Pe creasta principală din Munții Făgăraș / Făgărașului, Curmătura Zârnei (1923 m) - Curmătura Brătilei (2122 m)

descrierea continuă de la 


Ică Giurgiu   (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București)


Timp de parcurgere: 2-3 ore. Urcăm la început (vezi harta și ghidul masivului la), apoi coborâm spre Curmătura Brătilei (refugiu). Lacurile din ambele curmături, dacă au apă, nu o recomandăm pentru băut sau preparatul mesei. 

Curmătura Brătilei este traversată de marcajul triunghi roșu, care vine dinspre sud, din Munții Iezer și duce în nord (parcursul 46), la comuna Dejani. 

Spre sud, până pe Vârful Roșu (Munții Iezer), avem de parcurs 8-9 ore (vezi); cu 2 ore mai devreme de finalul acestei ramuri, în Curmătura Oticului sunt locuri foarte bune de cort (apă în apropiere). Traseul dintre Curmătura Brătilei și Curmătura Oticului nu este recomandat pe vreme cu vizibilitate redusă. Poteca este destul de bine conturată pe alocuri, dar are doar stâlpi de mult ruginiți, așezați la schimbările ei de direcție. Unde poteca nu este clară, urmăm creasta. 

Către nord, coborârea în Dejani ia 6-7 ore (vezi, vezi). Din Curmătura Brătilei se coboară către nord, pe o potecă abruptă, vreo 10 minute, până la izvor (identificabil și pe întuneric; întâi auzim zgomotul pârâului, apoi localizăm locul de apariție). 

2   Curmătura Zârnei (cu lăculețe și refugiu turistic), 2223 metri, privire către est. Foto, Floriana Boghez (Râmnicu Vâlcea).

3   Muchia Hermeneasa, stânga și Vf. Ludișoru, 2302 m, în ultimul plan, dreapta. Foto, Floriana Boghez (Râmnicu Vâlcea).

4   Lacul din Curmătura Brătilei. Foto, Floriana Boghez (Râmnicu Vâlcea).