Η Φ.Α στο Γυμνάσιο

Η Φυσική Αγωγή στο Γυμνάσιο σε μια εικόνα

Οι έξι Σκοποί της ΦΑ στο Γυμνάσιο αποβλέπουν στη δημιουργία μαθητών, ώστε με το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του "εκπαιδευμένου μαθητή στη Φυσική Αγωγή’!

Που διασκεδάζουν από τη συμμετοχή τους στο σχολείο, προοδεύουν και επιτυγχάνουν

Με αυτοπεποίθηση που κατέχουν τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία για να ζήσουν μια ζωή με υγεία και δημιουργικά ενδιαφέροντα.

Με αναπτυγμένη υπευθυνότητα για τον εαυτό τους, τους άλλους και το περιβάλλον – Που είναι ενημερωμένοι καταναλωτές κάνοντας υπεύθυνες επιλογές για την υγεία τους

- Με επαρκείς γνώσεις και υψηλό επίπεδο κινητικών δεξιοτήτων ώστε να συμμετάσχουν με επάρκεια & αποτελεσματικά σε ΦΔ και σπορ που ταιριάζουν στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους. - Με υψηλό επίπεδο ΦΚ για υγεία και με διάθεση για συνεχή βελτίωσή της. - Με ενδιαφέρον για ατομική πρόοδο.

- Με ολοκληρωμένες γνώσεις για: το σώμα τους, την επίδραση της άσκησης στην υγεία, την οργάνωση και την αξιολόγηση ατομικού προγράμματος άσκησης, την επίλυση ατομικών προβλημάτων που σχετίζονται με την άσκηση, τη διατροφή και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους. - Με θετική στάση προς την άσκηση και την υγιεινή ζωή.

Με αναπτυγμένη δημιουργικότητα που τους δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούν μέσω της κίνησης και να δημιουργήσουν νέες μορφές κίνησης με βάση τα ενδιαφέροντα του φύλου.

Με αναπτυγμένες δεξιότητες ζωής, όπως θάρρος, κουράγιο, αισιοδοξία, στοχοθεσία, επιμονή και αυτοπεποίθηση που θα τους επιτρέψουν να δοκιμάζουν, να πειραματίζονται, να εξερευνούν και να προσαρμόζονται με ευκολία σε διαφορετικά περιβάλλοντα, και να αντιμετωπίζουν προβλήματα της εφηβείας και της καθημερινότητάς τους.

Με αναπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να: συνυπάρχουν παραγωγικά με άλλα άτομα, εντάσσονται ομαλά σε ομάδες, συνεργάζονται, σέβονται τους κανόνες, και να επιδεικνύουν ενσυνείδητα αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά μέσα στο σχολείο και έξω απ’ αυτό.

Κάθε παιδί μέσα από το μάθημα της ΦΑ δικαιούται….

Να βελτιώσει την υγεία του (σωματικά-συναισθηματικά- κοινωνικά).

Να είναι αποδεκτό από του άλλους, ενταγμένο σε ομάδα και να συνεισφέρει θετικά.

Να απολαμβάνει και να διασκεδάζει από τη συμμετοχή, να επιτυγχάνει ατομικούς και ομαδικούς στόχους

Να αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή προσωπικότητα, να καθοδηγείται και να δέχεται εξατομικευμένη προσοχή και βοήθεια όπου απαιτείται

Να έχει τις ίδιες ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και απόδοση

Η μάθηση επικεντρώνεται:

Στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με συγκεκριμένες ΦΔ, σπορ και αθλοπαιδιές

- Στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και της φαντασίας, - Στην απόκτηση και εφαρμογή γνώσεων από την αθλητική επιστήμη, - Στη συμμόρφωση με κανόνες που σχετίζονται με το άτομο και τη συνύπαρξη με άλλους.

- Στην απόκτηση και εφαρμογή (σε ατομικό επίπεδο) γνώσεων για τη ΦΚ, τη διατροφή και την υγεία, - Στην ανάπτυξη της ΦΚ που σχετίζεται με την υγεία.

Στην ανάπτυξη και εφαρμογή στην καθημερινή πρακτική στο σχολείο και εκτός σχολείων δεξιοτήτων ζωής.

Στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και κατάλληλης κοινωνικής συμπεριφοράς.

Το Πρόγραμμα Σπουδών στη ΦΑ για το Γυμνάσιο αποτελεί μια ολοκληρωμένη και σχεδιασμένη μαθησιακή εμπειρία που έχει κοινές αξίες και στόχους με όλα τα άλλα μαθήματα και τις διαστάσεις του σχολείου. Η κίνηση αποτελεί το βασικό μέσο επίτευξης των γενικών σκοπών της εκπαίδευσης και των ειδικότερων στόχων του μαθήματος. Η ΦΑ στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη του μαθητή, επιτυγχάνοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα στον κινητικό, νοητικό, συναισθηματικό και κοινωνικό τομέα ανάπτυξης.

