heeft gekregen en/of “gered” heeft uit de gebouwen.
Het permanent museum is ondergebracht in een glazen broeikas in  de ontvangstruimte van het tweede gebouw naast de winkel en kan beschouwd worden als een dependence van onze erfgoedvereniging.
 
In de broeikas staan een aantal vitrines en een stellingkast waarin het materiaal is tentoongesteld.
Tijdens de opening heeft onze secretaris Wil van den Bragt, de kleinzoon van de oprichter Thomas Bata en wethouders Marc van Schuppen en Stan van der Heijden rondgeleid in het museum.
Met Bata Heritage zullen nog afspraken gemaakt worden over de openingstijden van het museum. We houden U hiervan op de hoogte.

Uitgelicht

Immaterieel erfgoed
Een werkgroep Wil van den Bragt en Jan van de Vleuten is bezig om het immaterieel erfgoed in kaart te brengen en te beschrijven. De eerste onderwerpen zijn uitgezocht en zijn op onze site terug te vinden. 

Wilt u hier meer over weten, klik dan hier

Filmpje Wat is immaterieel erfgoed.....klik hier

Dialect


Betekenis: Hij zal zich niet overwerken

Foto's voor leden

Foto's van excursie naar Amersfoort september 2017......klik hier

Foto's van fietstocht juni 2017.....klik hier

Foto's van het jubileumfeest van februari 2017 zien?
 .....klik hierMeer info over historie van Best

Op de website van de Stichting Geschiedenis van Best is veel informatie te vinden over de historie van Best. De informatie is opgezet volgens de wiki methode, waardoor je via onderstreepte woorden weer door kunt klikken. Voor de website klik hier.