Lacurile de sub Vârful Negoiu, Munții Făgăraș / Făgărașului

Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București


98 lacuri sunt în Munții Făgărașului (vedeți-le pe toate la https://sites.google.com/site/romanianatura58/home/carpatii-meridionali/fagarasului/ghid-muntii-fagarasului-volumul-1). Cel mai important masiv montan din România este insuficient cunoscut. Noi am avut voința și bucuria să ne aflăm printre exploratori. Și alte areale de pe suprafața Făgărașului ar putea beneficia de hărți și schițe mai apropiate de adevăr. Unele date au fost obținute cu ajutorul unor elevi și adulți grupați în și în jurul echipajelor Alpin (de la școala 280 București), coordonate de Gabriel Silvășanu. Apoi, Ică Giurgiu a continuat inventarierile. Mulțumiri speciale pentru contribuțiile aduse de Gabriel Miclăuș, Zeno Ghizdăveț, Olguța Ghizdăveț, Roxana Dumitrașcu, Cristiana Marchiș, Sebastian Mocanu, Irina Mocanu, Iulia Dumitrașcu, Cristina Lazăr, Cristian Megulete.

Vom vedea, cândva, materiale similare despre lacurile din Retezat, Parâng sau Rodnei?  

Cascada de pe Pârâul Negoiu. Venind din sudul masivului, de la confluența Izvorul Scării - Negoiu, urcăm pe triunghi roșu (traseu 56) și sosim sub cascada din aval de Lacurile Negoiu. Mai sus de cascadă se deschide o căldare glaciară frumoasă, cu numeroase locuri de cort, destul de puțin umblată de turiști. Foto: Trestian Găvănescu (Râmnicu Vâlcea). 

Lacul de sub Negoiu (harta 200, volumul 2). La sud de creasta principală, în partea vestică a căldării străjuite de Vârful Șerbota, Custura Sărății și Vârful Negoiu (traseu 56). 1965 m altitudine.

Acces: din marcajele de creastă cuprinse între Vf. Șerbota (la vest) și Șaua Cleopatrei (la est) putem coborî spre sud din mai multe puncte; după ce pârâul din căldare s-a organizat într-un curs net, urmăm malul lui drept și ajungem repede la lac. Se află deasupra rupturii glaciare pe care se prăbușește Cascada de pe Pârâul Negoiu (imaginea 224, volumul 2). Superbe locuri de cort. Dinspre sud, pe Pârâul Negoiu, suie traseul triunghi roșu (56), până în imediata apropiere a oglinzii de apă. Cartat în premieră. 

Lacul mic de sub Negoiu (harta 210, volumul 2; traseu 56). La nord-vest de Lacul de sub Negoiu, în imediata lui vecinătate. Are trei izvoare de alimentare; emisarul deversează în colectorul circului glaciar, Pârâul Negoiu. Necitat în bibliografie.  


vezi și  Lacul de sub Negoiu, Lacul mic de sub Negoiu, hărți, temperaturi, chimism, Munții Făgărașului