Συστατικά στοιχεία της μάθησης

Το Περιβάλλον

Η Αξιολόγηση

Οι πρόσθετες ευκαιρίες μάθησης & αλληλεπίδρασης

Μάθηση μέσα και έξω από την τάξη

Περιεχόμενα/ Δράσεις

Εξατομίκευση

Διδακτικές προσεγγίσεις

Προσεγγίσεις στη μάθηση

Προσαρμοσμένο: (α) στις μαθησιακές ανάγκες σε σχέση με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του φύλου, και

(β) στις σύγχρονες

Γίνεται με στόχο:

(α) Την αξιόπιστη αποτίμηση της μάθησης και της απόδοσης κατά Σκοπό, & (β) Τη βοήθεια του μαθητή να εντοπίσει τις προσωπικές αδυναμίες, να δεσμευτεί για τη βελτίωσή τους, να θέσει

Ευκαιρίες για σωματική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη:

(α) Εντός του σχολικού περιβάλλοντος (στο πλαίσιο λειτουργίας του μαθήματος της ΦΑ

Με την τακτική συμμετοχή σε αναπτυξιακές ΦΔ, με τη συμμετοχή σε μέρες δοκιμής νέων και προκλητικών δραστηριοτήτων

Ατομικές και ομαδικές, στο σχολείο και στη φύση, με και χωρίς συναγωνισμό παρέχοντας το πλαίσιο για

Μάθηση με σεβασμό στα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της εφηβείας και τις ατομικές προτιμήσεις των παιδιών.

Εξατομικευμένα για τη βελτίωση της ΦΚ και ομαδικά για τις ΦΔ, τα σπορ και τις αθλοπαιδιές.

Χρήση όλου του φάσματος των στιλ διδασκαλίας, δίνοντας έμφαση στην αλληλεπίδραση, στην αυτό-ανακάλυψη, στη δημιουργία, στον

1) ΤΙ προσπαθούμε να πετύχουμε;

2) ΠΩΣ οργανώνουμε τη μάθηση;

τάσεις (ασφαλές, προκλητικό για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, υποστηρικτικό στις ατομικές διαφορές, ενταξιακό για παιδιά με μειωμένες ικανότητες).

προσωπικούς στόχους επίτευξης και να σχεδιάσει τη δική του πορεία μάθησης. Η αξιολόγηση είναι: -Σύμφωνη με τους Σκοπούς και τους Στόχους του μαθήματος -Αναπόσπαστο κομμάτι της μάθησης και της διδασκαλίας. -Διαρκής, πολύπλευρη και σύνθετη. -Καθοδηγεί τον εκπαιδευτικό και πληροφορεί τον κηδεμόνα.

και γενικότερα της σχολικής ζωής), (β) Εκτός σχολείου σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς και τα προγράμματα της κοινότητας, (γ) Μέσα από τα ενδοσχολικά πρωταθλήματα και το σχολικό αθλητισμό.

στο φυσικό περιβάλλον. Σε συνεργασία αθλητικούς φορείς και φορείς της κοινότητας

αποκόμιση θετικής εμπειρίας, διασκέδασης, πειραματισμού, αλληλεπίδρασης, πρόκλησης, επίτευξης ατομικών στόχων και δημιουργίας.

πειραματισμό, στη συνεργασία και στην ενεργή απόκτηση της γνώσης. Με ομαδο-συνεργατικές διαδικασίες που αναπτύσσουν την ομαδικότητα, τις δεξιότητες συνεργασίας, την αποδοχή των άλλων, την αυτοεκτίμηση και τη δέσμευση του μαθητή για να μάθει Μέσα από ομαδικά Projects - Με τη χρήση Η/Υ και του διαδικτύου. Με την επιλογή ατομικών στόχων και τη διατήρηση ατομικών στοιχείων επίτευξης σε ηλεκτρονικό χαρτοφυλάκιο (e-portfolio)

Συσχέτιση με άλλα αντικείμενα

Για το Γυμνάσιο προεξέχοντα θέματα που θα ήταν χρήσιμο να συσχετιστούν διαθεματικά με άλλα αντικείμενα αφορούν: στην ασφάλεια, στην υγιεινή, στις λειτουργίες του σώματος, στην κατανόηση των συναισθημάτων, σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας, στην ταυτότητα και στην πολιτιστική διαφορετικότητα, σε προβλήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής, στον εθελοντισμό, στη χρήση των Τ.Π.Ε. στη καθημερινή ζωή, στην υγεία και στην εκπαίδευση.

Αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα για τη ΦΑ

Επιδεικνύει ικανότητα στην εκτέλεση διάφορων ΦΔ και σπορ.

- Κατανοεί κανόνες και ρόλους. - Τροποποιεί στοιχεία τη κίνησης, δημιουργεί νέες κινήσεις, λύνει σύνθετα προβλήματα κίνησης. - Εξερευνά ερωτήματα και δοκιμάζει λύσεις. - Εφαρμόζει στρατηγικές και τακτικές που σχετίζονται με ΦΔ και σπορ.

- Αγαπά την κίνηση και δείχνει ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε ΦΔ και νέα σπορ. - Συμμετέχει συστηματικά σε ΦΔ και σπορ. - Προσπαθεί συνεχώς για ατομική βελτίωση.

- Πετυχαίνει και διατηρεί ένα καλό επίπεδο ΦΚ για υγεία. - Θέτει προσωπικούς στόχους τους οποίους δεσμεύεται να επιτύχει. - Έχει τις δεξιότητες για να: (α) σχεδιάσει το δικό του πρόγραμμα, (β) το αξιολογήσει και (γ) το αναπροσαρμόσει όπου κρίνεται αναγκαίο.

-Εφαρμόζει ενσυνείδητα τους κανόνες. - Επιδεικνύει υπεύθυνη προσωπική και κοινωνική συμπεριφορά σε (α) καταστάσεις σχετικές με τη ΦΔ και τα σπορ, και (β) ευρύτερα στη ζωή του στο σχολείο και έξω από αυτό.

- Απολαμβάνει τη συμμετοχή του σε ΦΔ και σπορ –Αποτιμά θετικά τις ωφέλειες που αποκομίζει από τη συμμετοχή του σε ΦΔ και σπορ (στην υγεία, στη διασκέδαση, στην επίτευξη, στην αυτο-έκφραση και στην κοινωνική αλληλεπίδραση).

Για να γίνει η μάθηση και η διδασκαλία πιο αποτελεσματική ώστε: (α) οι μαθητές να καταλαβαίνουν τι πρέπει να πετύχουν και το πώς θα δρομολογήσουν τη διαδικασία επίτευξης, (β) οι διδάσκοντες να αποτιμούν έγκυρα και αξιόπιστα την παιδαγωγική τους επίδραση στη μάθηση και διαπαιδαγώγηση των μαθητών τους, και (γ) οι γονείς να συμμετάσχουν ενεργά στη παιδαγωγική διαδικασία, πρέπει να γίνεται συστηματικά:

Αξιολόγηση του μαθητή σε 3 διαστάσεις που αφορούν:

(α) Στην ατομική πρόοδο και απόδοση σε σχέση με τους Δείκτες Απόδοσης για κάθε έναν από τους 6 Σκοπούς

(β) Στην αξιολόγηση της συμμετοχής στο μάθημα και στις άλλες παράλληλες δράσεις του μαθήματος, χρησιμοποιώντας με κατάλληλο τρόπο τις πληροφορίες από το ατομικό ηλεκτρονικό χαρτοφυλάκιο για τη διερεύνηση τάσεων και την αποτίμηση των αδυναμιών.

(γ) Στην αξιολόγηση του τρόπου ζωής (διατροφή, ΦΔ, εμπλοκή με καθιστικές δραστηριότητες κά) συζητώντας τα ευρήματα με τους ίδιους τους μαθητές και τους κηδεμόνες τους, για να δοθεί η κατάλληλη πρόσθετη βοήθεια όπου απαιτείται.

Χρησιμοποιώντας:

Ποσοτικές και ποιοτικές δοκιμασίες

Ποικιλία τεχνικών για τη συλλογή και ανάλυση των πληροφοριών, εστιάζοντας στην ατομική εξέλιξη και όχι σε σύγκριση με νόρμες και κριτήρια απόδοσης

Διαμορφωτική αξιολόγηση και αξιολόγηση αποτελέσματος

Επιλέγοντας την αξιολόγηση που ταιριάζει στο Σκοπό-Στόχο-Επιδίωξη και είναι αναπτυξιακά κατάλληλη για την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού.

Εμπλέκοντας ειδικούς στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις για περιπτώσεις μαθητών που χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης.

ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ πετυχαίνουμε τους στόχους μας;

Χρήση διαφοροποιημένων μεθόδων αξιολόγησης

Για το μαθητή με: - Προσαρμογή των κριτηρίων απόδοσης κατά περίπτωση με βάση τους ατομικούς στόχους και τις προσωπικές ανάγκες. - Την εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων μέσω των οποίων θα γίνεται διάγνωση της συμπεριφοράς (σε θέματα όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η υποκινητικότητα κά). - Με την τακτική ενημέρωση του ηλεκτρονικού χαρτοφυλακίου (e-portfolio) από τους ίδιους και τον τακτικό έλεγχο από τον καθηγητή ΦΑ.

Για τον εκπαιδευτικό με: - Αυτό-αξιολόγηση - Ετερο-αξιολόγηση - Αξιολόγηση βάσει κριτηρίων απόδοσης - Από τους μαθητές - Από τους γονείς

Για το πρόγραμμα & τα περιεχόμενα του μαθήματος με: - Αξιολόγηση των Σκοπών-Στόχων του Προγράμματος Σπουδών από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους . - Αξιολόγηση των διαδικασιών εφαρμογής του.

Για το σχολείο με: - Αξιολόγηση των υποδομών - Αξιολόγηση της διοίκησης - Αξιολόγηση της κουλτούρας, των παρεχόμενων ευκαιριών και της γενικότερης δράσης σε θέματα υγείας και σπορ.