ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Post date: 27 Ιαν 2012 11:08:40 μμ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

από την καινούργια θέση που έχω, θέλω να ξεκινήσω με μια επιμόρφωση στις πρώτες βοήθειες στο Σχολείο.

Όταν αναφερόμαστε σε πρώτες βοήθειες στο σχολείο, συνήθως εννοούμε μία μικρή αιμορραγία, μία εκδορά στο δέρμα, ένα διάστρεμμα, όμως υπάρχουν σοβαρότερες καταστάσεις που πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και προπαντός να γνωρίζουμε τι θα κάνουμε όταν θα χρειαστεί να επέμβουμε.

Μολονότι, από έρευνες στο σχολείο, τα περισσότερα ατυχήματα είναι σχετικά ελαφριάς μορφής, εν τούτοις είναι πολύ σημαντικό να είμαστε εξοικειωμένοι με τις σωτήριες τεχνικές των πρώτων βοηθειών, έτσι ώστε να ξέρουμε τι θα κάνουμε σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος .

Γνωρίζοντας τον σωστό τρόπο για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση θα είμαστε σε θέση να ενεργήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Ο καθένας από μας μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να παρευρεθεί σε ένα ατύχημα. Ακόμη πιο κρίσιμη είναι η περίπτωση να συμβεί κάτι στο προαύλιο του σχολείου και χρειασθεί να δοθεί η τεχνητή αναπνοή σ’ ένα παιδάκι, μία πολύ ουσιαστική βοήθεια που τις περισσότερες φορές σώζει ζωές.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να ξέρουμε τι θα κάνουμε.

Καθήκον του εκπαιδευτικού και ιδιαίτερα του καθηγητή της Φυσικής Αγωγής, είναι να γνωρίζει και να εφαρμόζει την τεχνητή αναπνοή εγκαίρως όταν η αναπνευστική λειτουργία του παιδιού (θύματος) έχει διαταραχθεί, επιβραδυνθεί ή σταματήσει.

Γι΄αυτό θεωρώ και πιστεύω ακράδαντα ότι μια ημερίδα με θέμα τις πρώτες βοήθειες, θα ήταν μια καλή αρχή, και σας προσκαλώ στο :

«Βιωματικό σεμινάριο Βασικών Πρώτων Βοηθειών:

Αντιμετώπιση τραυματισμών και ατυχημάτων στην αυλή του Σχολείου»

1. στον Πολύγυρο 13/3/12 ημέρα Τρίτη στο Δημοτικό κλειστό Γυμναστήριο, για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ11 της Α/θμιας & Β/θμιας των Σχολείων των Δήμων Πολυγύρου, Σιθωνίας & Αριστοτέλη και

2. στα Ν. Μουδανιά 14/3/12 ημέρα Τετάρτη στο ΕΠΑ.Λ Ν. Μουδανιών για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ11 της Α/θμιας & Β/θμιας, Β΄ περιοχής μετάθεσης Αν. Θεσ/νίκης των Δήμων Θέρμης, Θερμαϊκού, Μίκρας και τα σχολεία της Β/θμιας του Πανοράματος και των Σχολείων του Δήμου Κασσάνδρας και Προποντίδας.

Το πρόγραμμα του Σεμιναρίου:

10:00΄ – 10:15΄ Εγγραφές συναδέλφων

10:15΄ - 11:05΄ Χαιρετισμός του Σχολικού Συμβούλου και θεματολογία θεωρητικού μέρους από τους εκπαιδευτές κ.κ. Τσιτσιλέγκα Γιώργο, Νικολαΐδου Ολυμπία και Βάγγος Γεώργιος για Βασική Υποστήριξη Ζωής - ΚΑΡΠΑ, Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή, θέση ανάνηψης, πνιγμονή από ξένο σώμα, αιμορραγίες, καταπληξία, κατάγματα, επιληψία, εγκαύματα, μεταφορές κ.ά

11:10΄ - 11: 55΄ 1ο βιωματικό εργαστήριο με τον κ. Τσιτσιλέγκα Γιώργο και θέμα: ΚΑΡΠΑ σε ενήλικα και σε παιδί, θέση ανάνηψης, Πνιγμονή από ξένο σώμα

2ο βιωματικό εργαστήριο με τον κ. Βάγγο Γεώργιο και θέμα:

Επιδεσμολογία – επίδεσμο κυλινδρικό (χέρι – πόδι) – τριγωνικό (+παραμάνες μεγάλες), Κουτιά πρώτων βοηθειών

3ο βιωματικό εργαστήριο με την κα. Νικολαΐδου Ολυμπία και θέμα:Ακινητοποίηση καταγμάτων με πρόχειρα μέσα (χαρτοκούτια – χάρακες κλπ) αερονάρθηκες, sam splint; Χειροκίνητη ακινητοποίηση αυχένα – στρώσιμο - γύρισμα - τρόποι μεταφοράς διάφοροι, μεταφορά με χέρια - σεντόνι -χρήση πτυσσόμενου φορείου – ζώνες

Μετά από το τέλος των 45΄λεπτων βιωματικών εργαστηρίων, οι συνάδελφοι θα πηγαίνουν (κινούνται) κυκλικά στο επόμενο εργαστήριο, δηλαδή 12:00΄- 12:45΄ και το τελευταίο 12:50΄- 13: 35΄.

13:35΄- 14:00΄ Συζήτηση-εντυπώσεις, παρατηρήσεις και αποχώρηση.