Pârşul, Glis glis

1

In articolul de la, Mircea Vladulescu (Clubul de Speologie „Emil Racovita” Bucuresti) si Cristi Radulian (Clubul de Speologie Vulcan Craiova) ne spun, printre multe alte date interesante, despre parsii pe care i-au intalnit.

Avusesem intalniri anterioare cu exemplare de pars, fie in sura din satul Ohaba (judetul Hunedoara, Muntii Sureanu) unde am dormit multe nopti, primiti de familia Vulc (si unde este numit tuser), fie mai sus de sat si de Avenul de la Dosul Lacsorului, la Avenul din Aldii, unde lucrand la decolmatarea acestuia din urma am gasit un pars pe la 15 metri adancime pe verticala, dormind printre bolovani.

Imaginile lui Cristi Radulian (1-5) ne permit sa-l cunoastem mai bine. Iar in imaginea 6 avem un extras din Constantin Parvu, Stoica Godeanu, Laurentiu Stroe - Calauza in lumea plantelor si animalelor - Editura Ceres, Bucuresti, 1985.

2

3

4

5

vezi și

De la http://www.profudegeogra.eu/pars-alunar/ mai aflam:

- Parsul (Alunarul) face parte din specia rozatoarelor.; - Lungimea lui e intre 6 si 19 cm; - Cantareste intre 15 si 150 g.

- In engleza specia se numeste dormeus. Cuvant de origine Anglo-Normana. Acesta insemnand “sleepy (one)”, adica “somnorila”.

- Hibeneaza 6 luni din an (dar daca temperatura ramane rece, pe o perioada mai indelungata, poate hiberna chiar si mai mult).

- In Roma antica era considerat o delicatesa.

- In medie traiesc 5 ani.; - Sunt animale nocturne.;- Parsu este omnivor, mananca fructe, insecte, alune, ghinde.

Iar la http://www.zooland.ro/parsul-mare-glis-glis-1825 mai scrie despre ei: „In tara noastra sunt cunoscute patru specii de parsi, care seamana foarte mult intre ei: Mihusul (Glis glis), Alunarul (Muscardinus avellanarius), Ghindarelul (Elimys quercinus) si Veverinul (Dryomys nitedula).”

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti)